Specialeskriver: Find fordelen ved e-handel

Kunderne skal have en væsentlig fordel af det, før de gider at gå på nettet og handle, mener en specialeskriver, der har analyseret e-handlen i Danmark. Han mener, at internetbutikkerne må komme sig over forskrækkelsen efter dotcom-nedturen og komme ind i kampen igen.

Der er få succeshistorier inden for dansk e-handel, men sådan behøver fremtiden ikke at se ud. Den langsomme vækst i e-handlen kan speedes op, og flere forretninger kan få succes med deres e-handelskoncepter, mener en specialeskriver.

- Dybest set handler det om, at internetbutikkerne skal skabe væsentlige incitamenter ? eller fordele ? både for dem selv og deres kunder, når der bliver handlet over internet, siger Mads Pedersen, cand. mag. i Informationsvidenskab.

Han har skrevet speciale om mekanismerne bag e-handel ved Institut for Informations- og Medievidenskab på Århus Universitet.

Når forbrugerne bestemmer, hvor de vil handle, vejer de faktorer som pris, udvalg, leveringstid og købsoplevelse op mod hinanden.

Vil motorcykelentusiasten betale en højere pris for en brugt karburator til sin Nimbus, hvis internetbutikken kan levere den hurtigere end den lokale motorcykelforretning? Vil han bruge ekstra surf-tid på at lede efter den bedste kombination af pris og kvalitet?

- Den centrale pointe i specialet er, at forbrugerne kun ændrer deres indkøbsvaner, hvis det samlet set er væsentligt mere fordelagtigt at handle på internettet end i de fysiske butikker, siger Mads Pedersen.

Udfordring for kunderne

Virksomhederne skal erkende, at det er nødvendigt at forkæle kunderne. Og samtidig skal de være i stand til at skabe sorte tal på bundlinien.

- Det handler først og fremmest om, at virksomhederne ikke blot ser internethandel som noget, der kan effektivisere og optimere forretningen. De skal huske også at se mulighederne og udfordringerne ved internethandel fra forbrugernes synspunkt, siger Mads Pedersen.

Han understreger dog, at forbrugerne ikke er en stor ensartet masse. Derfor er det vigtigt, at virksomhederne kender netop deres kunders ønsker og behov.

Analytikere, pressen og internetbutikkerne selv har gjort mange forsøg på at fortælle, hvad der skal til for at skabe mere eller bedre internethandel. Men Mads Pedersen ønsker ikke at belære virksomhederne om hvordan de gør deres internetbutik til en god forretning.

- Det ved virksomhederne bedst selv. De kender deres produkt, deres kunder og deres konkurrenter. Men de grundlæggende mekanismer, som jeg gør rede for i mit speciale kan hjælpe virksomhederne til at lægge den rigtige strategi, siger Mads Pedersen.

Relevant link

Læs specialet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere