Artikel top billede

IBM klar med spritny DB2 til Linux, Unix og Windows

IBM opdaterer relationsdatabasen DB2 til en langt mere fyrig udgave. "Vi befinder os i en ny æra for datamanagement," lyder det fra selskabet.

Computerworld News Service: Efter at have registreret en forandring i den måde, hvorpå kunderne lagrer og analyserer data, har IBM nu opdateret sin relationsdatabase DB2 til at kunne håndtere et bredere spektrum af opgaver.

IBM har samtidig opdateret sin datawarehouse-software InfoSphere, oplyser selskabet tirsdag.

"Vi mener, at vi befinder os i en ny æra for data management. I dag er relationelle database management-systemer ikke længere løsningen på enhver data-udfordring," siger Bernie Spang, der er IBM's chef for strategi og marketing for database-systemer. "Det handler om at bruge det rigtige værktøj til jobbet."

Version 10 af begge produkter vil blive tilgængelig 30. april.

Ned for storagekravene

Begge produkter bliver ifølge IBM hurtigere og mere effektive i version 10.

DB2 kan reducere storagekravet med op til 90 procent, mens InfoSphere kan gennemføre forespørgsler op til 10 gange så hurtigt som før, oplyser IBM.

Begge produkter har desuden ny funktionalitet.

DB2 kan nu behandle RDF (Resource Description Framework) fra World Wide Web Consortium. InfoSphere kan nu kommunikere med implementeringer af Apache Hadoop.

DB2 version 10 er den første større opdatering af database-softwaren i fire år.

IBM udgav DB2 version 10 til z/OS i 2010, men den kommende udgivelse er til Linux, Unix og Windows, har en anden kodebase og vedligeholdes af et andet hold udviklere end z/OS-udgaven.

Dette er den første version af DB2, der understøtter RDF.

Gemmer data i tre dele

Denne datamodel gemmer data i tre dele: Et subjekt, et prædikat og et objekt.

Prædikatet beskriver relationen mellem de to andre dele. Struktureringen af data på denne måde gør det muligt for anden software at forstå sammenhængen mellem forskellige informationer.

IBM bruger teknologien i sin samarbejdssoftware Rational Jazz til at identificere afhængigheder i forbindelse med softwareudvikling.

Her er de øvrige forbedringer

Af andre forbedringer i DB2 kan nævnes, at backup nu foregår hurtigere, ligesom grundlæggende input/output er blevet accelereret, forklarer IBM.

Herudover er databasen blevet mere fleksibel. Som administrator kan man nu definere storage-medier til bestemte klasser af data. Data, der for eksempel skal være hurtig adgang til, kan lagres på hurtige solid state-drev, mens mindre brugt data kan lagres på billigere men langsommere bånddrev.

Softwaren giver nye måder at forespørge tidsdata ved hjælp af en ny funktion ved navn time travel. Denne funktion har været populær hos brugerne af z/OS-udgaven af DB2, forklarer Spang.

En bruger eller et program kan forespørge data, som de eksisterede i database på et givent tidspunkt.

Det kan være nyttigt til analyse af tendenser, der er under udvikling.

Indeholder hooks

Selvom det i forvejen er muligt for programmører at skrive kode, der kan hente sådanne data, så indeholder software nu såkaldte hooks, der gør det lettere at køre sådanne forespørgsler.

The Coca-Cola Company har testet DB2 via et betatest-program. Selskabet skiftede i 2008 fra Oracles SAP-databaser til IBM og har siden sparet over fem millioner kroner i omkostninger til licenser, vedligeholdelse og storage, fortæller Tom DeJuneas, der er it team manager hos Coca-Cola.

Selskabets test af den nye version af DB2 har vist, at databasen kan øge datakompressionen med 20 procent udover de i forvejen anseelige forbedringer i den forrige version. Testene afslørede ifølge DeJuneas "nogle virkelige gode ydelsesforbedringer."

Opdateringen af InfoSphere er den første version af denne software, der understøtter Hadoop, hvilket betyder, at brugerne nu kan igangsætte Hadoop-job og få adgang til resultaterne direkte fra InfoSphere.

Dette er også første version, der gør det muligt, at datasættene opdateres kontinuerligt, hvilket kan hjælpe organisationer et skridt tættere på dataanalyse i realtid.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere