Artikel top billede

Sådan vil TDC bygge fremtidens internet

Med milliard-investeringer vil TDC forsøge at sætte sig endnu tungere på det danske telemarked, hvor fiber-backbone og LTE-afløseren bliver nogle af de vigtigste våben. Her er tele-gigantens planer.

Læs også:

Dit mobilnummer forsvinder snart - det får du i stedet

TDC-boss: Fire gange hurtigere internet til danskerne

Med en årlig investering på 3,5 milliarder kroner har Danmarks største teleselskab, TDC, omfangsrige planer om at bygge fremtidens internet, der både skal kunne håndtere streamet video i stor skala og kundernes øgede cloud-brug.

De årlige milliardinvesteringer er fordelt med godt to milliarder kroner på netværk, omkring en milliard på services og tjenester, mens knap 500 millioner bliver fyret af på processer og it-værktøjer til at orkestrere tale- og datatrafik til selskabets cirka ni millioner kundeforhold (inklusiv TDC Nordic).

I alt vil TDC kaste 25 milliarder kroner i sin udbygning af mobil- og jordbundne infrastruktur frem mod 2020, hvor fordelingsnøglen i runde tal ligger på 75 procent på jordbunden infrastruktur, mens 25 procent skal bruges på mobilsiden.

Det fortæller TDC's koncern- og operationsdirektør, Carsten Dilling, på et pressemøde, hvor teleselskabet lufter dets fremtidsstrategier.

Lægger 3.000 kilometer fiber ud

Carsten Dilling siger på pressemødet, at fiber-backbone bliver et af de væsentligste investeringsområder, hvor selskabet i 2012 vil lægge yderligere 3.000 kilometer fiber til sin eksisterende 37.000 kilometer.

Det skal blandt andet være med til at føre TDC langt ind i fiberkrigen, som for alvor startede i efteråret 2011, hvor TDC gik på markedet med et fiberprodukt.

"Jeg vil sige, at vi putter flere penge i fiber end elselskaberne tilsammen," siger Carsten Dilling med fiber-investeringer på en lille milliard kroner, hvoraf 600 millioner kroner går til fibernedgravningen, mens resten bliver investeret i it-udstyr til håndteringen af fiberen.

Kun godt fem procent af fibermilliarden bliver brugt på selve fiberen.

Fiber er forudsætningen

Fiber-backbonet er ifølge TDC forudsætningen til hurtigere bredbånd - både på fastnet og mobilsiden, ikke mindst i infrastrukturen ud til mobilmasterne.

Her vil TDC i år blandt andet øge antallet af fiber til mobilsites fra 1.450 til 2.300.

"Vi trækker også fiberen tættere på slutbrugerne og får i stigende grad fiber helt ud til virksomheder og kunder," siger Carsten Dilling.

Han forventer samtidig, at TDC forventer at tilføje 37.000 erhvervskunder på fiber og 5.000 privatkunder hovedsageligt i Nordsjælland med den tidligere Dong-fiberinfrastruktur, hvor fiberen så lægger lige ud til matriklen.

Bruger 80 år gammelt kobber

Samtidig har telegiganten blandt andet kig på fiberudrulninger i Sjællands største byer, Trekantsområdet og i Århus, og planen er, at i 2020 vil 80 procent af befolkningen bo inden for 300 meters afstand fra fiberkabler.

Til den tid forventer TDC, at kunne levere bredbåndshastigheder på mere end 100 Mbit/s ud til 70 procent af danskerne.

"En af de store udfordringer bliver så at køre den nyeste teknologi helt ud til strandkanten i udkantsdanmark," forklarer Carsten Dilling.

Øger hastighed med faktor seks

TDC's tekniske direktør, Jess Ibsen, forklarer på pressemødet, at teleselskabet stadig ser kobber som et stort aktiv, der blandt flere teknologier skal være med til at øge den mulige gennemsnitshastighed på danskernes bredbånd med en faktor seks til 350 Mbit/s i 2020.

"Vi kan levere 200 til 300 Mbit/s, hvis blot kobberet er kort nok. Og vi skal ikke altid være de hurtigste, men vi skal være de bedste til at kæde alle mulige forskellige teknologier sammen," lyder det fra Jess Ibsen.

80 år gammelt kobber

Han peger på to nye teknologier, der skal vride mere båndbredde ud af kobber-netværket til slutbrugerne, hvor Jess Ibsen ser 50 Mbit/s-download og fem Mbit/s-upload som værende en tilpas hurtig hastighed til de fleste familiers behov.

Også selv om familierne kører HD-tv i flere værelser og familien i stigende grad bruger cloud-produkter som eksempelvis Microsofts Office365.

Den ene teknologi til kobberkablerne er dual pair bonding, som går ud på, at TDC vil udnytte, at kobberkablerne reelt har to eller flere oprindeligt redundante og sideløbende kobberforbindelser i kablerne.

LTE-afløseren klar i 2016

Ved opstilling af en modtagerboks og et nyt stik i væggen hos slutbrugeren kan TDC udnytte de ekstra kobberforbindelser i kablerne, så kunderne fra 2013 kan få fordoblet deres hastigheder på kobberet.

"Der har vi historien med os, og vi regner med, at to tredjedele af kunderne har så gode kabler, at pair bonding kan lade sig gøre," lyder det fra Jess Ibsen, som samtidig siger, at op mod 80 år gammelt kobber i Københavnsområdet på 600 kilometer på den måde kan levere bredbåndshastigheder på 50 Mbit/s.

Den anden teknologi er vectoring, der går ud på at få det maksimale ud af kobberet uden forstyrrelser fra andre brugere af samme kobberledning. Det skulle give mulighed for hastigheder på 300 Mbit/s på et halv kilometer langt kobberkabel.

Hurtigere mobilhastigheder i 2016

På den mobile infrastruktur er TDC i lighed med sine konkurrenter godt i gang med at rulle LTE - eller 4G - ud til danskerne.

TDC erkender dog, at LTE-teknologien ikke lukker talehullerne ude i landområder, hvor LTE'en bruger 900 MHz-båndet - og senere 800 MHz, når den auktion er afklaret.

Problemet med talehullerne er dog, at hastighederne i de lave frekvensområder - modsat eksempelvis 2.600 MHz i byområderne - giver langsommere internethastigheder, hvilket igen forringer taleservices, der i sagens natur kører live.

Jess Ibsen forventer dog, at voice over LTE (VoLTE) vil være almindeligt udbredt i 2017 eller 2018.

Til den tid vil samtaler derfor kunne køre på LTE-afløseren, LTE Advanced, der forventes at se dagens lys i 2016 med dobbelt op på de nuværende LTE-hastigheder.

Læs også:

Dit mobilnummer forsvinder snart - det får du i stedet

TDC-boss: Fire gange hurtigere internet til danskerne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Test: Derfor vil jeg gerne have Google ind i min næste bil - og det er dårligt nyt for nogle bilproducenter
Googles Android Automotive er et vellykket styresystem til bilen, der vender op og ned på magtbalancen i bilbranchen. Computerworld har prøvekørt softwaren og har dommen klar.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.