Artikel top billede

Så hårdt vil EU-forslag om databeskyttelse ramme

EU's forslag til regler om databeskyttelse, og herunder retten til at blive glemt, kan ramme internet-brugerne lige mellem øjnene. Se her hvordan.

Computerworld News Service: De regler for databeskyttelse og online-privacy, som EU har stillet forslag til, kan forhindre udviklingen af nye web-baserede forretningsmodeller og holde virksomhederne nede med bureaukrati.

Forslaget, der blev offentliggjort onsdag, "går lige præcis i den forkerte retning," siger Thomas Lenard, der er president for den liberale tænketank Technology Policy Institute.

"Hvis reglerne bliver vedtaget, vil de forkrøble internettets udvikling, som er helt afhængig af brugen af individuelle data til at udvikle, forbedre og betale for services og indhold."

Reglerne, der er foreslået af EU's justitskommissær Viviane Reding, inkluderer den såkaldte "ret til at blive glemt," der vil gøre det muligt for brugerne at forlange persondata om dem selv slettet, hvis der ikke er nogen legitim grund til at gemme dem.

Skrappe krav

Forslaget kræver desuden, at virksomheder med mere end 250 medarbejdeer udpeger en person med ansvar for databeskyttelse, og at alle virksomheder rapporterer om databrud inden for 24 timer.

Forslaget er ikke i forbrugernes interesse, siger Thomas Lenard.
Reglerne vil medføre "betydelige omkostninger" for dem i form af mindre brugbare hjemmesider, og der er umiddelbart ingen tilsvarende fordele, vurderer han.

Da vi spørger, om privacy er en fordel, svarer Thomas Lenard, at det kan det være, men at der ikke er nogen tegn på at forbrugerne har lidt større skade på grund at den nuværende databeskyttelses-politik på nettet.

"Forbrugerne bytter med glæde deres personlige oplysninger for services og indhold hele tiden," siger han.

"Ret til at blive glemt"
Forslagets 'ret til at blive glemt' rejser en del tekniske diskussioner og spørgsmål om ytringsfrihed, tilføjer Emma Llanso, der er policy counsel hos den digitale borgerretsgruppe Center for Democracy and Technology.

Personlige informationer online kan kopieres og spredes på mange hjemmesider, og EU bør "overveje det meget grundigt," før man skaber regler for sider, hvor informationerne ikke kommer fra, siger hun.

Her er fordelene ved forslaget

Forslaget er udtryk for et "seriøst og gennemtænkt arbejde," siger Marc Rotenberg, der er executive director for the Electronic Privacy Information Center.

"Det bliver nemmere for virksomhederne at leve op til reglerne, og det styrker forbrugernes rettigheder."

Jeffrey Chester, der er executive director for Center for Digital Democracy roser forslagets 'ret til at blive glemt'.

"EU har hævet den digitale standard for beskyttelse af forbrugerne på nettet ved at foreslå en ny rettighed til kontrol af informationer," skriver han i en e-mail.

Med de nye metoder, som forbrugerne kan bruge til at sikre, at deres informationer bliver 'glemt' eller 'slettet' online, så vil det ikke være muligt for online-annoncørerne at opbygge en skatkiste af dataprofiler."

Forslaget vil hjælpe forbrugerne i udviklingen mod "de evigt voksende" datasamlinger hos Facebook, Google og andre internetgiganter, tilføjer han.

Facebook har i en udtalelse kaldt forslaget "en vigtig mulighed for at udvikle regler, der både beskytter privatlivets fred og støtter udviklingen og væksten for moderne tjenester på det globale internet."

Læs også: EU på trapperne med nye regler for databeskyttelse.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere