Artikel top billede

It-koks får region til at suspendere medicin-system

Nye problemer får Region Hovedstaden til at suspendere det fælles, nationale medicinkort.

Læs også:

It-bøvl bringer tidligere sygehuspatienters liv i fare

It-kaos på hospitaler: Her er (midlertidig) løsning

Computerworld har tidligere på ugen skrevet om udfordringer ved brugen af det fælles medicinkort (FMK) i Region Hovedstaden.

Nu er disse udfordringer imidlertid suspenderet - ligesom det fælles medicinkort også er blevet efter fundet af nogle patient-sikkerhedstruende fejl.

Fejl i systemet

Fredag i sidste uge opdagede regionen, at der var risiko for fejlmedicinering af 123 patienter. Kun to af de 123 patienter viste sig at have fået potentielt farlig medicin. Men en gennemgang af de 123 berørte patienter afslørede andre medicinrelaterede fejl.

Nogle af fejlene formodes at skyldes problemer i overførslen af data mellem FMK og EPM, som er det modul, der anvendes til registrering af patienternes medicinoplysninger på hovedstadens hospitaler.

Region Hovedstaden vurderede derfor, at problemet var en trussel mod patientsikkerheden og suspenderede mandag den 16. april brugen af FMK.

Patientsikkerhed først

"Fælles Medicinkort har rigtig mange positive effekter, og vi håber snart at bruge det igen, men patientsikkerheden er det vigtigste," siger Svend Hartling, der er koncerndirektør i Region Hovedstaden.

Det er derfor endnu uvist, hvornår regionen genoptager brugen af det fælles medicinkort. Målet er imidlertid, at FMK tages i brug på landsplan i slutningen af 2012, hvor Region Hovedstaden da også forventer at genoptage brugen af FMK.

"Vi lukkede for anvendelsen af FMK i regionen af hensyn til patientsikkerheden, og vi åbner først op for FMK igen, når fejlene er rettet og vi har fået fjernet nogle af børnesygdommene i første udgave af Regionens FMK modul," siger projektchef Niels Reichstein Larsen til Computerworld.

FMK-pausen skal derfor bruges på at forbedre integrationen og implementeringen af FMK i regionen, så hovedstaden er klar med et mere modent system, når det kommer op at køre igen.

"Alle første versioner af it-systemer har børnesygdomme i forbindelse med funktionaliteten, og der kan være fejl, selvom det er blevet gennemtestet. Så vi udnytter pausen til at teste videre, analysere og udbedre de fundne fejl og videreudvikle systemet til en mere brugervenlig anden generation," fortæller Niels Reichstein Larsen.

Held i uheld

Nu, hvor det fælles medicinkort ikke længere bruges til at dele medicinoplysninger på tværs af sektorerne i Region Hovedstaden, er hospitalslægerne gået tilbage til den procedure, der gik forud for implementeringen af FMK.

Det betyder, at de praktiserende læger i tiden uden FMK igen vil modtage de efterlyste medicinlister sammen med udskrivelsesbrevene (også kaldet epikriser), når deres patienter udskrives fra hospitalerne i hovedstadsregionen.

Dermed er de praktiserende lægers ønske om fortsat at få medicinlisterne tilsendt, når deres patienter har været indlagt, blevet indfriet - om end ikke på den måde, de praktiserende læger, regionen og NSI havde ønsket det.

Inden suspenderingen af FMK blev der i Region Hovedstaden arbejdet på en anden og for alle parter mere tilfredsstillende løsning på de praktiserende lægers kritikpunkter.

"Efter aftale med de praktiserende læger og NSI arbejdede vi med muligheden for elektronisk overførsel fra FMK til epikriserne, således at data kunne overføres elektronisk i perioden frem til alle praksissystemer var integreret til FMK. Dermed ville hospitalslægerne nemlig stadig kunne nøjes med at skrive medicinoplysningerne én gang og  undgå transkriberingsfejl, samtidig med at praksissektoren fik medicinlister i epikriserne," oplyser Niels Reichstein Larsen.

Selvom FMK er suspenderet, arbejdes der stadig videre med denne løsning, da den kan være med til at forbedre patientsikkerheden og effektivisere samspillet mellem sektorerne i Region Hovedstaden, fortæller Niels Reichstein Larsen

Læs også:

It-bøvl bringer tidligere sygehuspatienters liv i fare

It-kaos på hospitaler: Her er (midlertidig) løsning
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Test: Derfor vil jeg gerne have Google ind i min næste bil - og det er dårligt nyt for nogle bilproducenter
Googles Android Automotive er et vellykket styresystem til bilen, der vender op og ned på magtbalancen i bilbranchen. Computerworld har prøvekørt softwaren og har dommen klar.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Infrastruktur: Byg et velfungerende Data Estate i otte trin
Mange virksomheder trækker på så mange og righoldige datakilder, at det bliver stadig sværere at holde rede på alle de informationer, man har. Samtidig lever et traditionelt data warehouse sjældent op til hverken de aktuelle eller – i særdeleshed – fremtidige krav fra forretningen. Løsningen er at udvide til en egentlig Data Estate; et stykke kritisk infrastruktur som gør det muligt at opbevare, organisere, konsolidere og analysere organisationens samlede datamængde. Denne hvidbog giver et samlet billede af, hvordan man gennem otte trin bevæger sig mod at implementere og drage nytte af en Data Estate. Samt hvordan du prioriterer indsatsen, så den giver størst værdi for forretningen.