Artikel top billede

Iran blokerer for adgang til Gmail og Twitter

Iran øger internetcensuren ved at blokere for flere populære webtjenester.

Computerworld News Service: Iran har ifølge meldinger både fra folk i landet og fra netværkseksperter blokeret for i hvert fald visse af sine borgeres adgang til sikrede websites og services, heriblandt Twitter og Googles Gmail.

Torsdag i sidste uge begyndte folk fra Iran at beskrive, at de oplevede problemer med at få adgang til websites sikret med SSL (secure socket layer), som bruges til at kryptere trafikken mellem websites og besøgendes computere.

Webadressen til SSL-sikrede websites begynder med "https" i stedet for blot "http".

Washington Post var først til at rapportere om det, mens en bruger på websitet Hacker News var hurtig til at levere nogle flere detaljer.

"Siden torsdag har Iran blokeret for https-protokollen, hvilket betyder, at stort set samtlige af Googles services (Gmail og selve Google.com) er blevet utilgængelige," skriver brugeren Sara70, som angiveligt bor i Iran.

Mange websites krypterer automatisk forbindelsen enten under login-proceduren eller hele vejen igennem heriblandt Gmail, Yahoo Mail, Microsofts Hotmail, Twitter og Facebook samt stort set alle netbanker og webbutikker såsom Amazon.

Det siger iranerne

Det forlyder fra internetbrugere, der befinder sig i Iran, at SSL-sikrede websites internt i landet stadig er tilgængelige, men at adgangen til SSL-sikrede websites udenfor landets grænser er blokeret.

Projektet bag Tor, der er et system, der gør det muligt at forbinde anonymt til internettet, og som ofte bruges i lande, hvor staten overvåger eller blokerer for borgernes internetaktivitet, leverer i et blogindlæg fredag yderligere detaljer om sagen.

Ifølge dette blogindlæg fra Tor-projektet ser det ud til, at Iran har øget niveauet af censur på tre forskellige måder:

Ved hjælp af såkaldt deep packet inspection af SSL-trafik, ved selektivt at blokere visse kombinationer af IP-adresser og TCP-porte samt ved at filtrere ud fra bestemte nøgleord.

"Blokeringen af SSL er ikke fuldstændig og ikke landsdækkende," fremhæves det i Tor-blogindlægget på grundlag af oplevelserne hos brugere, der befinder sig i Iran, og som via Tor-netværket forsøger at få adgang til eksterne websites.

"De indledende undersøgelser viser, at hvor der er iværksat blokering, identificeres det, når der startes et SSL-handshake, som derefter simpelthen afbrydes."

Sådan omgås sprærringen  
I en opfølgning på sagen forklares det i meddelelsen Help users in Iran reach the internetmailinglisten tor-talk, at "det ser ud til, at næsten al SSL/TSL-trafik nu blokeres af nogle få af Irans største internetudbydere."

I denne meddelelse gennemgås desuden en teknisk avanceret nødløsning eller såkaldt workaround.

Iranske embedsmænd har tidligere udtalt, at der arbejdes på en firewall, der grundlæggende vil oprette et "nationalt internet", som vil skærme borgerne for alt eksternt indhold.

I januar rapporterede de statskontrollerede medier, at denne blokering vil være oppe at køre i løbet af de næste få måneder.

Andre lande såsom Nordkorea og Kina opretholder enten jævnligt eller permanent en delvis eller fuldstændig blokering af adgang til websites uden for de nationale grænser.

Oversat af Thomas Bøndergaard.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle
Microsofts Windows 10-styresystem vil i fremtiden kunne arbejde bedre med de flotte farver og den høje kontrast, som HDR-skærme tilbyder.
Computerworld
Apple pumper milliarder ind i optisk laser-selskab - rygterne tager til om nye planer
Apple smider nu 2,5 millarder kroner efter Apple-partneren II-VI der fremstiller optiske lasere. Og det kunne sætte skub i en VR-udvikling.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Udnyt ressourcerne bedre og skru op for overskuddet
Spildt arbejde, ineffektive processer og ringe forretningsindsigt er blot tre tegn på ringe ressourceudnyttelse. I dette whitepaper får du viden om, hvordan du måler ressourceudnyttelsen – og bruger indsigten operationelt, taktisk og strategisk.