Så mange gange har politiet aflyttet danskere i 2011

Antallet af aflytninger foretaget af dansk politi er steget voldsomt. Se politiets forklaring her.

Dansk politi foretog i 2011 et såkaldt indgreb i
meddelelseshemmeligheden overfor borgerne i 8.947 tilfælde.

Det er næsten en fordobling af antallet i forhold til årene
før, hvor der i 2009 blev foretaget 3.328 indgreb og i 2010 4.609 indgreb i meddelelseshemmeligheden.

Det fremgår af en statistik over politiets brug af
aflytninger, som Rigsadvokaten har offentliggjort.

Betydelig stigning
Ifølge Rigsadvokaten har politikredsene generelt forklaret, hvad
rigsadvokaten kalder "en betydelig stigning" med "en øget indsats på områder som bandekriminalitet og organiseret kriminalitet, herunder narkotikakriminalitet, samt grovere indbrudskriminalitet, hvor anvendelse af indgreb i meddelelseshemmeligheden ofte vil være af afgørende betydning for efterforskningen."

Men politikredsene har også givet andre forklaringer på
stigningen overfor rigsadvokaten, fremgår det.

Således gør den hyppigere udskiftning af forskellige
SIM-kort og mobiltelefoner det oftere nødvendigt for politifolkene at iværksætte indgreb mod flere kommunikationsmidler på én gang, forklarer de.

Ændrede regler årsag til højere tal
"Ligesom aflytning af én telefon af samme grund hyppigere
foretages ikke alene som ét indgreb rettet mod det pågældende telefonnummer, men samtidig også må omfatte indgreb rettet mod f.eks. vedkommende SIM-kort, IMSI- eller IMEI-numre (der hver tæller som ét indgreb i statistikken)," skriver Rigsadvokaten om politikredsenes begrundelse.

Politiet mener også, at den nemmere adgang til at foretage
indgreb i meddelelseshemmeligheden efter ændringen af retsplejeloven i 2009 spiller ind på stigningen.

Her fik Domstolene mulighed for at give retskendelse til at aflytte en person og ikke blot et specifikt telefonnummer.

"Selv om en retskendelse er afsagt om aflytning af en
person, tæller de indgreb, der iværksættes mod f.eks. pågældendes telefonnummer og pågældendes SIM-kort fortsat hver som ét indgreb i statistikken," skriver Rigsadvokaten.

Så mange aflytninger har fundet sted uden retskendelse
Statistikken viser også, at der stort set ikke er sket nogen
ændring i antallet af gange, hvor politiet har igangsat en aflytning uden at have en retskendelse, fordi øjemedet ellers ville forspildes, som det hedder.

En situation, der er omfattet af strikse regler, og kræver
at der senest efter 24 timer indhentes en dommerkendelse per efterkrav.

Fænomenet har tidligere været kritiseret af teleselskaber, som har slået sig i tøjret over fremgangsmåden.

Her steg antallet fra 664 tilfælde i 2009 til 846 gange I 2011.

Herefter faldt tallet igen med et par hundrede tilfælde, så der i 2011 blev foretaget 662 indgreb i meddelelseshemmeligheden uden en dommerkendelse.

Det er i øvrigt primært telefonaflytninger frem for såkaldte internetaflytninger der er blevet foretaget af politiet. Således har politiet kun i henholdsvis 17, 23 og 7 tilfælde foretaget en overvågning af en persons surf på nettet i årene 2009 til 2011.   

Rigasadvokaten oplyser i materialet, at statistikken ikke indeholder tal fra PET. Hvor mange gange denne myndighed har aflyttet borgerne er således ukendt
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.