Artikel top billede

Derfor skal du ringe til it-chefen når krisen brager løs

ComputerViews: Når virksomheden skal fyre medarbejdere og skære i omkostningerne, har it-afdelingen mulighed for at træde ind på scenen som redningsmand.

Læs også: Den store plan: It bliver hele Europas redningskrans.

EU-krisen og den generelle økonomiske afmatning i verdensøkonomien er ikke just noget, der sætter fut i investeringslysten.

Tværtimod betyder det, at Vestas må afskedige 1.300 ansatte alene her i landet, Carlsberg må også drikke af det sure øl, og Nykredit må lukke hullet i bankboksen.

Pres på budgetterne og fyringer er desværre en del af hverdagen i 2012.

Den store redningsplanke

Men mens det naturligvis er trist for Danmark, når krisen kradser, udgør det samtidig en gylden mulighed for, at it kan træde i karakter som redningsplanke.

I Nykredit betyder 125 afskedigelser og budgetreduceringer eksempelvis, at der skal sættes turbo på digitaliseringen i finansvirksomheden.

Konkret er målet, som it-direktør Lars Mathiesen og 500 it-medarbejdere skal realisere, at digitale løsninger skal anvendes i mindst 90 procent af Nykredits kommunikation med kunderne i 2015.

"I det ligger korrespondancer, adgang til data for både os selv og kunder, der ligger den digitale underskrift, og der ligger processer forstået på den måde, at både medarbejdere og kunder kan følge med i, hvad der sker," siger it-direktør Lars Mathiesen til Computerworld.

It-chefen skal vise vejen

De finansielle virksomheder er måske nok blandt dem, der er længst fremme med at integrere it med forretningen.

It er nærmest forretningen i en moderne bank.

Men it-chefer over en bred kam står i disse krisetider med et kæmpe ansvar (og dermed unikke muligheder) for at sikre, at virksomheden kan køre videre med færre medarbejdere og mindre budgetter.

Det er it-kaliffen, der skal vise de veje til en mere effektiv og smart virksomhed, som resten af ledelsen kan have svært ved at få øje på.

Udfordringen er naturligvis, at det ikke er nok at vide en masse om it, men at man skal kunne sætte det ind i en forretningssammenhæng.

Lars Mathiesen fra Nykredit udtrykker det ganske klart:
"Det handler om at kombinere det, it kan, med det, vi kan på forretningsproces-siden." 

Svære tider - også for it

En rapport fra Gartner konkluderede for nylig, at krisen i euro-zonen betyder, at de europæiske it-investeringer faktisk ventes at falde med 0,7 procent i 2012 i forhold til sidste år.

En rundspørge blandt 2.335 it-direktører rundt om i verden konkluderer, at "it-afdelinger står over for at skulle levere på en række områder, uden at it-budgetterne øges."

Krisen brager fortsat løs, og der er intet, der tyder på, at vi har set det sidste til nedskæringer og pressede budgetter.

Den afgørende rolle

It-chefen og it-afdelingen spiller en helt afgørende rolle i disse tider, for det er her, der er mulighed for at tænke smart og innovativt og dermed øge virksomhedens effektivitet.

Det er ikke nogen let opgave - og slet ikke, når it-afdelingerne også selv er pressede.

Men det er et nødvendigt stykke arbejde.

Hvis krisen kradser, ringer man til it-chefen.

Er du klar?

Læs også: Den store plan: It bliver hele Europas redningskrans.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere