Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Jacob Mchangama, chefjurist hos Cepos.

Kritik: Minister støtter brud på privatlivs-beskyttelse

Skatteministeren støtter Skat i dagbøder til teleselskaber, der nægter at udlevere borgeres teledata. Det understreger konventionsbrud af menneskerettigheder, mener chefjurist hos Cepos.

Skatteminister Thor Møger Pedersen (SF) mener, at det er rimeligt at pålægge danske teleselskaber dagbøder, hvis de nægter at udlevere kunders teleoplysninger til Skat, sådan som myndigheden i flere tilfælde har gjort.

Og med den melding er ministeren med til at understrege pointen fra den borgerlige tænktetank Cepos' nylige notat om, at Skat bryder menneske-rettighedskonventionens beskyttelse af virksomheder og borgeres ret til privatliv. 

Notatet munder ud i et forlag om at modernisere Skattekontrolloven, fordi den ikke beskytter borgernes kommunikations-oplysninger godt nok i praksis.

Skat har efterfølgende afvist kritikken med henvisning til, at den pågældende lov har været revideret løbende, senest i 1994, og at Skat ikke med et tvangsindgreb, men med en oplysningspligt i hånden kræver teleoplysningerne udleveret fra teleselskaberne.
 
Men chefjurist i Cepos Jacob Mchangama mener ikke, at en revision fra 1994, hvor kun få havde mobiltelefon og endnu færre internetforbindelse, gør skattekontrolloven moderne nok.

"De svarer jo slet ikke på spørgsmålet om retten til privatlivets fred. De adresserer det alene som et spørgsmål om tvangsindgreb i henhold til retssikkerhedsloven," siger han om Skats argumenter.

Imødegå skattesnyd

Han mener desuden, at Skats argumentation for, at der er tale om en oplysningspligt og ikke et tvangsindgreb kan diskuteres. Men selv hvis Skat har ret, kodificerer retssikkerhedsloven et almindeligt proportionalitetsprincip, mener han.

"Der skal være et hensyn til, at man kan imødegå skattesnyd. Men det at bede om så intime oplysninger i en sag, hvor man ikke må have nogen konkret mistanke, og hvor PET skal have retskendelse, det virker meget uproportionelt," siger Jacob Mchangama.

Udfordrer også dansk ret

Derfor mener chefjuristen ikke blot, at Skat undlader at forholde sig til hans kritik i forhold til menneskerettighederne.

"Selv under dansk ret i forhold til forvaltningsretlige principper om proportionalitet, mener jeg, at de har en dårlig sag," siger han.

Dermed går Cepos' argument om, at Skat overtræder menneskerettighedskonventionens artikel otte ved at udgøre et indgreb i retten til privatliv, simpelthen ind ad det ene øre og ud ad det andet, mener Jacob Mchangama. 

Han anfører, at Skats argument om, at Skat kun kræver teleoplysningerne udleveret ved hjælp af Skattekontrollovens oplysningspligt, og ikke som et tvangsindgreb, er ligegyldig i forhold til bruddet på konventionen.

"Når loven forpligter én til at udlevere sensitiv information, og det endda er sanktioneret med bøde, er der ingen tvivl om, at det udgør et indgreb," siger Jacob Mchangama. 

Han peger desuden på, at skatteminister Thor Møger Pedersen i en række svar til Folketingets Skatteudvalg om sagen har oplyst, at der i flere tilfælde har været tale om masteoplysninger.

Kan være kommet i tvivl

Selvom Skatteministeren i et svar til Folketingets Skatteudvalg har sagt god for anvendelsen af tvangsbøder, har Skat endnu ikke delt bøder ud til de danske teleselskaber, som nægter at efterkomme kravet.

"Det kan jo godt indikere, at de er på usikker grund, og eftersom at teleselskaberne har slået sig i tøjret, så kan det være, at de selv er kommet i tvivl om, hvorvidt de er gået for langt," siger Jacob Mchangama.

"Det synes jeg er interessant i forhold til artikel otte. For så er der jo en sanktion, hvis man ikke efterkommer oplysningspligten. Og det peger også på, at det er et alvorligt indgreb, som er beskyttet af retten til privatliv," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere