Artikel top billede

"Det lyder paradoksalt, at man kan tjene penge på at give noget væk, men vi tror på, at open source er fremtidens forretningsmodel for CMS-branchen," siger Oskar Lauritzen, direktør for og medejer af softwarehuset Composite.

Skift til open source førte til sekscifret overskud

For et år siden valgte et dansk softwarehus at offentliggøre sin kildekode som open source. "Vi har fået en global opmærksomhed, som vi ikke var i nærheden af før," siger direktøren.

På 10 år solgte softwarehuset Composite knap 1.000 eksemplarer af sin cms-løsning Composite C1. For godt et år siden gik firmaet open source-vejen og
offentliggjorde sin kildekode. Siden da har kunder over hele verden downloaded i gennemsnit 1.000 eksemplarer af løsningen hver måned.

Økonomisk betød beslutningen, at Composite efter et år som open source-producent nu præsenterer et overskud for 2011 på 880.000 kroner før skat.

"Tidligere var vi en regional cms-leverandør. Nu har vi kunder over hele verden, og vi har fået en enestående global 'awareness', som vi ikke var i nærheden af før," siger Oskar Lauritzen, direktør, Composite.

Han mener, at det tilfredsstillende resultat er et direkte resultat af selskabets beslutning om at gå open source med sit content management-system, som er udkommet i version 3.0.

OSL hylder beslutningen

Beslutningen om at gå open source blev i øvrigt hyldet af Foreningen af Open Source Leverandører, som så den
som en blåstempling af forretningsmodellen bag den åbne kildekode.

Før Composite valgte at gå open source, kom den primære indtægt fra salg af licenser, men i dag bliver kerneproduktet givet væk uden nogen begrænsninger. I stedet kommer indtægten fra salg af udvidelser, udvikling, opgraderingsservices og cloud hosting.

"Det lyder paradoksalt, at man kan tjene penge på at give noget væk, men vi tror på, at open source er fremtidens forretningsmodel for CMS-branchen. Størstedelen af vores brugere køber måske aldrig en extension, men med flere tusinde installationer om året er den lille del, som køber for eksempel et nyhedsbrevsmodul rigeligt til at drive en sund forretning," siger Oskar Lauritzen.

Som han ser det, får Composite i dag "a tiny piece of a very big pie", og det gør selvsagt ikke noget, at stykkerne er små, når bare kagen, de kommer fra, er stor nok.

Egenkapitalen tabt

På grund af  tidligere hårde tider har Composite tabt mere end halvdelen af sin egenkapital og dermed lidt, hvad man kalder "kapitaltab". Og sådan et skal der være en plan for at slippe af med.

"Jeg regner med, at vi retablerer egenkapitalen i løbet af de næste par år. I år tjente vi en lille million kroner, og vi har også løbende indtægter fra opgraderingsaftaler et cetera, som vi har solgt gennem en årrække" siger Oskar Lauritzen, som gerne vil tilføje, at Composite på intet tidspunkt har aktiveret sine udviklingsomkostninger.

Der findes masser af open source-baserede cms-systemer, men ikke så mange, der baserer sig på Microsoft .Net-teknologi. Udover Composite findes eksempelvis Umbraco, MojoPortal, DotNetNuke og N2.

"Faktisk findes der kun fem Microsoft-baserede OS CMS'er i verden, og vi er den helt nye spiller," siger Oskar Lauritzen og tilføjer: 

"Mange finder det kontroversielt med cms'er, som både er Microsoft-baseret og samtidig open source. Det er nyt for mange at basere en cms-løsning på Microsofts teknologi."

Udviklervenlig arkitektur

Ifølge direktøren er Composite C1 det højest rangerede CMS på Microsofts officielle open source portal Codeplex, hvor brugerne har givet løsningen fine anmeldelser med henvisning til blandt den "udviklervenlige arkitektur".

Forventningerne til indeværende år er ifølge Oskar Lauritzen, at udviklingen fortsætter i samme positive takt:

"Jeg håber og forventer, at den opmærksomhed, vi har fået det første år, medfører en slags sneboldeffekt, så flere og flere fremover vil bruge vores software."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Den danske it-komet Dixa får hidtil største kapitalindsprøjtning på 660 millioner: "Det er en stor investering, men det er der også en god grund til"
Det unge it-selskab Dixa har hentet over en halv milliard kroner i finansiering. Pengene skal nu bruges på ekspansion i USA og Europa og på endnu flere ingeniører. Derudover er kanonen ladt, hvis der skulle komme opkøb i sigte. Se direktørens plan for selskabet her.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.