Bygger driftscenter i gammel nationalbank

Det fynske firma Munk IT har gjort, hvad mange sikkerhedsfolk kun kan drømme om: Bygget et IT-driftscenter i en af landets bedst sikrede kældre i den gamle nationalbanks-filial i Odense.

Kan man forestille sig et sikrere sted at opbevare sin server end hos Danmarks Nationalbank?

Næppe, og det fynske IT-firma Munk IT mener derfor at have gjort et scoop ved at leje sig ind i nationalbankens tidligere filial i Odense.

Her åbner firmaet i disse dage sit nye driftscenter på 1300 kvadratmeter, der er beskyttet af metertykke, jernarmerede betonmure, og hvor eneste indgang går igennem en tyk ståldør med dirkefrie låse.

Firmaet havde ikke længere plads til sine hosting-kunder i hovedkvarteret, og Hans Mosegaard, ansvarlig for Munk IT's driftscenter, havde længe haft et godt øje til den nedlagte nationalbank-filial ved ringvejen i Odense.

- Driftscentret indeholder de nyeste og allerhøjeste sikkerheds-foranstaltninger, der kan købes, siger han og er i modsætning til mange kolleger i branchen ikke bange for at vise sin IT-bunker frem.

Nationalbanken mistede interessen for filialerne i provinsen i løbet af 1980'erne, da danskerne havde taget Dankortet til sig, og behovet for kontanter faldt.

Skrap sikkerhed
I dag ejer Danske Bank bygningen, men her havde man ikke noget at bruge den super-sikre kælder til.

Hans Mosegaard, Munk IT, ved ståldøren, der fører ned til driftscentret.
Munk IT vil beskæftige 10-15 ansatte i driftscentret, og de må leve med skrappe sikkerhedsforanstaltninger.

Hvor Nationalbanken tidligere havde en port, som pengetransporterne bakkede hen til, isætter IT-firmaet nu panserglas og et stålarmeret gitter, der ruller for efter klokken 18.

For at få adgang til det allerhelligste i kælderen, kræves der to nøgler til den tykke dør samt en kode til døren bagved. Nøglerne er fordelt på to betroede medarbejdere.

- Det er ligesom i bankverdenen. Skal du lave bedrageri, skal der være mindst to om det, siger Hans Mosegaard.

Nede i kælderen opbygges seks celler, der ikke er forbundet med hinanden overhovedet. Opstår der skader i én celle, kører de andre uændret videre.

Munk IT tilbyder derfor sine kunder spejlede løsninger, hvor de kan have servere stående i to forskellige celler, som hele tiden opdaterer hinanden. Går den ene server ned, tager den anden straks over. Ofte er disse spejle placeret geografisk langt fra hinanden, men det er der ikke behov for i kælderen.

Masser af pengesedler
I en af cellerne findes stadig et vidnesbyrd om Nationalbankens tilstedeværelse, som Hans Mosegaard ynder at vise frem for gæster: Et papskilt opsat på væggen med et stykke tape, som indikerer, at der nedenunder har stået en rullevogn med "500 kr.-sedler - 90.000.000 kr. Kassable".

Strøm er den absolut største udfordring for et driftscenter, og ni ud af ti nedbrud i driftscentre skyldes afbrydelser i elektriciteten, fortæller Hans Mosegaard.

I kælderen i Odense kan Munk IT derfor selv producere strøm til en mindre bydel, hvis behovet opstår.

Munk IT skilter ikke ligefrem med, at her ligger et topsikret driftscenter.
Fotos: Jens Bertelsen
Netforbindelser til omverdenen skulle heller ikke blive noget problem. Lige uden for indgangen til kælderen står en stort, anonymt skur, der ifølge Hans Mosegaard rummer en af TDC's vigtigste centraler, som Munk IT nu har direkte adgang til via kabler.

Som et alternativ er der opsat to uafhængige radiokæder til firmaets hovedkvarter i Odenses sydlige udkant.

Går efter mindre kunder
Hans Mosegaard beskriver forskellen på Munk IT's nuværende driftscenter i hovedkvarteret og det nye center i nationalbank-filialen som forskellen på "nat og dag", og investeringen er et udtryk for, at firmaet nu vil satse helhjertet på driftsløsninger, hvor det tidligere har været et lavere prioriteret område.

- Vi vil især positionere os inden for vores primære segment, de mindre og mellemstore virksomheder, da det specielt er her, at vi adskiller os fra de større driftscentre i Danmark. Det er vores fordel, at lige netop dette segment er en smule sværere at nå for vores større kolleger i branchen, da mindre virksomheder ofte frygter at drukne i mængden hos en større IT-leverandør, siger Hans Mosegaard.

Munk IT vil nu arbejde på at opnå en såkaldt Sunstone-certificering, der kan bruges til at sammenligne blandt andet sikkerheden mellem forskellige driftscentre, uden at kunden behøver at få kendskab til alle detaljer i sikkerheds-procedurerne.

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


IT Security 2021

Strategic IT Security 2021 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

22. april 2021 | Læs mere


Delivering enduring customer engagement: Why now is the time to invest in a solid data foundation

Never has it been more important to have a robust data management strategy that enables a 360 view of the customer. The most successful companies in the current environment are harnessing the value of their data by proactively monitoring changes in customer behaviors & experiences and making targeted investments to address them.Hear firsthand how Maersk is offering a completely differentiated customer experience by putting data at the heart of their digital-transformation journey.

23. april 2021 | Læs mere


Computerworld
Endnu en tragisk ulykke med førerløs Tesla: Musk har store forventninger til ny software
En tragisk dødsulykke i USA i weekenden har sat forøget fokus på Teslas eksisterende semiautomatiske system og det kommende fuldautomatiske, der skal gøre bilerne helt selvkørende.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed?