Artikel top billede

Så voldsom er verdens skrappeste supercomputer

En japansk supercomputer er den første til at runde 10.000 millioner millioner beregninger per sekund.

Den japanske supercomputer med det kortfattede navn 'K' er den første, der runder 10 petaflops. Dermed lægger den sig i spidsen som den allerskrappeste computer på jorden netop nu.

10 petaflops svarer til, at K-computeren kan foretage 10.000millioner millioner beregninger per sekund - altså 10.000.000.000.000.000 beregninger i sekundet.

Computeren er udviklet af Fujitsu og det tekniske Riken-institut i Koben i Japan.

I en test fornylig klokkede den 10,51 petaflops.

Det er mere end fire gange hurtigere end den næsthurtigste computer i verden, nemlig den kinesiske Tianhe-1A, der kører med Intel Xeon og Nvidia grafik-chip. Den rundede i en test fornylig 2,57 petaflops.

Den tredjehurtigste computer i verden netop nu er den amerikanske Cray XT5-HE-computer, der kan klare 1,75 petaflops.

Hurtig udvikling

Udviklingen af supercomputernes regnekraft er gået rigtigt stærkt i de seneste år.

Det er kun lidt over tre år siden, at den første computer rundede en petaflop.

Det betyder, at regnekraften er blevet 10-doblet på blot godt og vel tre år.

Den japanske supercomputer er placeret i et komplekst system med 864 server-racks. Samlet består dens 'skelet' af 705.024 Sparc64 VIIIfx-processorkerner.

Der udvikles fortsat software til K-computeren, som endnu ikke officielt er i drift. Det vil først ske i slutningen af 2012, hvor supercomputeren skal anvendes til at beregne vejrmodeller samt til forskellige analyser i forbindelse med udviklingen af fremtidens halvleder-chips.

Ligeledes er det planen, at den kraftige supercomputer skal anvendes til udvikling af ny udvikling af medicin, hvor den store regnekraft skal bruges til at beregne bivirkninger, effekter og lignende af medicinen. Det er en ting, der kræver stor regnekraft, idet mange faktorer spiller ind og påvirker hinanden.

Enormt strømforbrug

Stor hjernekraft kræver masser af energi, og K-computeren er da også en forslugen dame.

Den bruger nemlig 12.66 megawatt strøm, hvilket svarer til det samlede forbrug for en middelstor by med 15-20.000 indbyggere.

Alt i alt er K-computeren dog blandt de mest energieffektive supercomputere i verden.

På Top 10-listen over de hurtigste computere i verden netop nu har Kina og Japan hver to computere, USA har fem, mens Frankrig har én.

Mere end en tredjedel af de 500 kraftigste computere i verden kører med Intel-processorer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere