Artikel top billede

Staten sikrer opbevaring af besværlige data

En dansk standard sikrer nu, at de besværlige geodata gemmes i Statens Arkiver.

Læs også:
Nu gemmer staten dine digitale data for evigt

Geodata er en særlig udfordring for arkiverne.

Alle, der arbejder med geodata, bestræber sig nemlig på at lave så nøjagtige digitale beskrivelse af geografiske fænomener, som muligt.

Derfor bliver geodata bestandigt opdateret og overskrevet, når nye målinger kommer til. Og derfor har det været vanskeligt at finde komplette geodatasæt, der er bare 10 år gamle.

Det beretter Statens Arkiver, som imidlertid nu har fundet løsningen på problem.

Statens Arkiver har valgt at bevare geodata efter den danske profil af GML-standarden, og arkivet kan nu sikre, at centrale geodata bliver gemt til eftertiden.

"I GML har Statens Arkiver fundet et format, der er velegnet til bevaringsformål. Vi er overbeviste om, at de arkiverede geodata kan læses i al evighed," lyder meldingen fra Jan Dalsten Sørensen, chefkonsulent i Rigsarkivets sektion for digital bevaring. 

Danmark blandt de første 
I 2010 fastlagde Statens Arkiver de nødvendige bevaringsstandarder, for at kunne håndtere geodata.

Det har herefter været en lang proces at finde en anvendelig standard for bevaring af geodata, ikke mindst fordi man kun i begrænset omfang har kunnet læne sig op ad store, internationale bevaringsinstitutioner, eftersom Danmark er et af de første lande, hvor der kan afleveres geodata til arkiv.

Geodata er en digital beskrivelse af blandt andet landskaber, administrative grænser og arealanvendelse. De er en vigtig kilde til information om, hvordan Danmark har set ud, hvordan danskerne har arrangeret sig og på hvilket grundlag, forvaltningen har truffet beslutninger.

Matrikelkort afleveres i intervaller på fem år, så ændringer af ejendomsstrukturerne bliver bevaret for eftertiden.

"Med bevaringen af digitale matrikelkort har vi sikret en vigtig kilde til al fast ejendom i Danmark. I fremtiden vil forskere og andre interesserede kunne lave geografiske analyser af ejendomsforhold og ejendomsgrænser," siger arkivar ved Rigsarkivet, Jeppe Klok Due.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere