Artikel top billede

Netselskaber kan ikke tvinges til at spærre for pirater

Sociale sites som YouTube og Facebook kan ikke tvinges til at spærre for pirat-indhold, lyder den klare afgørelse fra EU.

 Sociale netværkssider som YouTube og Facebook kan ikke tvinges til at installere filtre, der blokerer for piratkopier af musiknumre eller videoer.

Sådan lyder en ny afgørelse fra EU-domstolen, skriver Financial Times.

Afgørelsen er en kold skulder til de selskaber og personer, der har rettighederne til musik og film.

Domstolen mener imidlertid ifølge avisen, at indførelsen af automatisk filtrering vil være i strid med EU-lov.

Et filter vil nemlig ikke skabe en retfærdig balance mellem rettighedshavernes ret til at håndhæve deres intellektuelle rettigheder og netselskabernes ret til at drive online-forretning, hedder det.

EU-domstolen mener, at en bredt gældende forpligtelse til at filtrere indhold vil kunne føre til at 'alvorlig begrænsing' af net-selskabernes 'frihed til at udføre forretning.'

Det skyldes ikke mindst, at det vil kræve, at net-selskaberne installerer omfattende og komplekse overvågningssystemer, som koster mange penge både at købe og drive.

Tidligere afgørelse

Afgørelsen er helt i overenstemmelse med en tidligere afgørelse fra november.

Her afgjorde domstolen, at internet-udbydere heller ikke kunne tvinges til at filtrere indhold.

Det kan du læse mere om her.

Lignende sag i Danmark

Herhjemme har der været en lignende sag, som endte med, at de danske internetudbydere spærrede for adgang til fildelings-siden The Pirate Bay.

Østre Landsret afgjorde 26. november 2008, at Telenor - dengang Tele2 - skulle spærre for adgang til denne side.

Sagen blev siden hen stadfæstet i Højesteret. Det skete 27. maj 2010.

I dag har de store danske internetudbydere modvilligt spærret for adgang til The Pirate Bay. Teleselskaberne har kæmpet imod spærringen, fordi de ikke ønsker at agere politi, har de argumenteret.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere