Artikel top billede

Ronald Wayne som han ser ud i dag.

Glemt Apple-stifter: Derfor gik jeg efter blot 12 dage

Det var ikke kun Steve Jobs og Steve Wozniak, der stiftede Apple. En tredje person var med, men forlod selskabet efter blot 12 dage - og længe inden milliarderne begyndte at vælte ind.

Læs også:

Efter regnskab: Apple jordens dyreste firma i få timer

Apple nye topchef: Her er min plan med selskabet

Det er alment kendt, at det var Steve Jobs og Steve Wozniak, der i april 1976 grundlagde et lille selskab, Apple, der senere skulle udvikle sig til et af verdens absolut mest værdifulde selskaber.

Hvad knap så mange måske ved, er, at en tredje person også var med fra starten. Han forlod bare selskabet, inden de mange milliarder begyndte at vælte ind.

Mens Ronald Wayne, som manden hedder, tidligere har givet interviews om sit meget tidlige Apple-exit og konsekvenserne heraf, så har han nu publiceret et længere indlæg på Facebook.
I det kan man læse, hvorfor han helt præcist valgte at forlade Apple kort tid efter, selskabet var blevet stiftet.

Og hvorfor han ikke fortryder sin beslutning.

"... Jeg forlod [Apple], fordi jeg ikke følte, at denne nye virksomhed ville være det arbejds-miljø, jeg så mig selv være i resten af mine dage," skriver Ron Wayne.

"Jeg troede fuldt ud, at det ville blive en succes, men jeg vidste ikke hvornår, eller hvad jeg skulle opgive for at nå dertil, eller hvor lang tid det ville tage at opnå successen," skriver Ron Wayne videre.

Havde sine egne drømme

Han fortæller, at han ikke bare havde gang i Apple-projektet på daværende tidspunkt, men også havde en fuldtidsstilling hos Atari - og samtidig skrev han på en bog om penge-økonomi, Insolence of Office.

I øvrigt tjente han dengang 22.000 dollars om året - det svarer til en halv million kroner i nutids-penge, skriver Ron Wayne og peger på, hvad inflationen har haft af betydning over de mange år, der er gået, siden han forlod Apple.

"... jeg mistede ikke milliarder af dollars, som pressen har skrevet om mig på det seneste. Der er lang tid mellem 1976 og 2012."

"Apple gennemgik mange hårde perioder, og mange troede, at Apple simpelthen ville ophøre som virksomhed flere gange i modningsprocessen. Jeg mistede måske et beløb i 10-millioners-klassen. Helt ærligt, mellem dig og mig, så var det med til at skabe min karakter," lyder det fra Ron Wayne.

"Hvis jeg havde vidst, at det (Apple, red.) ville gøre 300 personer til millionærer på blot fire år, var jeg blevet. Og så ville jeg stadig være gået min vej. Steve og Steve havde deres projekt. De ønskede at ændre verden på deres måde. Jeg ville ændre den på min egen måde."

Så meget tog han med fra Apple

Ron Wayne er i en alder af 77 år nu klar med bogen Insolence of Office, som han påbegyndte for 40 år siden.

Apple-stifteren fortæller, at han fik 2.300 dollars, da han forlod Apple i sin tid. Det ville svare til 9.200 dollars eller 52.800 kroner i dag.

"Jeg er sikker på, at du vil være enig i, at det ikke er dårligt for 12 dages arbejde," lyder det fra Ron Wayne.

I dag er ingen af de tre oprindelige stiftere tilbage i Apple. 

Steve Wozniak forlod Apple i 1985. 

Steve Jobs blev smidt ud af selskabet i 1985 og kom siden tilbage til rorpinden i 1997 og førte Apple videre helt frem til sin død sidste år.

I dag er det Tim Cook, der er øverste mand i Apple. Han indledte sin karriere i selskabet i 1998.

Læs også:

Efter regnskab: Apple jordens dyreste firma i få timer

Apple nye topchef: Her er min plan med selskabet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Digitaliseringsstyrelsen søger ny hovedleverandør til Borger.dk
Digitaliseringsstyrelsen søger med million-ordre ny hovedleverandør af en række centrale opgaver på Borger.dk i en fokuseret kontrakt, hvor man kommer til at samarbejde tæt med Netcompany.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.