Artikel top billede

Minister vil offentliggøre IBM's skattebetaling

Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) vil tvinge it-selskaber som IBM og Oracle i Danmark til at offentliggøre deres skatte-regnskaber.

Læs også: 

Kritik: Minister støtter brud på privatlivs-beskyttelse

Hvis det står til skatteminister Thor Möger Pedersen (SF), så skal skattebetalingerne fra 110.000 selskaber og fonde i Danmark offentliggøres.

Derfor barsler han med et lovforslag, der vil blive fremført i næste måned, og som har til hensigt at indføre lovgivning til større gennemsigtighed med skattebetalinger fra selskaber.

Forslaget bliver fremført, fordi kun halvdelen af alle skattepligtige selskaber i Danmark betaler i dag skat til statskassen, og det er ifølge skatteministeren for lidt.

Det skriver Politiken.

"Det er helt afgørende for regeringen, at alle bidrager til at finansiere velfærdssamfundet. Og vi synes, det er rimeligt, at de multinationale selskaber bidrager mere. Forholdsvis mange selskaber udviser - lovligt - en kreativitet, der gør, at de ikke betaler skat, selv om de driver virksomhed her i landet i en årrække," siger Thor Möger Pedersen ifølge Politiken.

Mere opmærksomhed - flere penge

Det betyder, at selskaber som IBM, Oracle og Fujitsu, der de sidste par år har kørt med underskud i Danmark, kommer til at få blandt andet deres skattepligtige indkomst, fradrag af underskud fra tidligere indkomstår og årets anvendte underskud fra tidligere indkomstår samt den beregnede skat fra indkomståret hængt ud til offentlig skue.

Skatteministeren håber på, at han med en offentliggørelse af skattetallene kan være med til at skabe mere opmærksomhed på, hvor meget det enkelte selskab betaler i skat, og derfra klemme flere skattekroner ud af selskaberne.

"Jeg mener, at åbenhed generelt giver mere gennemskuelighed. Og det er min opfattelse, at åbenheden kan være motiverende for selskabernes skattebetaling," siger Thor Möger Pedersen ifølge Politiken.

Højt spil med skattekroner

Professor i selskabsledelse ved Copenhagen Business School, Caspar Rose, mener, at ministeren spiller højt spil.

"De multinationale selskaber bliver jo sat i en dansk gabestok, uanset hvor meget de anstrenger sig for at overholde lovgivningen. Så før eller siden finder de da et andet land, der kan huse deres domiciler og hovedsæder," siger Caspar Rose til Politiken.

CBS-professoren tror i lighed med den liberale tænketank, Cepos, ikke på, at forslaget vil bringe flere kroner i kassen.

Læs også: 

Kritik: Minister støtter brud på privatlivs-beskyttelse
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Går du glip af fordelene ved at være på flere online markedspladser?
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.