Artikel top billede

Foto fra strejke foran CSC på Retortvej i Valby den 1. juni sidste år. Firmaet forhandler nu med fagforbund om en masseafskedigelse på 450 stillinger.

Her er udspillet til frivillige fratrædelser hos CSC

Fagforbund forhandler med CSC om vilkår for frivillig fratrædelser. Her er de konkrete forslag, der forhandles om.

Læs også:

Disse 450 stillinger vil CSC skære helt væk

Derfor er CSC nødt til at fyre medarbejdere

CSC fyrer 450 ansatte - Danske ansatte rammes hårdt

It-giganten CSC forhandler allerede i dag torsdag med fagforbundene om, hvilke vilkår skal der til for at få så mange CSC-medarbejdere som muligt til frivilligt at sige op som led i planen om at skære 350 stillinger i Danmark.

Vilkårene er vigtige, fordi antallet af frivillige fratrædelser kan være med til at nedbringe antallet af egentlige fyresedler i næste måned.

Det fortæller John Jørgensen, der er faglig sekretær i fagforbundet Prosa.

"Hvis der er nok, som tager en frivillig aftale, jamen så er der jo ikke nogen, der skal prikkes," siger han.

Han fortæller, at det er meget individuelt, hvilke vilkår der skal til for at få den enkelte CSC-medarbejder til at overveje en frivillig fratrædelse.

Uddannelse og fritstillelse

Men den fratrædelsesaftale, som CSC sammen med fagforbundene drøfter i dag i et forhandlingsforum nedsat af samarbejdsudvalget, indeholder konkrete bud, fortæller han.

"Den kan indeholde mulighed for fritstilling og mulighed for, at man får sin fratrædelsesgodtgørelse med uden at stille sin arbejdskraft til rådighed i opsigelsesperioden," siger han.

Der er dog også andre elementer i spil i forhandlingerne mellem fagforbundene og CSC, fortæller han.

"Eller at man får nogle penge til uddannelse. Nogle ansatte vil også gerne have en slutdato, som passer med deres efterlønsalder," siger John Jørgensen.

Selvom der er mange modeller for vilkårene ved en eventuel frivillig fratrædelse i spil, vurderer den faglige sekretær, at parterne formentlig allerede torsdag når frem til en fælles forståelse af, hvad fratrædelsesaftalen kan indeholde.

Torsdag er første forhandlingsdag, efter at CSC onsdag udmeldte planerne om at skære 450 stillinger i Norden, heraf 350 i Danmark.

Ifølge John Jørgensen behøver en frivillig aftale ikke kun at interessere CSC-ansatte, som i forvejen er på kanten af pension.

Pilen peger på de ældste

"Folk har lang anciennitet hos CSC," forklarer John Jørgensen.

"Men selv om du har været der i 25 år, kan det godt være, at du kun er 45 eller 50 år gammel og bare har lyst til at prøve noget andet og benytter lejligheden til her selv at afgøre at forlade arbejdspladsen, i stedet for at det er arbejdspladsen, der bestemmer, at du ikke skal være der længere."

Han fortæller dog, at de profiler, som i denne alder vælger en frivillig aftale, typisk selv er sikre på hurtigt at få et nyt job og ser en fordel i at skifte med det samme, frem for når resten af kollegerne skal ud at søge nyt job.

"Vi har en gruppe her, hvor der er ret mange, der kan vælge at gå på pension. De er 65 år eller mere," siger han.

Han peger på, at disse CSC-folk besidder en rutine og erfaring, som kan være guld værd, og som muligvis ikke er så mange af, som besidder samme kvalifikationer.

"Sådan en situation her vil jo pege i retning mod, at de, som har mulighed for at gå på pension, måske interesserede sig for det, for at give plads til nogle yngre kolleger," siger han.

Imidlertid kan de CSC-ansatte i aldersgruppen 65 plus ikke løse problemet for CSC, selvom de i samlet flok marcherede på pension. Der er nemlig ikke 350 af dem, vurderer John Jørgensen.

"Men der er nok et par hundrede," siger John Jørgensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere