Artikel top billede

It-direktør skuffet over rapport om it-projekter

Digitaliseringsstyrelsens rapport om statens it-projekter hænger tilsyneladende danske it-selskaber ud for forsinkelser. Direktør er frustreret over at få en skurkerolle.

Læs også: 
Her er statens værste it-projekter

Så ofte løber statens it-projekter løbsk

I den nye rapport fra Digitaliseringsstyrelsen
over statens 73 større it-projekter står Pensions-styrelsens EESSI-projekt til drøje hug for at være forsinket i to år og have en budgetoverskridelse på 15 millioner kroner.
 
Forsinkelsen skyldes ifølge rapporten fra Digitalise-ringsstyrelsen i høj grad leverandøren, som blandt andet får følgende hug for it-systemet til EU-lovpligtig ensartning og håndtering af sociale sikringsforhold for folk, der arbejder i et eller flere lande: 

"Leverandøren har underestimeret opgaven. Kritiske kompetencer manglede hos leverandøren. Flere fejl end estimeret forsinker tests. Leverancer fra leverandøren er ikke sket efter aftalt tidsplan," hedder det i rapporten.

Digitaliseringsstyrelsen oplyser, at leverandørerne til opgaven hos Pensionsstyrelsen er Visma Sirius og ChangeGroup, der tilsyneladende har et forklaringsproblem. 

Men sådan hænger historien ikke helt sammen. 

"Sammenkoblingen mellem konsulentfirmaerne Visma Sirius og Change Group og forsinkelse/budgetoverskridelse er uheldig og urimelig, da forsinkelse med videre hovedsagelig skyldes leverancen fra EU-kommissionen."

"Visma Sirius og Change Group er ikke årsag til forsinkelsen/budgetoverskridelsen," forklarer konstitueret direktør hos Pensionsstyrelsen, Søren Keldorff, i en mail til Computerworld. 

EU sidder med forsinkelsen

At Visma Sirius og Change Group står som de eneste leverandører til projektet, skyldes formentlig, at de to selskaber leverer til den danske version af projektet, mens EU-kommissionen står for det overordnede projekt.

Samtidig findes der i de enkelte EU-lande nationale EESSI-projekter, som de lokale myndigheder står for. 
 
"Pensionsstyrelsen har i sin afrapportering til Digitaliseringsstyrelsen vedrørende den internationale del af EESSI-projektet understreget at "Teknisk hovedleverandør for den samlede leverance er EU-kommissionen. Al status og afrapportering henviser til fejl og mangler hos dem," skriver Søren Keldorff og fortsætter: 

"Dette er imidlertid ikke medtaget i Digitaliseringsstyrelsens oversigt af 8. februar 2012 over større statslige it-projekter. Pensionsstyrelsen vil gøre Digitaliseringsstyrelsen opmærksom herpå."

Vred it-direktør

Hos den danske leverandør Visma Sirius er administrerende direktør i Danmark, Carsten Boje Møller, frustreret over at blive hængt ud som klodsen om benet på projektet. 

"Jeg har det skidt med, at vi fremstår som dem, der trækker projektet ned. Problemet er jo, at der ikke står i rapporten fra Digitaliseringsstyrelsen, at det er EU-kommissionens forsinkede leverance, der er årsag til forsinkelsen i den danske del af EESSI-projektet," forklarer Carsten Boje Møller. 

Det storstilede EU-projekt er ifølge Carsten Boje Møller forsinket i flere år, og det har vist sig at være meget større end først antaget, fordi det tager lang tid at få alle EU-lande til at udvikle med fælles fodslag. 

Glad it-direktør

Størrelsen på projektet er dog ikke noget, som Carsten Boje Møller klager over. Tværtimod. 

"Der gik tre ugers tid, så fandt vi ud af, at projektet var meget større end først antaget. For os er det positivt, fordi vi jo får masser at lave," fortæller Visma Sirius-direktøren. 

Så trods ærgrelsen over den fejlagtige leverandør-udlægning i Digitaliserings-styrelsens rapport har Carsten Boje Møller meget at glæde sig over i EESSI-projektet. 

Også at Visma Sirius med EESSI-projektet deltager i et af statens første større, agile udviklingsprojekter, hvor selskabet leverer seks Java-programmører, en scrummaster og testmanager. 

"Konkurrencen om de offentlige kontrakter er blevet benhård inden for de seneste par år, så vi glæder os over, at vi vandt dette udbud," runder Carsten Boje Møller af.

Læs også: 
Her er statens værste it-projekter

Så ofte løber statens it-projekter løbsk
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere


AI - bliv klogere på de kloge algoritmer

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, hvorpå vi arbejder og driver virksomhed. Der er imidlertid mange teknologiske, forretningsmæssige, strategiske, ledelsesmæssige og organisatoriske overvejelser, der er helt nødvendige, hvis man skal have succes med kunstig intelligens. Hør blandt andet om, hvordan du kommer godt igang med AI og machine learning

14. december 2021 | Læs mere