Artikel top billede

Google vil betale prisen: Vi skal bare være i Kina

Google var for to år siden på vej ud af Kina, men nu er søgegiganten blødt op i i forhold til landet med den skrappe internet-censur.

Læs også:
Medier: Google forlader nu Kina

Google får smæk i Kina efter censur-stop

Selvom søge- og softwaregiganten Google stod med den ene fod på vej ud af Kina for blot to år siden, er selskabet nu vendt rundt på en tallerken og satser benhårdt på at blive og vokse i Riget i midten.

Årsagen til kovendingen ligger i, at Google simpelthen ikke kan misse et marked, der er vokset med 15 millioner nye internetbrugere på blot tre måneder, så Kina nu i alt har en halv milliard internetbrugere - mere end dobbelt så meget som selskabets amerikanske hjemmemarked.

Især drejer Googles kinesiske vækst sig om udbredelsen af Android-mobilsystemet, onlinereklamer og produktsøgeservices, forklarer selskabets topchef i Asien, Daniel Alegre, og kalder beslutningen "pragmatisk".

Det skriver The Wall Street Journal.

Censurfri tjeneste

Googles pragmatiske tilgang har ganske givet noget at gøre med, at Googles indtjening steg i Kina i 2011 sammenlignet med 2010. Hvor meget denne stigning lyder på, ønsker søgeselskabet dog ikke at udtale sig om.

"Hvis du ser på, hvad der er sket, så er vi faktisk meget glade for, hvordan vores forretning har udviklet sig," siger Daniel Alegre til The Wall Street Journal uden dog at kommentere på, hvordan Google i dag ser på censuren i det folkerige land to år efter det hårde sammenstød.

I stedet fremhæves det, at Google satser på at genvinde kinesernes tillid med sin Shihui-tjeneste fra september, der skal hjælpe brugerne med at søge efter de bedste tilbud på kinesiske handelshjemmesider.   

Spioner på Gmail

Grunden til, at Google i januar 2010 var ved at kaste det kinesiske håndklæde i ringen lå i en stærk kritisk holdning til den kinesiske censur.

Blandt andre Google-stifter Sergey Brin med rødder i Sovjetunionen kaldte udviklingen "totalitær" og "ganske problematisk", og censurkravene ville selskabet simpelthen ikke efterleve. 

Derfor truede Google ifølge kinesiske medier med at trække sig helt og aldeles ud af Kina, og senest har Google-stifter og -direktør Larry Page angivet, at Google ikke bløder op i forholdet til Kina.

Gnisten til konflikten blev for alvor tændt, da Google i 2009 opdagede, at nogle kinesiske hackere havde stjålet dele af søgeselskabets proprietære kode for derefter at bruge denne kode til at spionere på kinesiske aktivisters Gmail-konti.

Det førte til, at Google trak sin søgemaskine ud af det kinesiske hovedland og stedet placerede den i Hong Kong, hvor der ikke hersker de samme strikse censurregler, selv om søgninger fra Hong Kong-sitet også blev overvåget til Googles frustration samtidig med, at markedsandelen raslede ned.

I dag sidder Google på lidt under 20 procent af det kinesiske søgemarked, mens den lokale søgemaskine Baidu har en markedsandel på omkring 75 procent.  

Ifølge Daniel Alegre vil en af Google helt store, kommende indsatsområder i Kina blive Android Market, som endnu ikke findes i landet.

Læs også:
Medier: Google forlader nu Kina

Google får smæk i Kina efter censur-stop




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere