Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen

Fejl i TDC's backbone sendte 30.000 kunder i sort

30.000 kunder blev ramt, da en routerfejl fik TDC's backbone-net til at gå delvist ned.

Læs også:

TDC-nedbrud sendte politiets it-systemer i sort

Det var en softwarefejl i en ip-router på TDC's backbone-net, som tirsdag sendte politiet og 30.000 andre større eller mindre kunder i sort i op til et par timer.

Nedbruddet fandt sted tirsdag omkring 17.30 og betød blandt andet, at politiet var uden telefoner og kontakt til it-systemerne et par timer.

Hos TDC fortæller teknologidirektør Jess Ibsen, at routeren, der står i Albertslund, gik i et såkaldt software-loop.
Uheldigvis trak den også en router på sekundær-siden, som befinder sig på Borups Allé i København, med ned, fortæller han.

"Loop'en breder sig til sekundær-siden, og så må vi starte begge dele op igen," siger han.

Han fortæller, at det formodentlig er en fejl i softwaren, som fik routeren til at fejle og dermed sende en strækning i TDC's backbone-net ud af drift.

"Leverandøren sidder med logfilerne for at prøve at finde ud af, hvad der er tale om," siger han og understreger, at det ikke var det samlede backbone-net som gik ned, men kun strækningen mellem Albertslund og Borups Allé.  

Han håber på, at leverandøren kan klarlægge årsagen til softwarefejlen, så TDC kan undgå, at noget lignende sker igen.

Alarm: Noget er helt galt
Det er de automatiske overvågningssystemer af trafikken, der advarede TDC's personale om, at noget var helt galt med netværket. 

Han fortæller, at det tog en times tid at få lokaliseret fejlen, og at man konkluderede, at det blev nødvendigt at gennemføre en nedlukning og efterfølgende opstart af de to routere. 

Det var den sidste del af operationen, som tog længst tid.

"De her store backbone-routere er ekstremt komplekse. Det tager meget lang tid at starte dem op. Det er ikke som med en pc," siger han.  

Samtidig skulle flere andre systemenheder i netværket genstartes for at sikre, at de igen fik korrekte ip-adresser på netværket. 

"Det kan eksempelvis være firewalls, der lige skal genstartes en gang, for at kunne komme med igen," siger Jess Ibsen.
 
Det kan være forklaringen
Han fortæller, at tirsdagens nedbrud ramte omkring 30.000 kunder, som primært kom fra Norden. Fejl i TDC's backbone sker ifølge teknologichefen uhyre sjældent, måske en gang hvert andet år.

Ifølge Jess Ibsen har TDC ikke ændret på softwaren for nyligt. Men han peger på, at fejl, man ikke tidligere har set, pludselig kan vise sig, fordi trafikmønsteret ændrer sig. 

"Det, leverandøren så gør, er at holde vores specifikke releases op mod, hvad de måtte have af fejlmeldinger fra andre kunder. Og ellers graver de loggen igennem for at finde en årsag til nedbruddet," siger han.

Læs også:

TDC-nedbrud sendte politiets it-systemer i sort
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Efter Microsofts løfte om at holde data i Europa: "Der falder et stengærde af bekymring fra hjerterne hos alle europæiske dataansvarlige"
Rådet for Digital Sikkerheds Henning Mortensen har haft armene oppe over hovedet siden igår. Micrsoft har lovet at holde alle europæiske brugeres cloud-placerede data i EU. Dog vil formanden gerne se hele udrulningens betingelser på skrift før festen.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.