Artikel top billede

Tim Berners-Lee anses som hovedmanden bag world wide web, og nu er han klar til den tredje version af internettet: Det semantiske web.

Bernes-Lee: Sådan bliver fremtidens internet

Tim Berners-Lee fremhæver dine venners villighed til at dele som en del af vejen til det semantiske web, mens lovgiverne kan vise sig at være dets største trussel. Bliv klogere på det semantiske web her.

Læs også:
Web 3.0: Data i skyen på anabolske steroider

Berners-Lee: Sociale netværk er en 'trussel'

Orlando, Florida: På næstsidste dag af IBM-konferencen Lotusphere 2012 gik opfinderen af world wide web, sir Tim Bernes-Lee, onsdag morgen på den store konference-scene og gav sit syn på, hvordan internettet bør udvikle sig i fremtiden.

Han talte - ikke overraskende - om det semantiske web, som fremtidens internet.

Det semantiske web - eller web 3.0 - går meget groft sagt ud på, at vores data flyder frem og tilbage mellem applikationer på en meningsfyldt og relevant facon.

Det betyder, at vi slipper for at koncentrere os om at håndtere data, men derimod kan læne os tilbage og nyde informationer leveret på rette tid og sted.  

Åbne standarder og social åbenhed

Ifølge Tim Berners-Lee er tagging, åbne standarder og social åbenhed hovednøglerne til at forstå, hvordan vi i højere grad kan benytte og udnytte vores netværk til at få adgang til bedre og mere relevant information.  

"Forbundne data er det allervigtigste. Selv om det semantiske web er et lidt fancy ord, betyder konceptet bare, at vi skal producere data, som computere kan forstå og håndtere," forklarer Tim Bernes-Lee, efter han bogstavelig talt er løbet ind på scenen.

Med andre ord: Vejen til det semantiske web er brolagt med åbne standarder, så data kan hentes ind på så mange applikationer som muligt, så applikationerne kan blive så selvkørende som muligt.

"Forbundne data handler om at finde alle relevante informationer igennem alle de data, som du har adgang til. Derfor skal data - modsat i meget enterprise-software - være separeret fra selve applikationerne, så man kan flytte data til det sted, hvor det passer dig bedst," lyder opfordringen fra Tim Bernes-Lee.

Den pokkers mur

Samtidig med automatiserede processer er der også stærke sociale bånd, der skal bindes, før vi får den mest relevante information på nettet.

Sådan tjener du penge på det semantiske web

"Helt oprindeligt handlede web'et om samarbejde og om at være social. Det prøvede vi at forklare, og så røg den pokkers mur med," smiler Tim Bernes-Lee om udviklingen af world wide web, der så dagens lys i 1989, samme år som Berlin-muren blev hamret ned.

I en social sammenhæng siger it-forskeren, at hvis vi eksempelvis leder efter musik, burde vi kunne kigge i vores venners musiksamling, finde en sang og direkte søge videre på andres informationer om kunstneren og derefter lede videre efter kunstnerens inspirationskilder og så videre.

"Der kommer jo hele tiden mere data, og det giver rigtig god mening at åbne for relevant data for relevante mennesker. Folk samarbejder meget mere slagkraftigt igennem forbundne data," siger han.

Bump på vejen

Direkte adspurgt om de største forhindringer for det semantiske web fremhæver Tim Berners-Lee den højaktuelle situation med den amerikanske SOPA-lovgivning, hvor rettighedshavere kan få lukket hjemmesider ned, hvis de har mistanke om piratvirksomhed på en given hjemmeside.

Set i et større perspektiv svarer det til at fjerne noder i et netværk på baggrund af en mistanke, hvilket ikke ligefrem er den mest farbare vej til at dele informationer i åbenhedens navn.

"Den slags lovgivning er ikke udarbejdet i en demokratisk ånd," dundrer Tim Berners-Lee fra scenen til publikums store jubel.

Derefter forklarer den levende web-legende, at hvis virksomheder skal tjene penge på det semantiske web er den hurtigste vej at bruge og bygge applikationer med åbne standarder, så de kan dele informationer med hinanden.

"Hvis en virksomhed har siloer med data, så bliver det svært at se alle data fra det samme perspektiv, og derfor umuligt at analysere og lære af dem," forklarer Tim Berners-Lee.

Læs også:
Web 3.0: Data i skyen på anabolske steroider

Berners-Lee: Sociale netværk er en 'trussel'
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft ser ud til at have stoppet udviklingen af Windows 10X - er blevet lagt på hylden
Microsoft har stoppet udviklingen af Windows 10X, som dermed ikke står til at blive lanceret i år alligevel.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.