Bygger driftscenter i gammel nationalbank

Det fynske firma Munk IT har gjort, hvad mange sikkerhedsfolk kun kan drømme om: Bygget et IT-driftscenter i en af landets bedst sikrede kældre i den gamle nationalbanks-filial i Odense.

Kan man forestille sig et sikrere sted at opbevare sin server end hos Danmarks Nationalbank?

Næppe, og det fynske IT-firma Munk IT mener derfor at have gjort et scoop ved at leje sig ind i nationalbankens tidligere filial i Odense.

Her åbner firmaet i disse dage sit nye driftscenter på 1300 kvadratmeter, der er beskyttet af metertykke, jernarmerede betonmure, og hvor eneste indgang går igennem en tyk ståldør med dirkefrie låse.

Firmaet havde ikke længere plads til sine hosting-kunder i hovedkvarteret, og Hans Mosegaard, ansvarlig for Munk IT's driftscenter, havde længe haft et godt øje til den nedlagte nationalbank-filial ved ringvejen i Odense.

- Driftscentret indeholder de nyeste og allerhøjeste sikkerheds-foranstaltninger, der kan købes, siger han og er i modsætning til mange kolleger i branchen ikke bange for at vise sin IT-bunker frem.

Nationalbanken mistede interessen for filialerne i provinsen i løbet af 1980'erne, da danskerne havde taget Dankortet til sig, og behovet for kontanter faldt.

Skrap sikkerhed

I dag ejer Danske Bank bygningen, men her havde man ikke noget at bruge den super-sikre kælder til.

Hans Mosegaard, Munk IT, ved ståldøren, der fører ned til driftscentret.
Munk IT vil beskæftige 10-15 ansatte i driftscentret, og de må leve med skrappe sikkerhedsforanstaltninger.

Hvor Nationalbanken tidligere havde en port, som pengetransporterne bakkede hen til, isætter IT-firmaet nu panserglas og et stålarmeret gitter, der ruller for efter klokken 18.

For at få adgang til det allerhelligste i kælderen, kræves der to nøgler til den tykke dør samt en kode til døren bagved. Nøglerne er fordelt på to betroede medarbejdere.

- Det er ligesom i bankverdenen. Skal du lave bedrageri, skal der være mindst to om det, siger Hans Mosegaard.

Nede i kælderen opbygges seks celler, der ikke er forbundet med hinanden overhovedet. Opstår der skader i én celle, kører de andre uændret videre.

Munk IT tilbyder derfor sine kunder spejlede løsninger, hvor de kan have servere stående i to forskellige celler, som hele tiden opdaterer hinanden. Går den ene server ned, tager den anden straks over. Ofte er disse spejle placeret geografisk langt fra hinanden, men det er der ikke behov for i kælderen.

Masser af pengesedler

I en af cellerne findes stadig et vidnesbyrd om Nationalbankens tilstedeværelse, som Hans Mosegaard ynder at vise frem for gæster: Et papskilt opsat på væggen med et stykke tape, som indikerer, at der nedenunder har stået en rullevogn med "500 kr.-sedler - 90.000.000 kr. Kassable".

Strøm er den absolut største udfordring for et driftscenter, og ni ud af ti nedbrud i driftscentre skyldes afbrydelser i elektriciteten, fortæller Hans Mosegaard.

I kælderen i Odense kan Munk IT derfor selv producere strøm til en mindre bydel, hvis behovet opstår.

Munk IT skilter ikke ligefrem med, at her ligger et topsikret driftscenter.
Fotos: Jens Bertelsen
Netforbindelser til omverdenen skulle heller ikke blive noget problem. Lige uden for indgangen til kælderen står en stort, anonymt skur, der ifølge Hans Mosegaard rummer en af TDC's vigtigste centraler, som Munk IT nu har direkte adgang til via kabler.

Som et alternativ er der opsat to uafhængige radiokæder til firmaets hovedkvarter i Odenses sydlige udkant.

Går efter mindre kunder

Hans Mosegaard beskriver forskellen på Munk IT's nuværende driftscenter i hovedkvarteret og det nye center i nationalbank-filialen som forskellen på "nat og dag", og investeringen er et udtryk for, at firmaet nu vil satse helhjertet på driftsløsninger, hvor det tidligere har været et lavere prioriteret område.

- Vi vil især positionere os inden for vores primære segment, de mindre og mellemstore virksomheder, da det specielt er her, at vi adskiller os fra de større driftscentre i Danmark. Det er vores fordel, at lige netop dette segment er en smule sværere at nå for vores større kolleger i branchen, da mindre virksomheder ofte frygter at drukne i mængden hos en større IT-leverandør, siger Hans Mosegaard.

Munk IT vil nu arbejde på at opnå en såkaldt Sunstone-certificering, der kan bruges til at sammenligne blandt andet sikkerheden mellem forskellige driftscentre, uden at kunden behøver at få kendskab til alle detaljer i sikkerheds-procedurerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere