Artikel top billede

Googles nye web-harddisk giver dig sikkerheds-bøvl

Google Drive kan meget vel ende med blot at udgøre endnu en hovedpine for erhvervslivets it-afdelinger.

Læs også:

Afsløring: Her er Googles nye web-harddisk

Computerworld News Service: Googles nye, cloud-baserede storage-service med datasynkronisering, Google Drive, som efter sigende vil blive lanceret engang i næste uge, kommer sandsynligvis til at tilbyde mange af de samme funktioner som populære storage-services som Dropbox og Box.

Det gælder blandt andet fem gigabyte gratis lagerplads, der mod betaling kan opgraderes op til 100 gigabyte.

Men der er en stor forskel mellem andre cloud-storage-services og Google Drive:

De fleste andre drives af små, uafhængige firmaer, mens sidstnævnte drives af et af de største selskaber i den globale it-branche og vil derfor være sværere at undgå.

Derfor er Google Drive anderledes

Analytiker Frank Gillett fra Forrester vurderer, at den enorme udbredelse af Google-produkter såsom Gmail, YouTube og Maps vil gøre det meget sværere for erhvervslivet at blokere Google Drive end for eksempel Dropbox eller Box.

"Det kommer til at blive sværere at holde Google Drive ude, med mindre Google specifikt gør det let at blokere programmet," siger han.

"Ellers vil det blive svært at blokere det uden også at blokere andre af Googles services."

Andres Rodriguez, der er direktør for enterprise-storageleverandøren Nasuni, forestiller sig også, at erhvervslivet bliver nødt til at være varsomme overfor Google Drive, og advarer it-afdelingerne, at hvis de har brug for nogen form for grundlæggende sikkerhed for deres data, så bør de ikke have Google Drive kørende på deres netværk.

"Kernemålgruppen for Google Drive bliver forbrugere eller små og mellemstore virksomheder, hvor folk er ok med, at deres data ikke er krypterede," siger han.

"Den model er ekstremt tiltrækkende, men at den har sit udgangspunkt i forbrugermarkedet betyder, at der er store huller, der skal fyldes ud."

Hvem har adgang til dine Google-data?

Rodriguez mener, at en af de største mangler i Google Drive og andre forbrugerorienterede services til cloud-storage er, at de grundlæggende er software-as-a-service og således giver serviceleverandøren adgang til de data, der sendes ud i skyen.

For at gøre sådanne services erhvervsvenlige fremhæver han, at de er nødt til at gøre det muligt for virksomheder at synkronisere brugernes data på deres egne lokale netværk, hvor de blandt andet vil være i stand til at håndhæve regler for brug af kodeord og kryptering.

"Ingen af storageleverandørerne gør tilsyneladende nogen indsats for at integrere deres services i eksisterende sikkerhedsmæssig infrastruktur," siger han. "Og virksomhederne ønsker på ingen måde at droppe deres egen sikkerhedsmæssige infrastruktur."

Gillett anbefaler erhvervslivet at se sig grundigt om efter erhvervsvenlige mobile cloud-storage-services, indtil de store spillere i forbrugermarkedet tager sig sammen.

Flere andre muligheder

Han anbefaler især at undersøge storage-services såsom TeamDrive og Nomadesk, som begge leverer lignende funktionalitet som Google Drive, men som derudover har stærke sikkerhedsforanstaltninger.

Nomadesk har for eksempel en "Mission Impossible"-agtig funktion til selvdestruktion, der automatisk sletter en brugers data fra skyen, hvis brugeren ikke har logget ind i en bestemt periode.

TeamDrive går det muligt for brugerne at tilføje andre storage-services fra tredjeparter såsom Dropbox, der på den måde kan bruges i virksomheden med en højere grad af sikkerhed.

Og begge leverandører har en funktion til at slette alle data via fjernadgang, hvilket gør det let for it-afdelingen at slette følsomme data fra skyen og mobile enheder.

Sagens kerne er ifølge Gillett, at brugerne stadig vil være tilbøjelige til at anvende deres egne personlige mobile cloud-storage-services både til arbejde og personlig brug, og at Google vil være nødt til at lægge en større indsats i forhold til at sørge for, at Google Drive imødekommer erhvervslivets behov.

"Hvis Google ønsker at imødekomme sine erhvervskunder, så er selskabet nødt til at tilføje funktioner, der gør det langt mere ligetil at administrere arbejdsrelaterede og personlige data," siger han.

"Det tror jeg desværre ikke, at vi kommer til at se i den første version af servicen."

Oversat af Thomas Bøndergaard.

Læs også:

Afsløring: Her er Googles nye web-harddisk
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Danske Contractbook henter 185 millioner - anden kapitalindsprøjtning på kun fire måneder
Danske Contractbook henter en investering på 185 millioner kroner. Det sker blot fire måneder efter, at selskabet modtog en investering på 58 millioner kroner.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Udnyt ressourcerne bedre og skru op for overskuddet
Spildt arbejde, ineffektive processer og ringe forretningsindsigt er blot tre tegn på ringe ressourceudnyttelse. I dette whitepaper får du viden om, hvordan du måler ressourceudnyttelsen – og bruger indsigten operationelt, taktisk og strategisk.