Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen (Foto: Povl D. Rasmussen)

Fejl i TDC's backbone sendte 30.000 kunder i sort

30.000 kunder blev ramt, da en routerfejl fik TDC's backbone-net til at gå delvist ned.

Læs også:

TDC-nedbrud sendte politiets it-systemer i sort

Det var en softwarefejl i en ip-router på TDC's backbone-net, som tirsdag sendte politiet og 30.000 andre større eller mindre kunder i sort i op til et par timer.

Nedbruddet fandt sted tirsdag omkring 17.30 og betød blandt andet, at politiet var uden telefoner og kontakt til it-systemerne et par timer.

Hos TDC fortæller teknologidirektør Jess Ibsen, at routeren, der står i Albertslund, gik i et såkaldt software-loop.
Uheldigvis trak den også en router på sekundær-siden, som befinder sig på Borups Allé i København, med ned, fortæller han.

"Loop'en breder sig til sekundær-siden, og så må vi starte begge dele op igen," siger han.

Han fortæller, at det formodentlig er en fejl i softwaren, som fik routeren til at fejle og dermed sende en strækning i TDC's backbone-net ud af drift.

"Leverandøren sidder med logfilerne for at prøve at finde ud af, hvad der er tale om," siger han og understreger, at det ikke var det samlede backbone-net som gik ned, men kun strækningen mellem Albertslund og Borups Allé.  

Han håber på, at leverandøren kan klarlægge årsagen til softwarefejlen, så TDC kan undgå, at noget lignende sker igen.

Alarm: Noget er helt galt
Det er de automatiske overvågningssystemer af trafikken, der advarede TDC's personale om, at noget var helt galt med netværket. 

Han fortæller, at det tog en times tid at få lokaliseret fejlen, og at man konkluderede, at det blev nødvendigt at gennemføre en nedlukning og efterfølgende opstart af de to routere. 

Det var den sidste del af operationen, som tog længst tid.

"De her store backbone-routere er ekstremt komplekse. Det tager meget lang tid at starte dem op. Det er ikke som med en pc," siger han.  

Samtidig skulle flere andre systemenheder i netværket genstartes for at sikre, at de igen fik korrekte ip-adresser på netværket. 

"Det kan eksempelvis være firewalls, der lige skal genstartes en gang, for at kunne komme med igen," siger Jess Ibsen.
 
Det kan være forklaringen
Han fortæller, at tirsdagens nedbrud ramte omkring 30.000 kunder, som primært kom fra Norden. Fejl i TDC's backbone sker ifølge teknologichefen uhyre sjældent, måske en gang hvert andet år.

Ifølge Jess Ibsen har TDC ikke ændret på softwaren for nyligt. Men han peger på, at fejl, man ikke tidligere har set, pludselig kan vise sig, fordi trafikmønsteret ændrer sig. 

"Det, leverandøren så gør, er at holde vores specifikke releases op mod, hvad de måtte have af fejlmeldinger fra andre kunder. Og ellers graver de loggen igennem for at finde en årsag til nedbruddet," siger han.

Læs også:

TDC-nedbrud sendte politiets it-systemer i sort




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere