Artikel top billede

Danske myndigheder anmelder hackere til politiet

Flere myndigheder politianmelder nu den seneste tids hacker-angreb.

Læs også:

Derfor får danske datakriminelle ikke politi-besøg

Patent- og Varemærkestyrelsen hacket

IT-branchen er blevet hacket

Der har været en kedelig tradition for, at danske virksomheder ikke anmelder hacker-angreb til politiet.

Det viser tal fra Rigsadvokaten, som har optalt, hvor mange gange politiet har foretaget indgreb i meddelelses-hemmeligheden og ransagninger i det forløbne år.

Men der er også dem, der godt tør stå frem.

"Jeg kan godt bekræfte, at hacker-angrebet mod Patent- og Varemærkestyrelsen er politianmeldt," lyder det nu fra Jesper Kongstad, direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Fra hemmelighedskræmmeri ..

Den stribe angreb, der har ramt danske organisationer og virksomheder i de seneste måneder, blandt andet Ritzau, Statsforvaltningen, Patent- og Varemærkestyrelsen og IT-Branchen, kan være med til at vende den manglende lyst til offentlighedens indblanding og skubbe gang i et retsligt efterspil.

I første omgang ville Patent- og Varemærkestyrelsen ikke svare på, om de havde politianmeldt det spektakulære hackerangreb mod myndigheden.

Der var et ønske om at skabe lukkethed omkring sagen.

I forbindelse med hacker-angrebet talte Computerworld med styrelsens direktør, Jesper Kongstad, som sagde:

"Vi kender selvfølgelig fuldstændig til, hvad der er sket. Men jeg ønsker ikke at kommentere det, fordi vi ønsker at beskytte os bedst muligt."

Hvilken politikreds har I politianmeldt sagen til?

"Jeg vil slet ikke komme ind på de detaljer."

Har i politianmeldt det?

"Det spørgsmål vil jeg heller ikke svare på," svarede han.

Helt nye toner


Nu er hemmelighedskræmmeriet lagt på hylden, og Jesper Kongstad fra Patent- og Varemærkestyrelsen lægger kortene på bordet.

"Det er ikke længere så farligt at udtale sig om hackerangrebet, men lige i situationen havde vi en interesse i at får styr på tingene, før vi udtalte os om, hvad vi gjorde," siger han.

"Vi ville gerne have et operationelt råderum, og derfor sagde vi ikke noget konkret."

Hvorfor har I nu valgt at politianmelde angrebet?

"Der er efter vores opfattelse sket ulovligheder i forbindelse med, at personer har forsøgt at trænge ind i vores it-system. Derfor har vi anmeldt det til politiet."

"Det mener jeg, at alle offentlige myndigheder bør gøre, så det er såmænd ikke den store overraskelse, at vi anmelder angrebet," siger Jesper Kongstad.

Statsforvaltningen, der ligeledes har haft uønsket besøg på serverne, har også overdraget sagen til politiet.

"Hacker-angrebet er anmeldt til politiet," fortæller den ansvarlige for it hos statsforvaltningen, kontorchef Carsten Grage til Computerworld.

"Der er foregået noget kriminelt, og det er selvfølgelig blevet anmeldt."

Læs også:

Derfor får danske datakriminelle ikke politi-besøg

Patent- og Varemærkestyrelsen hacket

IT-branchen er blevet hacket
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.