Artikel top billede

Microsoft opretter open source-datterselskab

Softwaregiganten udskiller sine open source-aktiviteter i et særligt selskab, der skal fungere som et brohoved til åben software.

Computerworld News Service: På trods af et historisk set anstrengt forhold til åben software udgør oprettelsen af datterselskabet Open Technologies det seneste initiativ i Microsofts forsøg på forsoning med open source-bevægelsen - og fungerer samtidig som beskyttende forholdsregel.

Jeffrey Hammond, der er ledende analytiker hos Forrester Research, vurderer, at oprettelsen af Microsoft Open Technologies har to formål.

"Jeg tror, at Microsoft ønsker at involvere sig noget mere med open source-community'et. Og for at gøre det er selskabet nødt til oprette en slags firewall for at beskytte den IP, der er i dets forretningsmiljø," siger han.

"Grundlæggende ønsker Microsoft at have en måde, hvorpå selskabets advokater kan lade selskabet deltage i open source-miljøer og endda samarbejde med dem uden risiko for at inficere eksisterende produkter."

Leverandørerne kredser

Den nuværende generation af udviklere - som Hammond kalder "Github-generationen" - har stærkt fokus på at samarbejde med folk inden for open source-software, som på kort tid er blevet meget mere afgørende i markedet for forretningssoftware.

"Disse communities udgør nu en slags planeter, som leverandørerne kredser om," siger han.

Microsofts nye fokus på åbne standarder og interoperabilitet kan ifølge Hammond vise sig at resultere i de største udfordringer for konkurrenter såsom VMware.

Virtualiserings-specialistens forhold til leverandørerne af open source-cloud har for nylig taget en forkert drejning.

Analytiker Jay Lyman fra 451 Research maler et lignende billede.

"Jeg tror, at dette initiativ er godt for Microsoft, i den forstand at det viser en fortsat udvikling og modning af Microsofts strategi, overvejelser og teknologi i relation til open source-software ... og jeg tror, at det vil hjælpe Microsoft til at styrke sit eget community og øge antallet af sine egne udviklere og brugere på visse nøgleområder," siger han.

Cloud og virtualisering er "absolut" vigtige faktorer i Microsofts nye åbenhed, vurderer Lyman.

Det er også vigtigt ikke at forveksle åbenhed med altruisme, bemærker han.

"Microsoft gør ikke dette for at hjælpe open source-software, Microsoft gør dette for at hjælpe Microsoft," siger han. "Og det er helt legitimt ... open source-software ligger til grund for stort set al cloud computing."

Læs også:

Derfor er Linux død som en sild på din pc.

Microsoft blandt verdens største Linux-bidragsydere.

Første open source-firma runder en milliard dollar.

Sådan reagerer open source-folkene på meldingen

Derudover er det muligt, at oprettelsen af et separat selskab er tegn på, at der er uenighed blandt nogle af Redmonds nøglebeslutningstagere.

"Dette viser, at selskabet overordnet set stadig er usikker på, hvordan selskabet skal forholde sig til open source-software og hvor open source-software passer ind eller ikke passer ind hos Microsoft," siger han.

Selvom reaktionen blandt open source-folket på Microsofts nye initiativ har været relativt dæmpet, så byder topchef for Canonical, Jane Silber, det nye selskab velkommen:

"Det er opmuntrende at se førende selskaber som Microsoft anerkende værdien af open source og den rolle, åben software spiller i branchen."

Også Paul Cormier, der er chef hos Red Hat, skriver i et officielt blogindlæg, at selskabet byder velkommen til Microsofts større deltagelse i open source-verdenen.

"Det er vores håb, at denne formelle bekendtgørelse signalerer, at Microsoft forpligter sig til at engagere sig i open source-miljøerne på en måde, der i sidste ende vil give større valgmulighed i markedet. En åben verden er en bedre verden," skriver han.

Ikke desto mindre fremhæver en række diskrete referencer i Cormiers udtalelse om Microsofts tidligere turbulente forhold til open source og selskabets "overraskende" kovending den dybe mistillid, som mange i open source-miljøet stadig føler over for softwaregiganten.

Flere udfordringer foran sig

Lyman mener, at det er Microsofts ansvar at forbedre sit renommé hos open source-folket ved hjælp af fuld deltagelse og en meningsfuld indsats. Selskabet har dog en hel del udfordringer foran sig.

"Denne dikotomi eksisterer fortsat - er Microsoft for eller imod open source?" siger Lyman. Selvom Microsoft med oprettelsen af Open Technologies utvivlsomt placerer en fod i tilhængerlejren, så vurderer Lyman, at det stadig er for tidligt at sige, at selskabet støtter open source fuldt ud.

Hammond argumenterer dog for, at man ikke nødvendigvis bør være så skeptisk overfor Open Technology.

"Kritikere vil altid være meget mistænksomme, hvad angår Microsofts motiver, men for mig at se er Microsofts handlinger ikke væsentligt forskellige fra, hvad IBM gør, eller hvad Google gør. Selskabet starter måske lidt længere tilbage i overvejelserne, på grund af hvor dominerende det var i æraen med kommerciel software ... men jeg kan ikke se, hvordan Microsoft gør noget anderledes end enhver anden stor softwareleverandør, der er ved at erkende, at det der sker inden for open source, har en praktisk betydning," forklarer han.

Selvom Microsoft - varsomt - tager open source mere og mere til sig, vil selskabets som altid have fokus på bundlinjen.

"Virkeligheden er den, som Red Hat har bevist, at man kan tjener milliarder i open source-market," bemærker Hammond.

Den virkelighed ligger utvivlsomt Microsofts chefer på sinde, nu hvor selskabet skuer mod en mere åben verden.

Læs også:

Derfor er Linux død som en sild på din pc.

Microsoft blandt verdens største Linux-bidragsydere.

Første open source-firma runder en milliard dollar.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle
Microsofts Windows 10-styresystem vil i fremtiden kunne arbejde bedre med de flotte farver og den høje kontrast, som HDR-skærme tilbyder.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Hvordan ser kundetilfredshed ud i det moderne kontaktcenter?
Det er simpelt: Dine kunder får de svar, som de har brug for, gennem deres fortrukne kanal, med forbløffende hastighed. Gå ikke glip af denne e-bog, hvor vi gennemgår alt hvad du behøver at vide omkring Cisco Webex Contact Center.