Artikel top billede

It-kaos på hospitaler: Her er (midlertidig) løsning

To it-systemer på hospitaler taler ikke sammen - men nu skulle der være fundet en løsning. Den er bare ikke permanent.

Læs også:

It-bøvl bringer tidligere sygehus-patienters liv i fare

Her er de største EPJ-leverandører i Danmark

Danske regioner kasserer 18 EPJ-systemer

De praktiserende læger er bekymrede for deres patienters helbred, eftersom Region Hovedstadens hospitaler ikke længere sender medicinlister med udskrivelsesbrevene.

Den helbredstruende situation er opstået, fordi regionens EPJ-modul til medicinregistrering ikke taler sammen med det fælles medicinkort (FMK).

Nu skulle der dog være en løsning på vej.

Det skriver Region Hovedstadens Enhed for Udvikling og Kvalitet i et brev til Regionsrådet og Sundhedskoordinationsudvalget.

Slut med manglende medicinliste

I marts mødtes de praktiserende læger Region Hovedstaden for at finde en løsning, som kan tilfredsstille alle parter.

På mødet, hvor regionen og praksislægerne diskuterede medicinsituationen i hovedstadsområdet, deltog også Sundhedsstyrelsen.

Styrelsen har skrevet den nuværende vejledning til, hvordan udskrivelsesbrevene bør udformes. Af denne vejledning fremgår det tydeligt, at udskrivelsesbrevet, også kaldet en epikrise, bør indeholde patientens aktuelle medicinstatus.

Her i 2012 finder Sundhedsstyrelsen, at medicinoplysningerne stadig bør fremgå af udskrivelsesbrevene. Det fremgår af føromtalte brev til Regionsrådet og Sundhedskoordinationsudvalget.

"Sundhedsstyrelsen har fundet, at medicinindhold i epikriser (udskrivelsesbreve, red.) først kan udgå, når hele landet er på FMK, hvilket forventes at ske inden for de næste 12-14 måneder," skriver Region Hovedstaden efter mødet med PLO og Sundhedsstyrelsen.

De tre parter skulle efterfølgende have fundet frem til en løsning på de manglende medicinoplysninger. Den konkrete løsning omtales dog ikke i brevet. Der står blot, at "det forventes, at løsningen er etableret i uge 16."

Ikke permanent løsning

Computerworld har derfor spurgt koncerndirektør Svend Hartling, hvorvidt der er tale om en midlertidig løsning, indtil alle praktiserende læger er koblet på FMK, eller om Region Hovedstaden har løst de tekniske udfordringer, så medicinmodul og FMK taler sammen.

"Det er en elektronisk løsning, hvor FMK oplysningen føres ned i OPUS-epikrisen, sådan at vi undgår transkriberingsfejl. Løsningen ønskes ikke permanent," svarer han.

OPUS er det system, Region Hovedstaden bruger på hospitalerne til at registrere patienternes medicinering.

Læs også:

It-bøvl bringer tidligere sygehus-patienters liv i fare

Her er de største EPJ-leverandører i Danmark

Danske regioner kasserer 18 EPJ-systemer

Sådan kom det så vidt

Læs også:

It-bøvl bringer tidligere sygehus-patienters liv i fare

Her er de største EPJ-leverandører i Danmark

Danske regioner kasserer 18 EPJ-systemer

Trods Sundhedsstyrelsens epikrise-vejledning har hovedstadens hospitalslæger ikke skrevet patienternes aktuelle medicinoplysninger i udskrivelsesbrevene til de praktiserende læger siden 1. februar i år. 

Region Hovedstaden besluttede i forbindelse med implementeringen af det fælles medicinkort (FMK), at det ikke længere burde være nødvendigt at fremsende medicinoplysningerne.

Ideen bag FMK er nemlig, at det skal være en tværsektoriel database, som også praksis-sektoren kan tilgå.

Ideelt set burde de praktiserende læger altså kunne se den enkelte patients aktuelle medicinering i FMK.

Problemets kerne

"Der var en aftalt forventning om, at regionens praksis-læger ville være tilsluttet, når de sidste hospitaler var klar," skriver regionens Enhed for Udvikling og Kvalitet til regionspolitikerne.

Sådan er det desværre ikke gået i Region Hovedstaden. Her er kun 28,4 procent af praksisserne koblet på FMK. 

Alligevel havde regionens beslutningstagere en klar forventning om, at det fælles medicinkort allerede i begyndelsen af 2012 kunne erstatte medicinlisterne i udskrivelsesbrevene. 

"Implementeringsplanen blev overholdt i forventning om, at epikriser herefter ikke skulle indeholde medicinoplysninger. Disse skulle alene anføres i FMK for at sikre mod manuelle overføringsfejl," fremgår det af brevet.

Med den nuværende løsning risikerer patienter, der behandles i Region Hovedstaden, dog ligeledes medicineringsfejl i overgangen mellem sektorerne. Det var da også den erkendelse, de tre parter nåede frem til i slutningen af marts.

Region Hovedstaden oplyser til Computerworld, at problemet bør være løst den 20. april.

Læs også:

It-bøvl bringer tidligere sygehus-patienters liv i fare

Her er de største EPJ-leverandører i Danmark

Danske regioner kasserer 18 EPJ-systemer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.