Artikel top billede

Sådan dæmmer danske skoler op for it-kaos

Dansk kommune sikrer skolers netværk med virtuelle licenser til 400 lærere og 3.700 skolelever.

Når klokkerne ringer ind på Lolland Kommunes fire skoler fordelt på 13 adresser, er der ingen it-administratorer på Sydhavsøerne, der får grå hår i hovedet over it-sikkerheden længere.

Kommunen har i det seneste år arbejdet målrettet på at udrulle 800 virtuelle desktop-licenser til sine 400 lærere og 3.700 skoleelever, hvor den nye virtualiseringsteknologi udgør en solid firewall mellem skolens netværk og elevernes medbragte computere.

Dermed slipper stærkt fortrolige oplysninger fra skolernes netværk ikke ud på elevernes pc'er, og teknologien gør det samtidig umuligt for eleverne at "komme til" at uploade skadelige filer, vira og alskens anden ondskab til skolens netværk.

"Efterhånden er der mange ting, som de unge mennesker forventer, at en virksomhed som vores stiller til rådighed," siger Lollands it-chef, Finn Mortensen.

Den perfekte kombination

Han forklarer, at VDI derfor er den perfekte kombination af frihed for eleverne og sikring af kommunens data.

Kommunen har dog umiddelbart ikke tal på, hvor mange elever, der rent faktisk benytter sig af, at de kan tage deres eget it-.udstyr med på skolen og arbejde på det.

"I samarbejde med skolernes ledelser har vi besluttet, at eleverne gerne må tage deres eget it-udstyr med på skolen, og de kan samtidig også logge på deres egne virtuelle maskiner hjemmefra," lyder det fra Finn Mortensen.

Han fortæller, at kommunen af sikkerhedsmæssige årsager har valgt at separere skolernes virtuelle XenDesktop-løsning fra Citrix med resten af kommunens Citrix-løsninger.

Det sker ved, at elevernes virtuelle maskiner bliver holdt i et lukket område, og de er på den måde beskyttet mod at kollidere med kommunens andre applikationer.

"Vores data er i lighed med andre kommunernes data i høj grad meget personfølsomme. Vi har som en offentlig myndighed derfor en forpligtelse til at sørge for, at alle oplysninger om borgerne er rigtigt godt pakket ind," siger Finn Mortensen.

Kommunens VDI-løsning har været undervejs i godt et års tid, og kommunen er nu ifølge Finn Mortensen gået ind i tilpasningsfasen.

Kører til terminsprøven

Selv om VDI-teknologien er spritny på de lollandske skoler, har kommunen allerede afviklet terminsprøver på to skoler ved hjælp af virtuelle desktops, og skoler i Maribo og i Holeby vil ligeledes afvikle deres december-terminsprøver på virtuelle desktoppe.

"Vi har ikke helt sluppet taget i udrulningen, men nu vi kan se målstregen. Og jeg kan på længere sigt ikke rent teknisk se, hvorfor eleverne ikke skulle kunne gå til eksamen på deres egne computere og vores virtuelle desktoppe," siger Finn Mortensen.

Han understreger dog, at alle i kommunen i første omgang er mere opsatte på, at eksamenerne forløber perfekt for både skoler og elever end at skulle ud og satse på den nye teknologi i en presset situation.

Derfor vil han ikke sætte en dato på, hvornår eleverne kan eksamineres på deres egne computere.

"Hele VDI-implementeringen er ret ny, så eksamenerne bliver i første omgang kørt over vores trådløse netværk på skolerne og på skolernes egne computere," fortæller Finn Mortensen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
De virker skræmmende godt: Med Apples nye Airtags kunne jeg spore mine chefer (og mine ting) med mobilen
Apples Airtags er uhyre effektive og lette at anvende - og det giver grund til bekymring.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Overvåg kritiske industrielle systemer og beskyt dem mod angreb
Industrial Control Systems (ICS) udgør hjertet i alle forsynings- og produktionsvirksomheder og kan være overraskende sårbare overfor cyberangreb. Dette whitepaper giver et godt overblik over problematikker og muligheder for at sikre jeres systemer.