Artikel top billede

Google vil betale prisen: Vi skal bare være i Kina

Google var for to år siden på vej ud af Kina, men nu er søgegiganten blødt op i i forhold til landet med den skrappe internet-censur.

Læs også:
Medier: Google forlader nu Kina

Google får smæk i Kina efter censur-stop

Selvom søge- og softwaregiganten Google stod med den ene fod på vej ud af Kina for blot to år siden, er selskabet nu vendt rundt på en tallerken og satser benhårdt på at blive og vokse i Riget i midten.

Årsagen til kovendingen ligger i, at Google simpelthen ikke kan misse et marked, der er vokset med 15 millioner nye internetbrugere på blot tre måneder, så Kina nu i alt har en halv milliard internetbrugere - mere end dobbelt så meget som selskabets amerikanske hjemmemarked.

Især drejer Googles kinesiske vækst sig om udbredelsen af Android-mobilsystemet, onlinereklamer og produktsøgeservices, forklarer selskabets topchef i Asien, Daniel Alegre, og kalder beslutningen "pragmatisk".

Det skriver The Wall Street Journal.

Censurfri tjeneste

Googles pragmatiske tilgang har ganske givet noget at gøre med, at Googles indtjening steg i Kina i 2011 sammenlignet med 2010. Hvor meget denne stigning lyder på, ønsker søgeselskabet dog ikke at udtale sig om.

"Hvis du ser på, hvad der er sket, så er vi faktisk meget glade for, hvordan vores forretning har udviklet sig," siger Daniel Alegre til The Wall Street Journal uden dog at kommentere på, hvordan Google i dag ser på censuren i det folkerige land to år efter det hårde sammenstød.

I stedet fremhæves det, at Google satser på at genvinde kinesernes tillid med sin Shihui-tjeneste fra september, der skal hjælpe brugerne med at søge efter de bedste tilbud på kinesiske handelshjemmesider.   

Spioner på Gmail

Grunden til, at Google i januar 2010 var ved at kaste det kinesiske håndklæde i ringen lå i en stærk kritisk holdning til den kinesiske censur.

Blandt andre Google-stifter Sergey Brin med rødder i Sovjetunionen kaldte udviklingen "totalitær" og "ganske problematisk", og censurkravene ville selskabet simpelthen ikke efterleve. 

Derfor truede Google ifølge kinesiske medier med at trække sig helt og aldeles ud af Kina, og senest har Google-stifter og -direktør Larry Page angivet, at Google ikke bløder op i forholdet til Kina.

Gnisten til konflikten blev for alvor tændt, da Google i 2009 opdagede, at nogle kinesiske hackere havde stjålet dele af søgeselskabets proprietære kode for derefter at bruge denne kode til at spionere på kinesiske aktivisters Gmail-konti.

Det førte til, at Google trak sin søgemaskine ud af det kinesiske hovedland og stedet placerede den i Hong Kong, hvor der ikke hersker de samme strikse censurregler, selv om søgninger fra Hong Kong-sitet også blev overvåget til Googles frustration samtidig med, at markedsandelen raslede ned.

I dag sidder Google på lidt under 20 procent af det kinesiske søgemarked, mens den lokale søgemaskine Baidu har en markedsandel på omkring 75 procent.  

Ifølge Daniel Alegre vil en af Google helt store, kommende indsatsområder i Kina blive Android Market, som endnu ikke findes i landet.

Læs også:
Medier: Google forlader nu Kina

Google får smæk i Kina efter censur-stop
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Danske Contractbook henter 185 millioner - anden kapitalindsprøjtning på kun fire måneder
Danske Contractbook henter en investering på 185 millioner kroner. Det sker blot fire måneder efter, at selskabet modtog en investering på 58 millioner kroner.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.