Artikel top billede

Staten sikrer opbevaring af besværlige data

En dansk standard sikrer nu, at de besværlige geodata gemmes i Statens Arkiver.

Læs også:
Nu gemmer staten dine digitale data for evigt

Geodata er en særlig udfordring for arkiverne.

Alle, der arbejder med geodata, bestræber sig nemlig på at lave så nøjagtige digitale beskrivelse af geografiske fænomener, som muligt.

Derfor bliver geodata bestandigt opdateret og overskrevet, når nye målinger kommer til. Og derfor har det været vanskeligt at finde komplette geodatasæt, der er bare 10 år gamle.

Det beretter Statens Arkiver, som imidlertid nu har fundet løsningen på problem.

Statens Arkiver har valgt at bevare geodata efter den danske profil af GML-standarden, og arkivet kan nu sikre, at centrale geodata bliver gemt til eftertiden.

"I GML har Statens Arkiver fundet et format, der er velegnet til bevaringsformål. Vi er overbeviste om, at de arkiverede geodata kan læses i al evighed," lyder meldingen fra Jan Dalsten Sørensen, chefkonsulent i Rigsarkivets sektion for digital bevaring. 

Danmark blandt de første 
I 2010 fastlagde Statens Arkiver de nødvendige bevaringsstandarder, for at kunne håndtere geodata.

Det har herefter været en lang proces at finde en anvendelig standard for bevaring af geodata, ikke mindst fordi man kun i begrænset omfang har kunnet læne sig op ad store, internationale bevaringsinstitutioner, eftersom Danmark er et af de første lande, hvor der kan afleveres geodata til arkiv.

Geodata er en digital beskrivelse af blandt andet landskaber, administrative grænser og arealanvendelse. De er en vigtig kilde til information om, hvordan Danmark har set ud, hvordan danskerne har arrangeret sig og på hvilket grundlag, forvaltningen har truffet beslutninger.

Matrikelkort afleveres i intervaller på fem år, så ændringer af ejendomsstrukturerne bliver bevaret for eftertiden.

"Med bevaringen af digitale matrikelkort har vi sikret en vigtig kilde til al fast ejendom i Danmark. I fremtiden vil forskere og andre interesserede kunne lave geografiske analyser af ejendomsforhold og ejendomsgrænser," siger arkivar ved Rigsarkivet, Jeppe Klok Due.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere