Artikel top billede

Minister: Så mange CSC-projekter er gået galt

Justitsministeren har foretaget en opgørelse over fejlslagne CSC-projekter på hans område.

En opgørelse fra Justitsminister Morten Bødskov (S) viser, at flere CSC-projekter på hans område er gået galt.

Således er to CSC-projekter siden 2008 blevet lukket hos Rigspolitiet.

"Rigspolitiets gennemgang af it-projekter fra 2008 og frem med en kontraktsum, der overstiger 1 mio. kr., viser, at CSC har været leverandør på 5 it-udviklingsprojekter, hvoraf 3 er gennemført og afleveret som planlagt, mens 2 er lukkede," skriver ministeren.

Det ene er Polsag og du kan læse om det andet projekt her.

15 måneders forsinkelse og bod

Hos Direktoratet for Kriminalforsorgen har CSC sammen med Scan-Jour leveret esdh-systemet Captia 4.2 til Justitsministeriets it-fællesskab.

"Der har været væsentlige forsinkelser på op til 15 måneder i leverancerne til enkelte af myndighederne under Justitsministeriets it-fællesskab," skriver Morten Bødskov i opgørelsen.

Endelig kommer ministeren ind på Den Digitale Tinglysning, som CSC også stod bag, og et it-projekt hos Civilstyrelsen tilbage fra 1998, der også gik galt, og hvor CSC måtte betale bod.

Det kan du læse mere om her.

Opgørelsen er blevet til som følge af spørgsmål fra Dansk Folkepartis Dennis Flydtkjær i Folketingets retsudvalg.

Læs hele opgørelsen

Spørgsmål:

"Vil ministeren oplyse, hvor mange IT systemer eller projekter med CSC som leverandør, der i igennem tiden er blevet forsin-ket på ressortområdet, og hvor meget de endelige betalinger for de enkelte systemer eller projekter har oversteget de budgetterede beløb eller de tilbud, som CSC har givet ministeriet på de pågældende systemer eller projekter?"

Svar:

Til besvarelsen af spørgsmålet har Justitsministeriet indhentet bidrag fra ministerområdets styrelser.

Rigspolitiet har oplyst, at Rigspolitiet gennem en længere årrække har haft et tæt samarbejde med og løbende har indgået et større antal kontrakter med CSC. Hovedparten af de kontrakter, som Rigspolitiet har indgået med CSC, er driftskontrakter, mens et mindre antal kontrakter vedrører udvikling af nye it-løsninger.

Rigspolitiets gennemgang af it-projekter fra 2008 og frem med en kontraktsum, der overstiger 1 mio. kr., viser, at CSC har været leverandør på 5 it-udviklingsprojekter, hvoraf 3 er gennemført og afleveret som planlagt, mens 2 er lukkede.

Det ene af de 2 lukkede it-projekter vedrørte den nationale del af det fælles europæiske it-system (SIS II) til udveksling af oplysninger om efterlyste personer og genstande mellem landene i Schengen samarbejdet. It-projektet blev lukket på baggrund af efterfølgende ændringskrav fra EU, som medførte en væsentlig fordyrelse af det oprindelige projekt. Rigspolitiet har iværksat et nyt og væsentlig mindre omkostningskrævende nationalt SIS II it-projekt med en anden leverandør end CSC.

Det andet it-projekt er POLSAG, som regeringen har besluttet at opgive. På baggrund af den igangværende forhandlingsproces med CSC, kan de samlede økonomiske konsekvenser ikke opgøres på nuværende tidspunkt.

Civilstyrelsen har oplyst, at de i 1998 fik leveret et datafangstsystem til Retsinformation fra det selskab, der i dag er CSC Danmark A/S. Som følge af problemer med udvikling af systemet blev leverancen forsinket, og selskabet betalte den maksimale konventionalbod ifølge kontrakten på 500.000 kr.

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at CSC sammen med Scan-Jour har leveret ESDH-systemet Captia 4.2 til Justitsministeriets it-fællesskab. Captia 4.2 anvendes i Justitsministeriets departement, Kriminalforsorgen, Civilstyrelsen, Familiestyrelsen og Pressenævnet. Der har været væsentlige forsinkelser på op til 15 måneder i leverancerne til enkelte af myndighederne under Justitsministeriets it-fællesskab. Den endelige betaling blev 360.000 kr. mindre i forhold til angivet i kontrakten for levering af standardsystemet.

Domstolsstyrelsen har oplyst, at CSC har været hovedleverandør på domstolenes digitale tinglysningssystem, som omhandler digitalisering af Tingbogen, Bilbogen, Personbogen og Andelsboligbogen. CSC har desuden været leverandør på det gamle elektroniske tinglysningsprojekt, som blev afsluttet i 2000. Den del af spørgsmålet, der vedrører forsinkelse af projekter med CSC som leverandør, besvares i det følgende med udgangspunkt i det digitale tinglysningssystem.

For så vidt angår digitaliseringen af Tingbogen blev projektet forsinket fra det oprindeligt planlagte idriftsættelsestidspunkt den 26. marts 2008 til den 8. september 2009. Bilbogen var oprindeligt planlagt til idriftsættelse den 2. januar 2008, men blev idriftsat den 2. november 2010. Endelig var Personbogen og Andelsboligbogen oprindeligt planlagte til idriftsættelse sammen med Tingbogen den 26. marts 2008. De to bøger blev i stedet idriftsat den 21. marts 2011.

I aktstykke nr. 38 af 21. november 2006 var der oprindeligt budgetteret med 47,9 mio. kr. til systemudvikling. Ved aktstykke 149 af 18. maj 2009 blev de budgetterede omkostninger til systemudvikling forhøjet med ca. 15,0 mio. kr. som følge af systemtekniske ændringsanmodninger efter dialog med de kommende brugere. De samlede omkostninger til systemudvikling udgjorde herefter 62,9 mio. kr. Betalingerne blev imidlertid reduceret på grund af en bod på 4,8 mio. kr. og resulterede i at de samlede omkostninger blev på 58,1 mio. kr.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere