Artikel top billede

Slut med sniksnak om grøn it - her er det nye mål

Grøn it handler i dag om noget helt andet end miljøet.

Læs også:

10 måder du kan spare penge på med grøn it

Disse it-kunder er ret så ligeglade med miljøet

For få år siden, da Jorden var ved at drukne i en klimakrise, sagde flere videnskabsmænd, at vi om 100 år kan have smadret kloden til ukendelighed.

Og it-producenterne talte med om det fornuftige i grøn it - altså at store avancerede regnemaskiner med en frådende appetit på strøm skulle på virtuel slankekur og sluge mindre elektricitet.

It-folkene snakker stadig med om grøn it, men det er som om, der er skruet ned for den grønne retorik hos både forskerne og forretningsfolkene.

"Der er dels meget mode i tendenser som grøn it, dels er pengebesparelser nemmere at sælge midt i en økonomisk krise. Penge i lommen nu og her er vigtigere end at redde jorden om 100 år," forklarer lektor Jonas Hedman fra Institut for IT-ledelse ved Copenhagen Business School.

Han har i 2010-2011 undersøgt, hvordan en virksomhed som den nordiske storbank Nordea arbejder med grøn it.

Ikke glemt - men målet er et andet

Jonas Hedman forklarer, at selvom økonomien vægter tungere end økologien i bankens kommunikation med aktionærerne, så er det absolut nødvendigt at holde skarpt fokus på grøn it i den interne kommunikation.

"Vi fandt ud af, at banken mister både medarbejdere og kunder, hvis den ikke har en bæredygtig profil, og så er der jo også en 100 procent sammenhæng mellem at være grøn og spare penge på eksempelvis strøm og papirer," forklarer Jonas Hedman.

CBS-forskeren peger på, at Nordea har ændret syn på grøn it, som er ved at ændre navn til grøn is. Her står "is" for informationssystemer, som gennemsyrer de ansattes arbejdsdag, processer og strukturer.

Det kan blandt andet være realtidsovervågning over el- og vandforbrug i forbindelse med belysning og toiletter om natten. Dermed kan banken spare penge - og CO2-udledning.

Grøn opmærksomhed og finansiel forsvarlighed går åbenbart fint hånd i hånd med smarte systemer, men det er et særsyn at vægte økologien over økonomien i både købs- og salgssituationer.

"Det hotte lige nu er cloud computing, og det kan i bund og grund være en meget grøn teknologi, som dog bliver solgt på at være en fleksibel og økonomisk forsvarlig løsning. En business case med en økonomisk gevinst sælger, det gør en CO2-besparelse ikke," siger Jonas Hedman.

Bundlinjen er altafgørende

Læs også:

10 måder du kan spare penge på med grøn it

Direktør i konsulentvirksomheden Elevator2 og bestyrelsesmedlem i it-interesseorganisationen Dansk IT med ansvar for profileringen af grøn it, Peter Dreyer, nikker genkendende til, at den grønne bevidsthed og markedsføring er feset ud.

"For få år siden var it-virksomhederne delt i to lejre: Et hold, der så klimapolitikken som et fremtidigt krav med dokumentation af en grøn profil for at komme ind på flere markeder - blandt andet det offentlige - og så den lejr, der alene så grøn it som en del af økonomien. Nu er der kun én lejr, hvor bundlinjen for en grøn profil er altafgørende," fortæller Peter Dreyer.

Han forklarer den manglende interesse for grøn it med, at COP15-klimamødet i København var "en fis i en hornlygte", og at de efterfølgende COP-klimamøder i Mexico og senest i Sydafrika også har været begrænsede succeser.

"Klimaet er globalt, og danske virksomheders CO2-udledning betyder nok ikke det store for Jordens overlevelse, tænker mange nok. Når vi kigger ud af vinduet, kan vi ikke se CO2-udledningen, og med nogle kolde vintre i træk er det snusfornuftige argument jo, at det hele nok skal gå," siger

Peter Dreyer og fortsætter:

"Der mangler simpelthen globalt politisk fodslag fra lande som USA, Kina og Indien, hvis grønne it-investeringer skal retfærdiggøres. Det er endnu ikke lykkedes regeringerne at fokusere på klimaproblemet."

Færre grønne it-projekter

Nu handler grøn it altså, ifølge Peter Dreyer, kun om penge og besparelser, selvom problemerne med klimaet ikke er gået i sig selv, fordi de grønne vækkelsesprædikanter er tavse som planter.

Han har selv prædiket om, at it-industriens CO2-udledning på to til tre procent på globalt niveau ikke betyder det store, hvis blot smarte it-systemer kunne afhjælpe de resterende 97 til 98 procent CO2-udledning kunne formindskes til halvdelen med eksempelvis intelligente trafikstyringssystemer og el-målere i folks hjem.

Og det argument holder han for så vidt stadig fast i.

"Jeg ved, at mange virksomheder, også i Danmark, sidder og udvikler grønne løsninger, som er klar, når debatten bliver aktuel igen. Men det kræver som sagt, at der fra politisk side bliver fokuseret og stillet krav til grønne løsninger," forklarer han.

Som bestyrelsesmedlem i Dansk IT med ansvar for grøn it har Peter Dreyer også siden 2009 været med til at uddele priser sammen med IT-Branchen og det offentlige - nu i form af Klimaministeriet og Videncenter for grøn it hos Digitaliseringsstyrelsen - til danske virksomheder, som udvikler grønne løsninger.

Priserne bliver uddelt på Dansk IT's årsmøde den 31. maj til danske firmaer og myndigheder, som "kan reducere CO2-udledningen og samtidig kan øge konkurrencen og effektiviteten".

Peter Dreyer holder fast i, at det er værd at overrække priser til danske virksomheder, som fokuserer på bæredygtige it-projekter.

"Vi har vurderet, at der også i år er interesse nok for priserne, selvom antallet af de tilmeldte projekter er vigende. Det skyldes, at klimaproblematikken stadig er yderst reel, og derfor også skal tages seriøst," siger han.

Læs også:

10 måder du kan spare penge på med grøn it
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere