Artikel top billede

Læs brevet fra KL-boss: Vi forlanger gennemskuelige priser

I et brev til landets kommunaldirektører går KL-formand Jan Trøjborg i en hård tone i rette med it-giganten KMD.

Læs også: Vrede kommuner: KMD holder sine priser skjult for os.[url] der har en værdi på op imod en lille milliard kroner, til at udbetale 180 milliarder kroner til danskerne, havnet midt i konflikten.

For i forbindelse med den øvelse bad Kombit om fuldmagt hos kommunerne til at indhente helt specifikke prisoplysninger.

Herunder kan du læse Jan Trøjborgs brev i sin fulde længde.

KL-formand Jan Trøjborg (S) har netop sendt et brev ud til landets kommunaldirektører, der indeholder en opsigtsvækkende kritik af it-leverandøren KMD.

Sagen er i korte træk den at KMD´s priser på monopol-området, ifølge KL og Kombit, er "steget markant" efter kommunerne blev tvunget til at sælge deres it-selskab.

Nu afviser KMD at udlevere de oplysninger, som kommunerne og KL gerne vil bruge til at overvåge udviklingen på området.

Røget i totterne på hinanden

Igennem de sidste uger er parterne for alvor røget i totterne på hinanden.

Begge parter har oprustet med ekstern jura-ekspertise og kørt paragraf-argumenter i stilling.

Samtidig er oprettelsen af det store it-projekt, Udbetaling Danmark, hvor ATP skal bruge op imod 14 monopol-systemer fra KMD.

Her er brevet

Den 27. februar 2012

Til kommunaldirektøren

Kommunerne har behov for gennemskuelige it-priser på monopolområderne

Efter salget af KMD har kommunerne oplevet, at priserne på monopolsystemerne er steget markant. Endvidere har kommunerne og ATP oplevet situationer, hvor KMD's prissætning af ATP's overtagelse af monopolsystemerne ikke har været gennemskuelig. KOMBIT har derfor efterspurgt prisdata for at kunne undersøge udviklingen i KMD's prissætning.

KMD har imidlertid den 6. februar i et brev til alle landets kommuner meddelt, at selskabet ikke ønsker at udlevere detaljerede data om prissætning af kommunernes it-systemer, der er omfattet af Objektiv Sagsbehandling til KOMBIT.

KL finder det helt nødvendigt at sikre åbenhed omkring prissætning af it-understøttelsen på de samfundskritiske opgaver, hvor KMD i dag har monopol. Lukkethed omkring priserne betyder i værste fald, at kommunerne betaler alt for meget for it-systemerne.

KMD påstår, at der kan være tale om kartel-dannelse, hvis KMD og KOMBIT udveksler prisoplysninger. Det er KL's klare opfattelse, at der ikke er grundlag for denne argumentation. KOMBIT er kommunernes fælles bestiller. KMD kan - ligesom alle andre leverandører - byde åbent og i fuld konkurrence på de opgaver, KOMBIT udbyder. KOMBIT's rolle er at hjælpe kommunerne med at få billigere priser på nuværende og fremtidig it-systemer.

KMD har i årtier sikret kommunerne it-understøttelse på en række samfundskritiske opgaver - i den forbindelse har KMD opnået et de facto monopol på flere områder. Transitionsaftalen - der blev indgået mellem KMD og KL forud for salget - har netop til formål at værne om denne særlige status omkring de samfundskritiske ydelsesområder. KL bakker derfor

-- Næste side --

Her er brevet - side 2

fuldt op om KOMBIT's bestræbelser på at sikre, at de nødvendige prisoplysninger indsamles. KL skal samtidig opfordre alle kommunerne til som minimum til eget brug at kræve de nødvendige prisoplysninger udleveret fra KMD. KL vil orientere kommunerne, når der sker nyt i sagen.

Underskrevet af

Jan Trøjborg og Kristian Wendelboe




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere