Artikel top billede

USA på vej med verdens hurtigste computer

Amerikanske forskere er på trapperne med en gigantisk supercomputer.

Computerworld News Service: Et regeringsstøttet udviklingscenter i den amerikanske delstat Tennessee er på vej med en ny supercomputer, der kan hjælpe USA tilbage i kapløbet om toppladserne på listen over verdens hurtigste supercomputere.

Supercomputeren Titan fra Oak Ridge National Laboratory (ORNL) forventes færdig til efteråret og vil levere mellem 10 petaflops (10.000 billioner operationer per sekund) og 20 petaflops ved peak performance.

Den indledende fase er netop overstået, tilføjer laboratoriet.

Stor opgradering

Titan, der er et Cray XK6-system, bliver resultatet af hardware-opgradering af ORNL's eksisterende supercomputer Jaguar, som kan levere 3,3 petaflops ved peak performance.

Verdens hurtigste supercomputer i dag, K computeren fra Japan, kan byde på en peak performance på 10,51 petaflops, kan man læse i den seneste gennemgang af de 500 hurtigste supercomputere i verden.

Listen kommer hver juli og november, og sidste gang en amerikansk computer var på førstepladsen, var det ORNL's Jaguar i november 2009.

På det seneste har USA forsøgt at indhale Kina og Japan i supercomputer-kapløbet. De to lande har ligget i spidsen siden begyndelsen af 2010.

Rusland er ved at bygge en supercomputer med 10 petaflops, som skal implementeres ved udgangen af 2013, og anden supercomputer i USA, Stampede-systemet med 10 petaflops, vil komme i brug på University of Texas i begyndelsen af 2013.

Næste milepæl

Den næste store milepæl for supercomputere bliver at nå exaflop-performance, som bliver omkring 100 gange hurtigere end de eksisterende supercomputere, inden 2018.

Titan vil kombinere Advanced Micro Devices seneste 16-core Opteron 6200 CPU med Nvidias grafikprocessor Tesla. CPU'en skal erstatte to eksisterende six-core Opteron chip for at skabe mere generel computerydelse, og Nvidias processorer skal booste de videnskabelige og matematiske udregninger. Koblingen mellem de to chip og systemets hukommelse bliver på samme måde opgraderet.

Titan får 299.008 kerner og 600 terabyte hukommelse, når den står færdig. Titan blev første gang annonceret i oktober 2011.

Supercomputere gør det muligt for chip-producenterne at udnyttelse ydelsen i deres mikroprocessorer fuldt ud.

Selv om AMD måske nok får en fordel, når Titan kommer op at køre, så vil Stampede-computeren bruge Intels kommende Xeon E5-processor sammen med en såkaldt co-processor der har fået navnet Knight Corner til accelereration af specialiserede applikationer.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere