Artikel top billede

Foto: Torben Klint.

Sådan modtager it-giganter ny dansk skatte-trussel

Store, internationale it-selskaber i Danmark svarer nu på et forslag om offentliggørelse af selskabernes skattebetalinger og -beregninger.

Læs også: 

Minister vil offentliggøre IBM's skattebetaling

Hvis det står til skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) skal Skat offentliggøre skatteberegninger fra 110.000 virksomheder i Danmark - herunder skatteberegningerne fra it-giganter som IBM, Oracle og Fujitsu.

Skatteministeren håber på, at han med en offentliggørelse af skattetallene kan være med til at skabe mere opmærksomhed på, hvor meget det enkelte selskab betaler i skat og derfra klemme flere skattekroner ud af selskaberne.

It-giganter som IBM, Oracle, Microsoft og Fujitsu trækker på skuldrene over lovforslaget, som bliver fremført i næste måned.

"Vi følger lovgivningen i de lande, hvor vi er til stede. Det gør vi i dag, og det gør vi også i morgen," lyder det fra Oracles kommunikationsdirektør Anders Lund Rendtorff.

Næsten præcis samme ordlyd benytter IBM, Microsoft og Fujitsu.

"Vi har ikke de store kommentarer til omtalte lovforslag. Vi betaler skat i Danmark, og vores årsregnskab ligger allerede frit tilgængeligt på Erhvervsstyrelsens hjemmeside," siger Anders Thomsen, direktør for politik og strategi i Microsoft Danmark.

Gabestokken er ligegyldig

Forslaget fra skatteministeren har mødt kritik hos blandt professor i selskabsledelse ved Copenhagen Business School, Caspar Rose, som over for dagbladet Politiken påpeger, at regeringen spiller højt spil med sine planer om at offentliggøre de multinationale selskabers skattebetalinger.

CBS-professoren kalder forslaget for en dansk gabestok, der kan få virksomhederne til at rykke teltpælene op og flytte til andre lande.

Den bekymring er dog ifølge flere multinationale it-selskaber helt ubegrundet.

"Vi driver en god forretning i Danmark, og vi flyttet ingen steder," forklarer administrerende direktør Peter Krogsgaard fra Fujitsu Danmark, der i flere år har kørt med underskud - senest på 116 millioner kroner i 2010/2011.

Han forklarer underskuddet med, at selskabet har "haft nogle hårde år," selv om Fujitsu Danmarks omsætning sidste år voksede til 840 millioner kroner fra 507 millioner kroner i 2009/2010.

IBM og Microsoft fejer i lighed med Fujitsu Danmark al snak om lukning af selskabernes danske kontorer af bordet.

Oracle ønsker ikke at forholde sig til, om selskabet flytter ud af Danmark, hvis offentliggørelsen af selskabets skatteregnskab bliver til virkelighed.

Læs også: 

Minister vil offentliggøre IBM's skattebetaling
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Helt nye spilleregler: Sådan får du succes på cloudrejsen
Skiftet til cloud udfordrer din forretning og stiller helt nye krav til, hvordan du håndterer projektet – teknisk og strategisk. Få overblik, råd og konkret viden her.