Artikel top billede

Derfor går det så godt med Linux i virksomhederne

En stor spørgeundersøgelse fra Linux Foundation viser, at især to tendenser driver erhvervslivets stigende anvendelse af Linux på bekostning af Windows og Unix.

Computerworld News Service: Det er muligt, at de globale økonomiske forhold fortsat lægger en dæmper på forbruget hos erhvervslivets it-afdelinger, men det afholder ikke de store virksomheder fra at tilføje flere Linux-servere til deres drift.

Faktisk svarer hele 80 procent af respondenterne i en ny spørgeundersøgelse fra Linux Foundation, at de ikke alene har tilføjet nye Linux-servere i løbet af sidste 12 måneder, men at de endda planlægger at tilføje endnu flere enten inden for de næste 12 måneder eller løbende de næste fem år.

Til sammenligning svarer kun knap 22 procent, at de planlægger at øge antallet af Windows-servere, mens mere end en fjerdedel af respondenterne planlægger at reducere antallet af Windows-servere i løbet af de næste fem år, fremhæver Linux Foundation.

Denne nye rapport følger op på en lignende spørgeundersøgelse, der blev offentliggjort i oktober 2010, og dens konklusioner maler et endnu mere rosenrødt billede af de kommende år for Linux.

Den komplette rapport, Linux Adoption Trends 2012: A Survey of Enterprise End Users, kan downloades fra Linux Foundations website.

Ny applikationer

Linux Foundations spørgeundersøgelse er udført i samarbejde med Yeoman Technology Group sidst på året 2011. Der kom svar fra næsten 1.900 personer, men rapporten fokuserer på data fra verdens største virksomheder og statslige organisationer, som her er repræsenteret af 428 respondenter fra organisationer med en årlig omsætning på minimum 500 millioner dollar, hvilket er knap 2,9 milliarder kroner i dagens kurs, og mindst 500 ansatte.

Over 71 procent af denne gruppe af respondenter svarer, at størstedelen af deres Linux-udrulninger i løbet af de sidste to år har været til helt nye applikationer og services, mens migrationer til Linux primært sker fra forældede Windows- og Unix-systemer.

Næsten 70 procent svarer, at de planlægger i løbet af det kommende år at øge anvendelsen af Linux til missionskritiske opgaver.

Linux Foundation vurderer, at en stor del af væksten for Linux hos de store virksomheder kommer fra de to aktuelle tendenser cloud computing og den såkaldte big data, der handler om analyse og håndtering af meget store datamængder.

Over 75 procent af respondenterne gav udtryk for at være bekymrede for at have kapacitet til at understøtte big data og næsten 72 procent vælger Linux til dette formål.

Til sammenligning svarer kun knap 36 procent, at de planlægger at anvende Windows til at imødekomme kravene fra denne nye tendens.

Pris og sikkerhed er vigtig

Til spørgsmålet om, hvorfor de vælger Linux, angiver respondenterne som de tre største fordele de samlede ejerskabsomkostninger (total cost of ownership, TCO), sættet af funktioner samt den generelle sikkerhed.

Der er i svarene til spørgeundersøgelsen bred enighed om Linux' overlegne sikkerhed, idet mere end to tredjedele af respondenterne indikerer, at de anser Linux for at være mere sikker end andre styresystemer.

Af andre grunde til at vælge Linux angiver respondenterne, at der er mindre leverandør-lock-in, samt ting som kildekodens åbenhed og langsigtede forretningsmæssige perspektiver.

Sammenlignet med Linux Foundations første spørgeundersøgelse på dette område er der i denne anden omgang færre respondenter, der peger på forhindringer til Linux' succes.

Tekniske udfordringer angives af kun godt 12 procent - hvilket er et fald 40 procent siden 2010 - mens antallet af respondenter, der angiver opfattelsen blandt ledelsen som en udfordring, er faldet med 22 procent.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Giv grønt lys for de gode ideer med Power Platformen
Hvad er Microsoft Power Platform? – og hvordan gør den det nemmere at udvikle apps og skabe en god business case ud af selv mindre projekter? Her giver AlfaPeople et hurtigt og konkret overblik over, hvor du kan drage fordel af platformen.