Artikel top billede

Amerikanere opfinder den selvstyrende gevær-kugle

Et geværprojektil styret af lasersensor og bittesmå finner er under udvikling i USA. En britisk tænketank frygter, at offentligheden skal få fat i den yderst effektive ammunition.

Læs også:
Forsvaret lukker muligt hjemsted for super-computer

Så meget it-udstyr har de danske bombefly i Libyen

"Back and to the left. Back and to the left. Back and to the left."
 
Jim Garrisons (Kevin Costner) sarkastiske teorier i Oliver Stone-filmen 'JFK' om en 'magisk kugle' i forbindelse med mordet på præsident John F. Kennedy, der får præsidenten til at falde tilbage og til venstre, kan måske snart blive en realitet.
 
Filmens pointe er, at den 'magiske kugle' zigzagger sig vej igennem præsidentens krop på en usandsynlig måde, så der kun kan være tale om flere skytter end Lee Harvey Oswald, der efterfølgende blev udråbt som den eneste morder.
 
Men nu er en amerikanske våbenproducent Sandia rent faktisk ved at udvikle kugler, der kan fjernstyres ved hjælp af laser og små finner på projektilet, der tillige er udstyret med optisk sensor til at opfange laserstrålen, så kuglen kan ændre retning 30 gange i sekundet. 
 
Det skriver BBC
 
Mindsker civile tab
Prototypen af kuglen, med en rækkevidde på to kilometer, bliver udviklet af en underafdeling af våbenproducenten Lockheed Martin til fortrinsvis det amerikanske forsvar, hvor især snigskytter med rifler er udset til at affyre den fjernstyrede kugle.
 
Forsøg har vist, at kuglen egner sig bedst til at ramme langdistancemål, hvor snigskytterne altså ikke behøver at finindstille laser-sigtekornet for at ramme og dræbe deres mål.
 
Dermed skulle chancerne for civile tab være stærkt formindsket ifølge en britisk forsvars-tænketank, Royal United Services Institute, som BBC har talt med.
 
Frygt for masseudbredelse
Pressemeddelelsen fra producenten er målgruppen for den selvstyrende kugle "militæret, ordensmagten og fritidsskytter", hvor især sidstnævnte segment får den britiske tænketank på barrikaderne. 
 
"Offentligheden kan måske føle sig usikre for følgerne af, at folk får mulighed for at bruge teknologien uden at have frit udsyn til målet, især når man tænker på terrorister," lyder det fra Royal United Services Institute ifølge BBC.
 
Tænketanken fremhæver derfor samtidig, at der givetvis vil komme offentlige restriktioner af salget til privatpersoner.
 
"Men det vil være nyttigt for ordensmagten - især i gidselsituationer," lyder det fra tænketanken.  

Læs også:
Forsvaret lukker muligt hjemsted for super-computer

Så meget it-udstyr har de danske bombefly i Libyen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere