Artikel top billede

10 måder du kan spare penge på med grøn it

Klumme: Per Andersen, principal consultant hos Capgemini, giver dig her 10 gode råd til, hvordan du kan spare - og dermed tjene - på grøn it.


Den 10. marts uddeles på Børsen årets Grønne IT-priser af Forskningsministeriet, ITB og DIT.

Der har i år været stor interesse for konkurrencen. De løsninger, der præsenteres, er klart mere modne end tidligere.

Der tegner sig et tydeligt billede af de grønne it-værktøjer, som organisationer fokuserer på - og det er karakteristisk, at fokusering på grønt it og besparelser på kroner og ører altid går hånd i hånd.

Her er de 10 mest oplagte muligheder for at spare penge ved at bruge grønt it:

IT:
1. Servere

De fleste organisationer har allerede set på at konsolidere servere og virtualisere disse. Med god grund, for der er mange penge at spare ved at reducere det fysiske antal servere. Gevinster på 30-50 procent på strømforbrug er ikke usædvanligt. Hertil kommer yderligere effektivisering af IT ressourcer gennem brug af cloud services fra mega-datacentre.

2. Datacentre

Flere og flere servere konsolideres i datacentre. Det bliver derfor i stigende grad aktuelt at se på energiforbruget i disse.

Konsolidering i sig selv betyder, at der er behov for mindre plads og dermed energiforbedringer, men nye teknologier bruges også ved indretningen. Der ses for eksempel stigende brug af forskellige former for frikøling (brug af kølig udeluft), køling af de relevante dele af rummet i stedet for hele rummet, genbrug af varmen og hævning af temperaturen i serverrummet. Dette kan bringe energiforbruget ned til en brøkdel.

3. Decentrale enheder

Sidste komponent er alle de decentrale enheder som printere, PC'ere og smartphones.

Smartere brug af printere, automatisk styring og optimering af strømforbrug på PC'ere og nedbringelse af antal enheder, der er i brug, er nogle af de virkemidler, der ses. I det hele taget udskiftes sådanne enheder relativt ofte, og det kan være en god idé at forbedre indkøbsprocessen og stille grønne krav til leverandøren.

4. Videokonferencer

Brugen af videokonferencer er for alvor sat i gang og ifølge analysebureauerne vokser salget af sådant udstyr med 20-30 procent om året.

Den gode nyhed er, at videokonferencer ikke længere behøver at koste en bondegård. Der er efterhånden gode og billige løsninger baseret på webkameraer, standard-IP og cloud.

5. Optimering af transport

Hvis man ikke helt kan eliminere fysisk flytning af personer og varer, er der meget man kan gøre for at optimere transporten. Der findes en række løsninger til optimering af transport på markedet, hvad enten det er godstransport, taxi-kørsel, samkørsel til forretningsmøder, madudbringning eller lignende.

6. Elektronisk kommunikation

Elementært, kære Watson. Men vi skal alligevel huske på den elektroniske kommunikation.

Selvom der er sket mega-fremskridt på området med eBoks og lignende løsninger, er der stadig områder inden for specielt det offentlige, hvor der stadig ses klassiske tilfælde af 'print ud og send ind'. Man får også en enkelt papirfaktura eller to stadig. Men heldigvis er der de fleste steder en målsætning om fuld digitalisering.

7. Strømstyring

I både private hjem og virksomheder bliver det i stigende grad muligt at bygge intelligente løsninger omkring elforbruget. Dermed kan energiforbrug bliver synliggjort og analyseret.

Hvis man ikke har et 'smart meter', kan man alligevel finde løsninger, der kan installeres og som giver detaljeret information om energiforbruget. Begge dele leder til besparelser og løsninger, der kan automatisere og optimere forbruget.

Center for Energibesparelse vurderer, at private hjem kan spare mellem 15 procent og 25 procent af strømmen på denne måde.

8. Timet energiforbrug

Energi skal helst forbruges, når den bliver produceret - et forhold, der er specielt aktuelt ved stigende produktion af vindenergi (der som bekendt produceres som vinden blæser).

Det gør det vigtigt med løsninger, der kan passe energiforbrug og energiproduktion sammen tidsmæssigt - og der er også penge at spare, hvis man bruger energien, når den er billigst. Der findes for eksempel løsninger, hvor man automatisk kan oplade elektriske batterier og apparater på de tidspunkter, hvor strømmen er billigst.

9. Intelligente huse

At bygge energi-intelligens ind i bygninger bliver efterhånden et krav ved opførelse af nye boliger og bygninger. Her kan man gøre det mere gennemført, og der findes i dag løsninger, der kan overvåge, kontrollere og simplificere brugen af alle tekniske installationer i huset (dvs. vand, varme, ventilation og strøm).

Ved at koble alle systemer sammen opnås også det bedste overblik og energiforbrug, og netop derfor er der et stort besparelsespotentiale.

10. Ændret adfærd

Der er ingen tvivl om, at det sværeste af alt er at ændre folks adfærd! Og det har altid undret mig, at man ikke i højere grad fokuserer på automatisering ved brug af it i stedet for at basere sig på, at folk ændrede adfærd. Men selvfølgelig er det et vigtigt indsatsområde, for alle ændringer (også teknologi) starter jo med, at nogen først tænker tanken.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere