Artikel top billede

Hacket myndighed slukker it-systemer om natten

Patent og Varemærkestyrelsen lukker it-systemerne om natten efter hackerangreb.

Læs også:

Patent- og Varemærkestyrelsen hacket

Ingen adgang for opfindere mellem 22.00 og 06.00.

Det er indtil videre konsekvensen af sidste uges hackerangreb mod Patent og Varemærkestyrelsen, hvor myndigheden fik stjålet 17.000 brugeridentiteter.

Hackerangrebet, der menes at være udført at Anonymous-relaterede it-kriminelle, fik indtil mandag styrelsen til at tage blandt andet de to ramte it-systemer ud af drift, imens sikkerhedshuller i form af manglende opdateringer blev lappet.

Nu er tjenesterne så tilbage online.

Men i en periode fremover vil de være slukket om natten mellem klokken 22.00 og 06.00, skriver styrelsen på hjemmesiden.

Holder øje med systemer

Det skyldes, at styrelsen efter hackerangrebet har én person til at monitorere systermerne. Og det er for dyrt at gøre døgnet rundt, forklarer styrelsens direktør, Jesper Kongstad.

"Det er et udtryk for en prioritering af ressourcerne. Frem for at sidde og overvåge vores systemer døgnet rundt, så bruger vi kræfterne på at fremskynde vores sikkerhedsmæssige tiltag, som vi har haft i planen en del år efterhånden," siger Jesper Kongstad. 

At Patent og Varemærkestyrelsens nettjenester til borgere, opfindere og virksomheder kun er åbne i dagtimerne, er dermed ikke et udtryk for, at styrelsen ikke stoler på sikkerheden ved systemerne, som myndigheden selv har udviklet.   
  
Han fortæller, at den manuelle overvågning af aktiviteten på onlinesystemerne er en følge af sidste uges hackerangreb.
 
"Når man har haft sådan et angreb, så ser man selvfølgelig en smule på, hvad det er der foregår på ens netværk."

Slukket system fylder ikke logs

Han forklarer, at der generelt er meget stor aktivitet på styrelsens systemer, hvilket giver en masse entries på systemernes logs. Og de tager lang tid at læse.

"Og vi kan ikke have det meste af it-afdelingen siddende og læse alle de records igennem," siger han.

Derfor er konsekvensen at lukke systemerne ned om natten for at nedbringe antallet af entries i systemernes logs, forklarer han.

Han fortæller, at han helst ville have åbent om natten, men at der ganske enkelt ikke er ressourcer til at have folk siddende og monitorere systemerne om natten.

Men det kan da ikke passe, at systemerne ikke kan køre selv om natten, og at I ikke kan kigge på logs dagen efter?

"Det kan vi sagtens gøre, men der er bare flere hundrede tusinde entries i de logs, og det tager altså rigtigt lang tid at læse igennem. Og det skal vi ikke bruge folkenes ressourcer på. De skal bruges på at accelerere sikkerhedsplanen," siger Jesper Kongstad.

Det vil sige, at hvis der er slukket, så kommer der ikke så meget på loggen, og så er der ikke så meget spildtid?

"Lige præcis. Så vi er desværre nødt til at bede brugerne om at køre på den i dagtimerne, hvor vi kan monitorere, hvad der foregår."

Lavteknisk løsning i sparetider

Ifølge direktøren vil nattelukningen af systemerne formentlig stå på, indtil styrelsen er klar med implementeringen af sikkerhedsplanen. Han vurderer, at det vil tage nogle uger.

"Vi lukker alt om natten. Og det gør vi for at overføre ressourcer i it-afdelingen fra monitorering af loggen til at implementere sikkerhedsplanen," siger han.

Han fortæller, at det konkret handler om hundreder af tusinder af entries, som skal læses igennem i loggene.

"Der er rigtigt mange logs. Og vi kan ikke have folk til at overvåge det om natten, det vil lægge vores it-funktion fuldstændigt ned, og det har vi valgt ikke at gøre."  

Nogen vil måske hævde, at det virker som en lidt lavteknisk løsning på et problem bare at slukke?

"Det er muligt. Men det er sparetider for os alle sammen. Derfor er man nødt til at prioritere," siger Jesper Kongstad.

Han fortæller, at de hackede systemer i øvrigt kører fint, efter at de kom i luften igen.

"Og det vælter også ind med brugere. Det er jo klart, for de har behov for det. Det er en essentiel del af hele Patent- og Varemærke-systemet nemt at kunne få adgang til at se andres udstedte rettigheder, så man kan forstå, hvor man selv er henne. Det er et meget vigtigt værktøj for brugerne," siger han.

Læs også:

Patent- og Varemærkestyrelsen hacket
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere