Specialeskriver: Find fordelen ved e-handel

Kunderne skal have en væsentlig fordel af det, før de gider at gå på nettet og handle, mener en specialeskriver, der har analyseret e-handlen i Danmark. Han mener, at internetbutikkerne må komme sig over forskrækkelsen efter dotcom-nedturen og komme ind i kampen igen.

Der er få succeshistorier inden for dansk e-handel, men sådan behøver fremtiden ikke at se ud. Den langsomme vækst i e-handlen kan speedes op, og flere forretninger kan få succes med deres e-handelskoncepter, mener en specialeskriver.

- Dybest set handler det om, at internetbutikkerne skal skabe væsentlige incitamenter ? eller fordele ? både for dem selv og deres kunder, når der bliver handlet over internet, siger Mads Pedersen, cand. mag. i Informationsvidenskab.

Han har skrevet speciale om mekanismerne bag e-handel ved Institut for Informations- og Medievidenskab på Århus Universitet.

Når forbrugerne bestemmer, hvor de vil handle, vejer de faktorer som pris, udvalg, leveringstid og købsoplevelse op mod hinanden.

Vil motorcykelentusiasten betale en højere pris for en brugt karburator til sin Nimbus, hvis internetbutikken kan levere den hurtigere end den lokale motorcykelforretning? Vil han bruge ekstra surf-tid på at lede efter den bedste kombination af pris og kvalitet?

- Den centrale pointe i specialet er, at forbrugerne kun ændrer deres indkøbsvaner, hvis det samlet set er væsentligt mere fordelagtigt at handle på internettet end i de fysiske butikker, siger Mads Pedersen.

Udfordring for kunderne
Virksomhederne skal erkende, at det er nødvendigt at forkæle kunderne. Og samtidig skal de være i stand til at skabe sorte tal på bundlinien.

- Det handler først og fremmest om, at virksomhederne ikke blot ser internethandel som noget, der kan effektivisere og optimere forretningen. De skal huske også at se mulighederne og udfordringerne ved internethandel fra forbrugernes synspunkt, siger Mads Pedersen.

Han understreger dog, at forbrugerne ikke er en stor ensartet masse. Derfor er det vigtigt, at virksomhederne kender netop deres kunders ønsker og behov.

Analytikere, pressen og internetbutikkerne selv har gjort mange forsøg på at fortælle, hvad der skal til for at skabe mere eller bedre internethandel. Men Mads Pedersen ønsker ikke at belære virksomhederne om hvordan de gør deres internetbutik til en god forretning.

- Det ved virksomhederne bedst selv. De kender deres produkt, deres kunder og deres konkurrenter. Men de grundlæggende mekanismer, som jeg gør rede for i mit speciale kan hjælpe virksomhederne til at lægge den rigtige strategi, siger Mads Pedersen.

Relevant link

Læs specialet

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
TDC trak sig fra fiberudrulning og smækkede med døren i Slagelse Kommune: Nu graver TDC igen i kommunen
Efter flere måneders stridigheder mellem TDC og Slagelse Kommune valgte teleselskabet af afblæse fiberudrulningen i byen. Nu viser det sig, at Danmarks største teleselskab igen graver fibernet ned i kommunen.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.