Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Mail: Sådan lokkede KMD kommuner til udbuds-fusk

Læs en stribe mail, der beskriver hvordan KMD lokkede kommuner på glatis med it-udbud. KMD's topledelse kendte til strategien.

Læs også: KMD-topchef beklager: Vores adfærd ikke i orden.

KMD har tilskyndet en stribe kommuner til at købe ERP-systemet KMD Opus uden om udbud, selvom kontrakterne i flere tilfælde burde have været i udbud.

Sådan lyder konklusionen fra Konkurrence - og Forbrugerstyrelsen, der samtidig i en kendelse slår fast, at handlingerne ikke strider imod konkurrenceloven.

"KMD har med sin strategi uden tvivl gjort det sværere for potentielle konkurrenter at vinde markedsandele. Men KMD's adfærd er ikke en overtrædelse af konkurrenceloven," udtaler direktør Agnete Gersing fra Konkurrence - og Forbrugerstyrelsen i en pressemeddelelse.

I alt vedrører kendelsen fire kommuner, men det fremgår også af den 46 sider lange kendelse, at "KMD planlagde at tilskynde yderligere 7 navngivne kommuner til at undlade udbud."

Sagen ligger tæt op af den store udbudsskandale, hvor 28 kommuner ulovligt tegnede kontrakter på netop KMD Opus-løsninger uden om udbud.

En sag der undervejs blandt andet har kostet en kommunaldirektør jobbet.

Men KMD´s strategi med at tilskynde kommuner til at undlade udbud, strider altså ikke imod reglerne.

Topledelsen kendte til sagen

Det fremgår i øvrigt af kendelsen, der omfatter perioden fra 2004 til 2009, at KMD´s absolutte topledelse kendte til strategien.

Læs også: KMD-topchef beklager: Vores adfærd ikke i orden.

Her er papirer fra kontrolbesøg

Læs også: KMD-topchef beklager: Vores adfærd ikke i orden.

Dokumenter fundet på kontrolbesøg hos KMD viser, at KMD primo 2009 "på ledelsesniveau gjorde sig overvejelser om mulige forestående udbud i andre kommuner, samt hvordan KMD på forskellige måde ville kunne undgå disse udbud". 

"Det [...] fremlagte dokument er KMD's direktions afrapportering til KMD's bestyrelse om de planlagte tiltag." 

"Det fremgår således af de fremlagte dokumenter, at KMD´s øverste ledelse har været involveret i overvejelserne om, hvordan man kunne tilskynde navngivne kommuner til at indgå it-kontrakter med KMD uden udbud," lyder det i kendelsen. 

På baggrund af de fundne dokumenter på kontrolbesøget finder styrelsen det dokumenteret, at "KMD har haft og efterlevet en strategi om at tilskynde kommuner til at indgå kontrakt med KMD uden forudgående udbud". 

Men juridisk klarer it-giganten altså frisag, i modsætning til kommunerne, der blev knaldet af samme Konkurrencestyrelse. 

Materialet fra kontrolbesøg hos KMD 

Dykker man længere ned i materialet finder man da også opsigtsvækkende oplysninger om flere kommuner.  

Af en mail sendt internt i KMD efter et udbud afholdt af Lemvig Kommune fremgår det blandt andet: 

"...Udbudet var kendt for os i god tid inden det blev annonceret, og KMD havde i høj grad mulighed (og benyttede også denne) for at præge udbudsmaterialet. Bl.a. lykkedes det at sikre, at lønsystemet ikke blev omfattet af udbuddet..." 

Derudover fremhæver styrelsen selv fire andre mails, der belyser sagen. 

Turde ikke lave aftale uden udbud 
Den 14. november 2008 sender en KMD-områdedirektør en mail til tre andre KMD-direktører, herunder salgsdirektøren, der omhandler Skive Kommune.

Læs også: KMD-topchef beklager: Vores adfærd ikke i orden.

"Bedes behandlet meget fortroligt"

Emnefeltet i mailen er: "VS: Skive - Opus projektaftale" 

"... Skive ville have været i udbud her i efteråret på økonomi, løn og debitor, og med det in mente, så synes jeg at vi har lavet en rigtig god sag." 

"Vi har haft 4 forhandlingsmøder, og vi har haft Kommunaldirektør (navn) inde over for at få (navn) til at turde lave aftalen uden udbud...," skriver områdedirektøren i mailen. 

KMD har iøvrigt bedt om at alle personnavne - og faktisk også kommuner - blev anonymiseret i kendelsen. 

Styrelsen har dog kun fulgt ønsket i forhold til personnavne, da den ikke mener den del af gennemsigtigheden tjener et formål.  

Behandles meget fortroligt 
En anden mail offentliggjort i kendelsen drejer sig om Tønder Kommune, hvor Computerworld i øvrigt tidligere har beskrevet KMD´s råd om ikke at gå i udbud

Den 10. september 2007 sender KMD's kundechef en mail til alle kundechefer i KMD's Kundecenter Syd: 

"... hermed materialet omkring fast aftale for 3 år[...] Materialet kan danne grundlag for at få kommunerne til at droppe udbudstanken og spare disse mange udgifter og indgå en længere aftale med KMD." 

"Materialet bedes behandlet meget fortroligt. Jeg forsøger at få Tønder med på denne tanke. Vh ....," skriver kundechefen i mailen. 

"Til gengæld...." 
Også rabatter er blevet bragt i spil i forbindelse med sagen.

Kommune truede med udbud

En mail sendt den 23. januar 2009 fra en kundechef i KMD til en områdedirektør handler således om Vordingborg. 

Emnefeltet i e-mailen er "Redegørelse for rabat": 

"... Vordingborg: I forbindelse med a conto betalingsaftale for 2009 blev jeg konfronteret med, at kommunen overvejede at gå i udbud på flere områder i 2009." 

" Da vi p.t. er specielt sårbare på løn- og økonomi måtte det forhindres, hvor jeg fremlagde forslag om indgåelse af en 3-årig fastprisaftale med en rabattering gående på, at overskridelsen på a conto aftalen for 2008 blev kompenseret kommunen." 

"Til gengæld fik vi hensigtserklæring på OPUS Administrativ styring med projektaftale inden 01.05.2009. Rabatten på (beløb) svarer til (beløb) pr. år i aftaleperioden....," lyder det i mailen.  

Truede med udbud 
En kommune truede med at gå i udbud, viser en status på en betalingsaftale med Rudersdal Kommune. 

Men det blev afværget af it-giganten. 
  
Den 20. november 2007 indgik Rudersdal Kommune en 3-årig Betalingsaftale med KMD. Aftalen gjaldt for årene 2008, 2009 og 2010. 

"Kunden fik en attraktiv betalingsaftale, idet de truede med at gå i udbud på specielt Løn- og Økonomiområdet," hedder det i KMD´s dokument. 

"Aftalen skulle så til gengæld indeholde en udviklingspulje på (beløb), idet kommunen dermed kunne overbevise KMD om, at de gerne ville udvikle organisationen i samarbejde med KMD..." 

Du kan læse meget mere om hver enkelt forløb i de forskellige kommuner her

Og hele afgørelsen fra Konkurrencerådet kan læses her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere