Artikel top billede

Forgyldes: Så meget scorer Mozilla på Google-aftale

Mozilla scorer kassen på søgeaftale med Google. Også Yahoo og Microsoft var interesserede, men Google ville btale mest.

Læs også: [b]Mozilla vil tjene kassen på ny søgeaftale med Google[/b]

Computerworld News Service:Google har angiveligt indgået en aftale med Mozilla på omkring 1,7 milliarder kroner, for at Firefox fortsat bruger Google som standardsøgemaskine.

Det skriver bloggen AllThingsD, som drives af Wall Street Journal.

Google og Mozilla offentliggjorde tirsdag i fællesskab, at de havde indgået ny aftale om fortsat at lade Google være Firefox' standardsøgemaskine samt at bruge søgemaskinen på browserens hjemmeside.

Mozilla fortæller, at organisationen har "forhandlet en betydelig og gensidigt fordelagtig aftale med Google," som vil vare mindst tre år. Hverken Google eller Mozilla offentliggjorde yderligere oplysninger om aftalen med henvisning til fortrolighedskrav.

Milliarder af kroner

Redaktør på AllThingsD Kara Swisher oplyser dog, at unavngivne kilder har fortalt hende, at Google under den nye aftale kommer til at betale Mozilla omkring 1,7 milliarder kroner per år.

Swisher fortæller også, at prisen blev presset i vejret af bud fra både Microsoft, som driver søgemasskinen Bing, og fra Yahoo.

Analysefirmaet comScore oplyser, at Bing og Yahoo i november indtog en delt andenplads i søgemarkedet med hver deres andel på 15 procent. Google sad til sammenligning i november på hele 65 procent.

Hvis det er korrekt, hvad Swishers kilder siger, så betaler Google med de 1,7 milliarder kroner per år nu næsten tre gange så meget til Mozilla som i 2010, som er det sidste år, hvorfra der foreligger regnskab fra Mozilla.

I 2010 udgjorde Googles betaling på cirka 586 millioner kroner 84 procent af Mozillas samlede omsætning.

I 2009 betalte Google 506 millioner kroner for at blive brugt som standardsøgemaskine i Firefox, hvilket var 86 procent af Mozillas daværende omsætning.

Googles samlede betaling til Mozilla de tre år fra 2008 til 2010 ligger på knap 1,5 milliarder kroner, hvilket er over 200 millioner kroner mindre, end hvad organisationen bag open source-browseren Firefox nu angiveligt vil få for blot et enkelt år.

Har spillet bydere ud mod hinanden

Mozilla og Google afviser begge at kommentere på artiklen på AllThingsD eller at diskutere detaljerne i den nye aftale.

Mindst én analytiker mener dog, at beløbet på 1,7 milliarder kroner er realistisk nok.

"Ja, 1,7 milliarder kroner er mange penge, men det viser med al tydelighed, hvad der er på spil," siger Al Hilwa, der er analytiker hos IDC, med henvisning til søgemarkedet.

"Beløbet viser, at der er konkurrence, hvilket Mozilla utvivlsomt var i stand til at udnytte i forhandlingen af denne aftalen."

Der er da også noget, der tyder på, at Mozilla har spillet Microsoft og Google ud mod hinanden.

I oktober lancerede Mozilla en specialudgave af Firefox kaldet Firefox with Bing, som brugte Bing som standardsøgemskine.

Hvis Bing havde indgået aftale med Mozilla, ville det have været et kup for Microsofts søgemaskine, der stadig har vanskeligheder. Men det ville også have passet ind i billedet af Microsofts udtrykkelige planer om at placere Bing på landkortet.

Under et møde med finansanalytikere i september sagde selskabets direktør for online services, Qi Lu, at Microsoft ikke uden videre kan "slå Google i sit eget spil, men er i stedet nødt til helt at ændret spillets regler." 

Lu fremhævede strategiske partnerskaber som en ud af tre hovedfaktorer til at gøre netop det, og bemærkede, at jo flere partnere, Microsoft har, des flere data vil være til selskabets rådighed til at forbedre søgekvaliteten radikalt.  

Læs også: [b]Mozilla vil tjene kassen på ny søgeaftale med Google[/b]

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere