Artikel top billede

Sådan fik Skat halveret prisen på stort it-projekt

En ny projekttilgang hos Skat har betydet, at skattefar fik leveret et it-projekt til tiden og samtidig kunne skrælle næsten halvdelen af prisen på projektet.

Læs også:
Disse it-firmaer har snablen længst nede i statskassen

Så ofte løber statens it-projekter løbsk

Først kostede det 41,4 millioner kroner at udvikle et kontrolsystem til Skats Spillemyndighed, der skal holde øje med nationale og internationale spil-udbydere på nettet fra 1. januar 2012.

Nu står prisskiltet for udviklingsprojektet til at ende på 24, 1 millioner kroner - altså en besparelse på 17,3 millioner kroner.

Nogle af hovedforklaringerne på den store besparelse er, at Skat besluttede sig for at droppe integrationen til sine store integrationsplatforme med dyre licenser.

Det frække spørgsmål

Samtidig blev der indført use cases via hurtige leverancer fra leverandøren Systematic, der udviklede projektet via den agile Scrum-metode.

"Dels har vi skåret projektet til fra de første estimater, dels har vi lært af erfaringerne fra tidligere projekter, så vi i analysefasen kunne stille det frække spørgsmål, om vi virkelig havde brug for integrationsplatformen. Og det havde vi ikke," forklarer projektchef Thomas Høineg Larsen fra Skat.

Færre fejl i projekt til tiden

Han forklarer, at det agile udviklingsprojekt med leverandøren Systematic har været lidt af en åbenbaring i både test- og driftsmiljøet, da Spilmyndigheden har kunnet komme hurtigere i gang med projektet og fejlminimere undervejs.

"Vi var klar den 1. januar 2012 med de vigtigste funktioner, som vi skulle, for at understøtte lovgivningen," siger Thomas Høineg Larsen, der forventer, at den allersidste delleverance med det lækre grafiske design kommer ind ad døren i august.

Samtidig er projektet også kørt med standardsoftware, så langt det har været muligt.

"Jeg vil ikke direkte sige, at besparelsen ligger i det agile set-up, men vi har hele tiden kunnet få testet tingene i en prioriteret rækkefølge og få de væsentligste funktioner i luften med det samme," lyder det fra Thomas Høineg Larsen.

Skats projektchef vurderer samtidig, at hvis projektet havde kørt efter vandfaldsmodellen, ville alting have set anderledes ud i dag.

"Et projekt efter vandfaldsmodellen ville nok have betydet en forsinkelse på et halvt år, da vi først ville få alle stumperne til august, hvorefter vi så skulle til at teste det," siger han og påpeger, at Spilmyndigheden dermed ikke ville kunne understøtte lovgivningen om at overvåge spil fra årets første dag i 2012.

Agil udvikling er vejen frem i staten

Thomas Høineg Larsen fortæller, at den positive oplevelse med agil udvikling med stor sandsynlighed er vejen frem i en myndighed som Skat, der er landets største offentlige it-kunde.

"Jeg har vist projektet frem internt flere steder i Skat, og det er nok ikke sidste gang, at Skat forsøger sig med agil udvikling," lyder det fra projektchefen.

Vandfalds-modellen giver illusioner om løsningen

Samtidig siger han, at agil udvikling kræver noget mere end et it-projekt, der er specificeret ned i mindste detalje fra starten af.

"Vi har skullet være skarpe til at forstå leverandørernes spørgsmål og være klar til at levere vores servicebeskrivelse, så vi ikke bliver stopklodsen."

"Desuden skulle vi være klar til at tage imod leverancerne og hele tiden understøtte leverandøren i tilfælde med uklarheder. De har nogle hårde kodedrenge, der kunne stille alle de rigtige spørgsmål," fortæller Thomas Høineg Larsen, der ikke umiddelbart kan finde på projekter, hvor agil udvikling ikke egner sig.

"Jeg vil mene, at alt kan brydes ned i mindre stykker, hvis man analyserer sit projekt til bunds. Og det vil vi gerne arbejde videre med."

Glæde hos leverandøren

Hos leverandøren Systematic er der stor glæde over, at et de vigtigste komponenter i et af statens første større agile udviklingsprojekter er kørt i mål med en stor besparelse til følge.

Systematic har syv års erfaring med agil udvikling og senior manager hos Systematics forretningsudvikling, Jacob Nygaard, nævner, at Spilmyndigheden har været en god kunde, fordi myndighedens ledelse har bakket op og givet forretningsfolk og brugere mandat til at deltage aktivt i projektet fra starten af.

"Der er ellers en væsentlige risiko-aversion i det offentlige, og derfor kræver mere løst specificerede projekter som vores et leap of faith fra kundens side."

"Men det er en illusion at tro, at man som kunde har mere kontrol i et vandfaldsprojekt. I et vandfaldsprojekt får man måske opfyldt sine krav, men ikke nødvendigvis den løsning, som man ønskede sig, fordi virkeligheden ændrer sig i løbet af projektet," lyder det fra Jacob Nygaard.

Åbner for mellemstore it-firmaer

Arbejdet med use cases frem for meget detaljerede kravspecifikationer har også betydet mere fokuseret arbejde for Systematic, da det har været nemmere at spore sig ind på den rigtige funktionalitet i første hug.

"Der er jo lidt bytte-bytte-købmand undervejs i processen, fordi vi kunne droppe nogle use cases, mens vi så kunne koncentrere os mere om andre, vigtige funktioner og prioritere dem frem i udviklingsforløbet," forklarer Jacob Nygaard.

Han håber nu på, at dette projekt kan bane vejen frem for flere mellemstore virksomheder, der ligger i leverandørlaget lige under kæmper som IBM, KMD og CSC, der traditionelt sidder tungt på offentlige it-projekter, og måske har sværere ved at omstille sig til at kæmpe om agile projekter.

"Et succesrigt it-projekt med agil udvikling gør det jo legitimt for andre statslige myndigheder at tale om agil udvikling og kaste sig ud i den slags projekter," vurderer Jacob Nygaard, der sidder som medarbejder hos en af de mellemstore it-leverandører.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Den danske it-komet Dixa får hidtil største kapitalindsprøjtning på 660 millioner: "Det er en stor investering, men det er der også en god grund til"
Det unge it-selskab Dixa har hentet over en halv milliard kroner i finansiering. Pengene skal nu bruges på ekspansion i USA og Europa og på endnu flere ingeniører. Derudover er kanonen ladt, hvis der skulle komme opkøb i sigte. Se direktørens plan for selskabet her.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Derfor virker mailbårne angreb – og sådan beskytter du dig
Cyberangreb via email er blandt de mest udbredte cybertrusler, og i dette whitepaper får du viden om hvordan de mest udbredte typer fungerer, detekteres og afvises.