Artikel top billede

Så hårdt vil EU-forslag om databeskyttelse ramme

EU's forslag til regler om databeskyttelse, og herunder retten til at blive glemt, kan ramme internet-brugerne lige mellem øjnene. Se her hvordan.

Computerworld News Service: De regler for databeskyttelse og online-privacy, som EU har stillet forslag til, kan forhindre udviklingen af nye web-baserede forretningsmodeller og holde virksomhederne nede med bureaukrati.

Forslaget, der blev offentliggjort onsdag, "går lige præcis i den forkerte retning," siger Thomas Lenard, der er president for den liberale tænketank Technology Policy Institute.

"Hvis reglerne bliver vedtaget, vil de forkrøble internettets udvikling, som er helt afhængig af brugen af individuelle data til at udvikle, forbedre og betale for services og indhold."

Reglerne, der er foreslået af EU's justitskommissær Viviane Reding, inkluderer den såkaldte "ret til at blive glemt," der vil gøre det muligt for brugerne at forlange persondata om dem selv slettet, hvis der ikke er nogen legitim grund til at gemme dem.

Skrappe krav

Forslaget kræver desuden, at virksomheder med mere end 250 medarbejdeer udpeger en person med ansvar for databeskyttelse, og at alle virksomheder rapporterer om databrud inden for 24 timer.

Forslaget er ikke i forbrugernes interesse, siger Thomas Lenard.
Reglerne vil medføre "betydelige omkostninger" for dem i form af mindre brugbare hjemmesider, og der er umiddelbart ingen tilsvarende fordele, vurderer han.

Da vi spørger, om privacy er en fordel, svarer Thomas Lenard, at det kan det være, men at der ikke er nogen tegn på at forbrugerne har lidt større skade på grund at den nuværende databeskyttelses-politik på nettet.

"Forbrugerne bytter med glæde deres personlige oplysninger for services og indhold hele tiden," siger han.

"Ret til at blive glemt"
Forslagets 'ret til at blive glemt' rejser en del tekniske diskussioner og spørgsmål om ytringsfrihed, tilføjer Emma Llanso, der er policy counsel hos den digitale borgerretsgruppe Center for Democracy and Technology.

Personlige informationer online kan kopieres og spredes på mange hjemmesider, og EU bør "overveje det meget grundigt," før man skaber regler for sider, hvor informationerne ikke kommer fra, siger hun.

Her er fordelene ved forslaget

Forslaget er udtryk for et "seriøst og gennemtænkt arbejde," siger Marc Rotenberg, der er executive director for the Electronic Privacy Information Center.

"Det bliver nemmere for virksomhederne at leve op til reglerne, og det styrker forbrugernes rettigheder."

Jeffrey Chester, der er executive director for Center for Digital Democracy roser forslagets 'ret til at blive glemt'.

"EU har hævet den digitale standard for beskyttelse af forbrugerne på nettet ved at foreslå en ny rettighed til kontrol af informationer," skriver han i en e-mail.

Med de nye metoder, som forbrugerne kan bruge til at sikre, at deres informationer bliver 'glemt' eller 'slettet' online, så vil det ikke være muligt for online-annoncørerne at opbygge en skatkiste af dataprofiler."

Forslaget vil hjælpe forbrugerne i udviklingen mod "de evigt voksende" datasamlinger hos Facebook, Google og andre internetgiganter, tilføjer han.

Facebook har i en udtalelse kaldt forslaget "en vigtig mulighed for at udvikle regler, der både beskytter privatlivets fred og støtter udviklingen og væksten for moderne tjenester på det globale internet."

Læs også: EU på trapperne med nye regler for databeskyttelse.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere