Artikel top billede

IBM: Sådan kan du spille dig til mere arbejdsglæde

Reportage: Spil dig glad på jobbet og få mere fra hånden, lyder det fra IBM's berømte forskningsafdeling, der er på vej med nyt system, som stjæler med arme og ben fra spil-verdenen.

Læs også:
Spilteori kan blive din vej til millionerne

Ny IBM-opdagelse: Kan pakke 100 gange mere data

På IBM-konferencen Lotusphere i den amerikanske by Orlando, Florida er Big Blues berømmede forskningsafdeling klar med et nyt koncept:

Dig og dine medarbejdere skal spille jer effektive og glade på jobbet.

Det fortæller Yaniv Corem fra IBM social technologies group til Computerworld, mens han præsenterer et måske-kommende produkt, der bliver alfatestest hos tre af IBM's større partnere og kunder, som han dog ikke vil nævne navnene på.

"Vi bruger simpelthen spilteknikker til at øge produktiviteten i en verden, hvor arbejdet og en fritid med spil smelter sammen," forklarer han.

Bliv belønnet af dit community

Konceptet bygger på gamification-teorier også kendt som funware opfundet af den canadiske innovatør og forfatter Gabe Zichermann.

Ideen omkring gamification går i IBM's verden ud på, at medarbejdere skal videndele mere, de skal give virksomheden flere date til analyse og effektivitetsforbedringer, og så skal de ansatte have det sjovt ved at udfordre hinanden i sociale netværk.  

"Man kunne forestille sig, at medarbejderne har en svær læringsproces med en given opgave, hvor de stiller spørgsmål til deres community undervejs, som til gengæld belønner vedkommende med points for klarede opgaver eller gode spørgsmål," siger Yaniv Corem.

Han understreger, at modsat skolernes karaktersystemer, kan kollegerne ikke give hinanden negative karakterer.  

Sådan fungerer det

Et community i IBM's spilverden består af en gruppe mennesker, der alle har fælles mål.

Det kunne eksempelvis være en salgsafdeling, hvor alle sælgerne skal have leads, præsentere eller sælge produkter.


Læs også:

Her er IBM's tre storsatsninger på Lotusphere.

Spilteori kan blive din vej til millionerne.

Ny IBM-opdagelse: Kan pakke 100 gange mere data.

Her er taberne ved systemet

Når communityet er etableret tildeler de enkelte medlemmer hinanden points, alt efter mange relevante spørgsmål de poster, eller formår at poste et indlæg, hvor de høster flest kommentarer, eller andre "liker" deres indlæg i bedste Facebook-stil.

"Communityets sociale aspekt lægger en dæmper på unødvendige indlæg, fordi man i et mere eller mindre stærkt gruppepres ikke vil være kendt som den, der spammer alle de andre. Det går simpelthen ikke på en professionel arbejdsplads, hvor de andre nok skal sætte spammere på plads," forklarer Yaniv Corem.

Sælgerne kan også udfordre hinanden på, hvem der først når målene for første kvartal 2012, hvor de så får points alt efter, hvor mange procent de har opnået af deres personlige målsætninger.

"Vi er som mennesker konkurrepræget i vores natur, og det bruger vi så bare til motivation som en slags virtuel valuta," siger Yaniv Corem til Computerworld.

Kom til tops - eller ryg til bunds

Motivationen består i, at pointene løbende bliver samlet sammen, så der både er en all-time high score-liste og dagens top 3, så nye medarbejdere eller normalt dårligt scorende ansatte også har en chance for at begå sig i toppen af en liste.

Men i et ethvert spil er der både vindere og tabere, og Yaniv Corem medgiver, at det kan være demotiverende at ligge i bunden af en liste som en underperformer.

"Det med at ligge i bunden er en af de ting, som vi skal undersøge hos test-virksomhederne, og så er den optimale udnytte af spille-teorier på en arbejdsplads altså stadig lidt af et sort hul," erkender han.

IBM ønsker derfor med sin gamification-motor at undersøge, hvad spil i en social og professionel sammenhæng betyder for effektiviteten på en arbejdsplads.

Hvis teorierne holder stik i forsøgene, og medarbejderne således bliver mere motiverede ved at spille mod hinanden i sociale netværk, vil Big Blue forsøge at integrere spil-mulighederne i widgets til sin Connections-platform.

Læs også:

Her er IBM's tre storsatsninger på Lotusphere.

Spilteori kan blive din vej til millionerne.

Ny IBM-opdagelse: Kan pakke 100 gange mere data.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.