Artikel top billede

Kommuner dropper forhandling om KMD-systemer

Landets kommuner dropper ellers planlagte forhandlinger om 80 procent af KMD's monopol-systemer, der samlet vurderes at have en værdi på 1,3 milliarder kroner.

Læs også: Brevet: KL-boss om 14 monopol-systemer fra KMD

Her er brevet: Fortrolig udveksling af KMD-priser

Der var lagt op til større forhandlinger med KMD i forbindelse med, at 80 procent af it-virksomhedendens monopol-systemer skal overgå til Udbetaling Danmark, der fra senere i år skal stå for udbetaling af 180 milliarder kroner.

Faktisk nåede KL's formand, Jan Trøjborg, og Kombits direktør, Hans Berthelsen, at sende brev ud til landets kommuner i april 2011, hvor dagsordenen direkte var mandat til at forhandle på vegne af kommunerne med KMD.

Af KL-formandens brev fremgår det, at hele 80 procent af KMD's monopol-systemer skal flyttes over i regi af de nye supercentre hos Udbetaling Danmark.

Desuden skriver han at KL vil "...anbefale alle kommuner at lade KOMBIT forestå den samlede forhandling med KMD på de berørte områder".
 
Kombit: Forhandlinger droppet
Tidligere har Kombit vurderet, at når KMD's monopol-systemer engang kommer i udbud, så vil værdien være 1,3 milliarder kroner.

Men på trods af også brevet fra Kombits direktør i april 2011, hvori han beder kommunerne underskrive en fortrolighedserklæring, så de kan udveksle KMD-data, kontrakter, med videre, med henblik på "kommunen overlader forhandlinger med KMD vedrørende håndtering af de kritiske løsninger i tilknytning til Udbetaling Danmark til Kombit", så endte det aldrig med reelle forhandlinger.

For ifølge Kombit droppede man forhandlingerne.

"Man fandt ud af, at det ville blive alt for kompliceret, da hver enkelt kommune juridisk set har en kontrakt med KMD," forklarer Kombits talsmand, Mikkel Tang Hedegaard, til Computerworld.

Læs også:

Brev fra KL: Derfor vil vi forhandle om KMD-systemer.

Kombit-plan: Disse KMD-priser skulle sammenlignes.

Sådan kunne man slippe uden om forhandlinger

I stedet for egentlige forhandlinger blev det ifølge Kombit "besluttet" at udarbejde et tillæg 1 til transitionsaftalen, der skulle tage hånd om den juridiske side af den nye brug af monopol-systemerne.

Tillægget betyder, at ATP lidt firkantet sagt bliver indlemmet som 99. kommune og dermed blandt andet er beskyttet på samme måde som de øvrige kommuner imod ublu prisstigninger fra KMD.

Ifølge Kombit er der ikke pillet ved hverken priser eller tidsperiode for transitionsaftalen.

De udsendte breve fra KL og Kombit har, ifølge Mikkel Tang Hedegaard, i øvrigt intet at gøre med den kulegravning af KMD's priser i perioden fra 2008 til 2012, som beskrives her.

Hos KL, hvis formand altså også i første omgang lagde op til større forhandlinger, er talelysten tilsyneladende ikke al for stor.

"Jeg vil blot tilføje at jeg synes vi har haft et godt samarbejde mellem KOMBIT, KL og ATP, hvilket har givet gode resultater indtil videre," lyder det fra Rasmus Edelberg fra KL i en mail til Computerworld. 

Endelig lader det til, at der også er tilfredshed hos KMD med, at transitionsaftalen kører videre.

KMD er tilfredse

Hos KMD forklarer underdirektør Anders Henneberg, der står i spidsen for projektet i KMD, at en række af de it-løsninger, som Udbetaling Danmark skal bruge, allerede var omfattet af Transitionsaftalen inden Udbetaling Danmark blev etableret.

"Kombit og KL har ønsket at denne ordning skulle fortsætte, hvilket vi også anser for naturligt," udtaler han.

"I KMD er vi tilfredse med aftalen, som regulerer og skaber klarhed over en række vilkår som priser, produktkvalitet, med videre," forklarer underdirektøren.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Går du glip af fordelene ved at være på flere online markedspladser?
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.