Artikel top billede

It-koks får region til at suspendere medicin-system

Nye problemer får Region Hovedstaden til at suspendere det fælles, nationale medicinkort.

Læs også:

It-bøvl bringer tidligere sygehuspatienters liv i fare

It-kaos på hospitaler: Her er (midlertidig) løsning

Computerworld har tidligere på ugen skrevet om udfordringer ved brugen af det fælles medicinkort (FMK) i Region Hovedstaden.

Nu er disse udfordringer imidlertid suspenderet - ligesom det fælles medicinkort også er blevet efter fundet af nogle patient-sikkerhedstruende fejl.

Fejl i systemet

Fredag i sidste uge opdagede regionen, at der var risiko for fejlmedicinering af 123 patienter. Kun to af de 123 patienter viste sig at have fået potentielt farlig medicin. Men en gennemgang af de 123 berørte patienter afslørede andre medicinrelaterede fejl.

Nogle af fejlene formodes at skyldes problemer i overførslen af data mellem FMK og EPM, som er det modul, der anvendes til registrering af patienternes medicinoplysninger på hovedstadens hospitaler.

Region Hovedstaden vurderede derfor, at problemet var en trussel mod patientsikkerheden og suspenderede mandag den 16. april brugen af FMK.

Patientsikkerhed først

"Fælles Medicinkort har rigtig mange positive effekter, og vi håber snart at bruge det igen, men patientsikkerheden er det vigtigste," siger Svend Hartling, der er koncerndirektør i Region Hovedstaden.

Det er derfor endnu uvist, hvornår regionen genoptager brugen af det fælles medicinkort. Målet er imidlertid, at FMK tages i brug på landsplan i slutningen af 2012, hvor Region Hovedstaden da også forventer at genoptage brugen af FMK.

"Vi lukkede for anvendelsen af FMK i regionen af hensyn til patientsikkerheden, og vi åbner først op for FMK igen, når fejlene er rettet og vi har fået fjernet nogle af børnesygdommene i første udgave af Regionens FMK modul," siger projektchef Niels Reichstein Larsen til Computerworld.

FMK-pausen skal derfor bruges på at forbedre integrationen og implementeringen af FMK i regionen, så hovedstaden er klar med et mere modent system, når det kommer op at køre igen.

"Alle første versioner af it-systemer har børnesygdomme i forbindelse med funktionaliteten, og der kan være fejl, selvom det er blevet gennemtestet. Så vi udnytter pausen til at teste videre, analysere og udbedre de fundne fejl og videreudvikle systemet til en mere brugervenlig anden generation," fortæller Niels Reichstein Larsen.

Held i uheld

Nu, hvor det fælles medicinkort ikke længere bruges til at dele medicinoplysninger på tværs af sektorerne i Region Hovedstaden, er hospitalslægerne gået tilbage til den procedure, der gik forud for implementeringen af FMK.

Det betyder, at de praktiserende læger i tiden uden FMK igen vil modtage de efterlyste medicinlister sammen med udskrivelsesbrevene (også kaldet epikriser), når deres patienter udskrives fra hospitalerne i hovedstadsregionen.

Dermed er de praktiserende lægers ønske om fortsat at få medicinlisterne tilsendt, når deres patienter har været indlagt, blevet indfriet - om end ikke på den måde, de praktiserende læger, regionen og NSI havde ønsket det.

Inden suspenderingen af FMK blev der i Region Hovedstaden arbejdet på en anden og for alle parter mere tilfredsstillende løsning på de praktiserende lægers kritikpunkter.

"Efter aftale med de praktiserende læger og NSI arbejdede vi med muligheden for elektronisk overførsel fra FMK til epikriserne, således at data kunne overføres elektronisk i perioden frem til alle praksissystemer var integreret til FMK. Dermed ville hospitalslægerne nemlig stadig kunne nøjes med at skrive medicinoplysningerne én gang og  undgå transkriberingsfejl, samtidig med at praksissektoren fik medicinlister i epikriserne," oplyser Niels Reichstein Larsen.

Selvom FMK er suspenderet, arbejdes der stadig videre med denne løsning, da den kan være med til at forbedre patientsikkerheden og effektivisere samspillet mellem sektorerne i Region Hovedstaden, fortæller Niels Reichstein Larsen

Læs også:

It-bøvl bringer tidligere sygehuspatienters liv i fare

It-kaos på hospitaler: Her er (midlertidig) løsning




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere