Derfor får danske datakriminelle ikke politi-besøg

Politiet udfører stort set ingen ransagninger mod datakriminelle. Det er der en helt bestemt grund til.

Læs også:

Sådan sprængte hackere NemID med smart trojaner


Politiet foretog ingen ransagninger i sager om datakriminalitet noget sted i landet i 2011.

Det viser tal fra Rigsadvokaten, som har optalt, hvor mange
gange politiet har foretaget indgreb i meddeles-hemmeligheden og ransagninger i det forløbne år.

Dermed er tallet faldet til ingenting efter i 2010 at have
udgjort fire tilfælde og i 2009 fem tilfælde, viser talmaterialet.

Det er i stedet narkokriminalitet og tyverier, der i de fleste
tilfælde får politiet til at foretage ransagninger af adresser herhjemme.

Ofre tør ikke anmelde angreb
Det meget lille antal ransagninger i en periode med masser af historier om hackerangreb, generelle sikkerhedstrulser og indbrud i netbanker antyder, at ofrene for datakriminalitet ikke er gode nok til at anmelde sagerne til politiet.

Det vurderer Thomas Kristmar, der er leder af sikkerhedsorganisatinonen GovCert, som rådgiver offentlige myndigheder om it-sikkerhed og som hele tiden holder øje med trusselsbilledet. 

"Jeg tror, at et af grundproblemerne er, at der er meget få anmeldelser. At de, som bliver ramt, ikke er glade for at anmelde det," siger Thomas Kristmar.

Han fortæller, at en fast del af processen i dialogen med organisatinonens kunder netop er en opfordring til at få sagen anmeldt.

"For det er jo klart, at hvis der ikke kommer nogen anmeldelse, så kan politiet i sagens natur ikke gøre noget," siger Thomas Kristmar.

For pinligt at anmelde
Han vurderer, at årsagerne til den manglende lyst fra ofrene til at anmelde sager om datakriminalitet kan være mange. Men det er oplagt, at det blandet andet handler om renomeet.

"Man er bange for, at det så skal blive offentligt kendt, at man har haft et problem. Hvis det er en virksomhed, kan det være lidt pinligt, og så siger man, 'ej, hvis vi nu kan klare det uden om, så vil det være meget godt'," siger Thomas Kristmar. 

Men han fastholder, at den holding ikke er vejen frem.

"Vejen frem er, at man anmelder det," siger han.

Hvorvidt kunderne så rent faktisk gør det efter at have fået rådet af Govcert, ved Thomas Kristmar ikke.

"Der kan være forskellige hensyn, der vejer tungt. Det kan vi ikke være dommere over," siger han.

Resultatet er mørketal
Han fortæller, at effekten problemet med de manglende anmeldelser kan blive, at man ikke får fokus på problemets omfang.

"Vi er basalt set ramt af, at der, når vi taler om hacking, er ufatteligt mange mørke tal i spil. Den ene leverandør af sikkerhedsløsninger prøver at komme med et støtte og mere skræmmende tal end den anden," siger han.

"Og man kan sige, at det står jo lidt i kontrast til fire eller fem faktiske ransagninger," siger han.

Læs også:

Sådan sprængte hackere NemID med smart trojaner

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.