Artikel top billede

Minister vil offentliggøre IBM's skattebetaling

Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) vil tvinge it-selskaber som IBM og Oracle i Danmark til at offentliggøre deres skatte-regnskaber.

Læs også: 

Kritik: Minister støtter brud på privatlivs-beskyttelse

Hvis det står til skatteminister Thor Möger Pedersen (SF), så skal skattebetalingerne fra 110.000 selskaber og fonde i Danmark offentliggøres.

Derfor barsler han med et lovforslag, der vil blive fremført i næste måned, og som har til hensigt at indføre lovgivning til større gennemsigtighed med skattebetalinger fra selskaber.

Forslaget bliver fremført, fordi kun halvdelen af alle skattepligtige selskaber i Danmark betaler i dag skat til statskassen, og det er ifølge skatteministeren for lidt.

Det skriver Politiken.

"Det er helt afgørende for regeringen, at alle bidrager til at finansiere velfærdssamfundet. Og vi synes, det er rimeligt, at de multinationale selskaber bidrager mere. Forholdsvis mange selskaber udviser - lovligt - en kreativitet, der gør, at de ikke betaler skat, selv om de driver virksomhed her i landet i en årrække," siger Thor Möger Pedersen ifølge Politiken.

Mere opmærksomhed - flere penge

Det betyder, at selskaber som IBM, Oracle og Fujitsu, der de sidste par år har kørt med underskud i Danmark, kommer til at få blandt andet deres skattepligtige indkomst, fradrag af underskud fra tidligere indkomstår og årets anvendte underskud fra tidligere indkomstår samt den beregnede skat fra indkomståret hængt ud til offentlig skue.

Skatteministeren håber på, at han med en offentliggørelse af skattetallene kan være med til at skabe mere opmærksomhed på, hvor meget det enkelte selskab betaler i skat, og derfra klemme flere skattekroner ud af selskaberne.

"Jeg mener, at åbenhed generelt giver mere gennemskuelighed. Og det er min opfattelse, at åbenheden kan være motiverende for selskabernes skattebetaling," siger Thor Möger Pedersen ifølge Politiken.

Højt spil med skattekroner

Professor i selskabsledelse ved Copenhagen Business School, Caspar Rose, mener, at ministeren spiller højt spil.

"De multinationale selskaber bliver jo sat i en dansk gabestok, uanset hvor meget de anstrenger sig for at overholde lovgivningen. Så før eller siden finder de da et andet land, der kan huse deres domiciler og hovedsæder," siger Caspar Rose til Politiken.

CBS-professoren tror i lighed med den liberale tænketank, Cepos, ikke på, at forslaget vil bringe flere kroner i kassen.

Læs også: 

Kritik: Minister støtter brud på privatlivs-beskyttelse
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Danoffice IT overtager aarhusianske Edgemo med mere end 100 medarbejdere: Samlet omsætning nærmer sig nu to milliarder kroner
Danoffice IT køber det aarhusianske infrastruktur-selskab Edgemo, der omsætter for mere end 600 millioner kroner.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.