Artikel top billede

Foto fra strejke foran CSC på Retortvej i Valby den 1. juni sidste år. Firmaet forhandler nu med fagforbund om en masseafskedigelse på 450 stillinger.

Her er udspillet til frivillige fratrædelser hos CSC

Fagforbund forhandler med CSC om vilkår for frivillig fratrædelser. Her er de konkrete forslag, der forhandles om.

Læs også:

Disse 450 stillinger vil CSC skære helt væk

Derfor er CSC nødt til at fyre medarbejdere

CSC fyrer 450 ansatte - Danske ansatte rammes hårdt

It-giganten CSC forhandler allerede i dag torsdag med fagforbundene om, hvilke vilkår skal der til for at få så mange CSC-medarbejdere som muligt til frivilligt at sige op som led i planen om at skære 350 stillinger i Danmark.

Vilkårene er vigtige, fordi antallet af frivillige fratrædelser kan være med til at nedbringe antallet af egentlige fyresedler i næste måned.

Det fortæller John Jørgensen, der er faglig sekretær i fagforbundet Prosa.

"Hvis der er nok, som tager en frivillig aftale, jamen så er der jo ikke nogen, der skal prikkes," siger han.

Han fortæller, at det er meget individuelt, hvilke vilkår der skal til for at få den enkelte CSC-medarbejder til at overveje en frivillig fratrædelse.

Uddannelse og fritstillelse

Men den fratrædelsesaftale, som CSC sammen med fagforbundene drøfter i dag i et forhandlingsforum nedsat af samarbejdsudvalget, indeholder konkrete bud, fortæller han.

"Den kan indeholde mulighed for fritstilling og mulighed for, at man får sin fratrædelsesgodtgørelse med uden at stille sin arbejdskraft til rådighed i opsigelsesperioden," siger han.

Der er dog også andre elementer i spil i forhandlingerne mellem fagforbundene og CSC, fortæller han.

"Eller at man får nogle penge til uddannelse. Nogle ansatte vil også gerne have en slutdato, som passer med deres efterlønsalder," siger John Jørgensen.

Selvom der er mange modeller for vilkårene ved en eventuel frivillig fratrædelse i spil, vurderer den faglige sekretær, at parterne formentlig allerede torsdag når frem til en fælles forståelse af, hvad fratrædelsesaftalen kan indeholde.

Torsdag er første forhandlingsdag, efter at CSC onsdag udmeldte planerne om at skære 450 stillinger i Norden, heraf 350 i Danmark.

Ifølge John Jørgensen behøver en frivillig aftale ikke kun at interessere CSC-ansatte, som i forvejen er på kanten af pension.

Pilen peger på de ældste

"Folk har lang anciennitet hos CSC," forklarer John Jørgensen.

"Men selv om du har været der i 25 år, kan det godt være, at du kun er 45 eller 50 år gammel og bare har lyst til at prøve noget andet og benytter lejligheden til her selv at afgøre at forlade arbejdspladsen, i stedet for at det er arbejdspladsen, der bestemmer, at du ikke skal være der længere."

Han fortæller dog, at de profiler, som i denne alder vælger en frivillig aftale, typisk selv er sikre på hurtigt at få et nyt job og ser en fordel i at skifte med det samme, frem for når resten af kollegerne skal ud at søge nyt job.

"Vi har en gruppe her, hvor der er ret mange, der kan vælge at gå på pension. De er 65 år eller mere," siger han.

Han peger på, at disse CSC-folk besidder en rutine og erfaring, som kan være guld værd, og som muligvis ikke er så mange af, som besidder samme kvalifikationer.

"Sådan en situation her vil jo pege i retning mod, at de, som har mulighed for at gå på pension, måske interesserede sig for det, for at give plads til nogle yngre kolleger," siger han.

Imidlertid kan de CSC-ansatte i aldersgruppen 65 plus ikke løse problemet for CSC, selvom de i samlet flok marcherede på pension. Der er nemlig ikke 350 af dem, vurderer John Jørgensen.

"Men der er nok et par hundrede," siger John Jørgensen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere