Artikel top billede

Salget af antivirus til Mac buldrer afsted efter angreb

Sikkerhedssoftware til Mac sælger som varmt brød, efter malwaren Flashback er kommet i mediernes søgelys.

Computerworld News Service: Salget af sikkerhedssoftware til Mac er steget pludseligt siden nyheden i forrige uge om en overraskende stor malware-infektion på Apples computere.

Det viser statistikker over downloadede og solgte programmer, ligesom det også anerkendes af flere leverandører af antivirusprogrammer.

"Vi har set en væsentlig stigning i både salget og i antallet af downloadede prøveudgaver af vores software," fortæller Peter James, der er talsmand for det franske it-sikkerhedsfirma Integra.

"Det er helt sikkert delvist på grund af Flashback."

Intego udvikler og sælger udelukkende antivirussoftware til Mac og er bedst kendt for programmet VirusBarrier V6.

Man kan prøve softwaren gratis i 30 dage.

Hul i Java

James oplyser ikke nogen salgstal for Integos sikkerhedssoftware og konkretiserer heller ikke på andre måder den omtalte stigning i salget, siden et russisk antivirusfirma offentliggjorde det estimat, at flere end 600.000 Mac-computere er inficeret med malwaren Flashback.

Det er for en stor dels vedkommende er sket i en kampagne for nylig, der udnyttede et på daværende tidspunkt åbent sikkerhedshul i Oracles Java.

En anden sikkerhedsleverandør giver udtryk for det samme.

"Vi har oplevet en stigning i antallet af downloads af vores gratis antivirus til Mac til private," siger Graham Cluley, der er seniorteknologikonsulent hos Sophos.

Sophos, som sælger sikkerhedssoftware udelukkende til virksomheder og andre organisationer, tilbyder også et gratis forbrugerprodukt til Mac ved navn Sophos Anti-Virus for Mac Home Edition.

Adskillige andre virksomheder, der sælger sikkerhedssoftware til Mac heriblandt Symantec og F-Secure har ikke svaret på spørgsmål om deres nylige salgstendenser.

Men statistikkerne fra Mac App Store, der er Apples online applikations-butik, der blev lanceret i januar 2011, viser en kraftig stigning i interessen for antivirus til Mac.

BitDefender Virus Scanner ligger på nuværende tidspunkt nummer 15 på AppShopper.coms liste over de 200 mest populære gratis programmer i Mac App Store. Og BitDefenders program har endda kun været på denne liste i 16 dage.

Clam AV, der er et andet gratis antivirusprogram til Mac, ligger i dag nummer 14, efter at have været på helt oppe på 10. pladsen på denne liste. 2. april, To dage før nyheden om Flashback-infektionen for alvor tog fart, lå dette program helt nede på 97. pladsen.

listen over betalte programmer ligger Integos VirusBarrier Plus i dag på 104. pladsen efter at have været helt oppe som nummer 17, da det var mest populært.

Dette program til 59 kroner har kun været på AppShoppers liste over de 200 mest populære betalte programmer i en uge.

Kasperskys Virus Scanner, som også koster 59 kroner, ligger i dag nummer 88, men har i de otte dage, det har været på listen, været oppe på en 73. plads.

Denne stigning i downloads og salg overrasker ikke analytiker Stephen Baker fra NPD Group.

Selvom NPD Group ikke har salgsdata klar på antivirussoftware til Mac fra den seneste uges tid, så fastslår Baker, at der er en stærk forbindelse mellem mediedækning af sikkerhedstrusler og salgstallene i it-sikkerhedsbranchen.

"Historisk set har vi altid kunnet iagttage en pludselig stigning i salget af sikkerhedssoftware, der korrelerer med meget omtalte sikkerhedstrusler," svarer Baker i et e-mailinterview.

"Men disse stigninger ser ud til at være blevet gradvist mindre i årenes løb, i takt med at forbrugerne anvender og indser betydningen af sikkerhedssoftware."

Visse Mac-brugere er skeptiske overfor påstanden om, at Flashback har inficeret hundredtusindvis af Mac-computere og har beskyldt antivirusleverandører såsom Dr. Web og Kaspersky - der er de to russiske it-sikkerhedsfirmaer, der står bag dette estimat af malware-infektionen - for at overdrive truslen med den slet skjulte hensigt at øge softwaresalget.

Læs også:

Apple tager kampen op mod farlig Apple-malware.

Særligt Mac-sikkerhedsprodukt trækkes tilbage.

10 gode råd til at sikre din Mac mod farlig trojaner.

Sådan sniger ny trojaner sig ind hos Mac-brugerne.

Ny trojaner rammer Mac: Kan installere sig selv.

Din Mac-computer misbruges måske i enormt botnet.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere