Hele Europa skal lære af Danmarks EPJ-skandale

Interview: Det kan komme hele Europa til gavn, at Danmark har begået en masse fejl under arbejdet med elektroniske patientjournaler, mener EU-kommissær Neelie Kroes.

Læs også:

Danske regioner kasserer 18 EPJ-systemer

Her er Danmarks blodigste it-skandale


Kræft-analyser på nettet kan gøre dig syg

Interview: Selvom Danmark i de seneste godt 20 år har bygget elektroniske patientjournaler på må og få, og derfor stadig kæmper med at få interoperabilitet ind i systemerne, så har Danmarks anstrengelser ikke været spildte.

Det fortæller EU-vicepræsident og Kommissær for EU's digitale agenda, Neelie Kroes, til Computerworld.

Vi har mødt hende i forbindelse med, at hun mandag åbner den 10. eHealth-konference, der finder sted i Bella Center i København med 3.000 delegerede under Danmarks EU-formandskab.

"Vi skal lære af andres erfaringer, når vi bygger sundhedssystemer i Europa, og det gælder ikke mindst, når vi skal undgå at bygge voldgrave om vores sundhedssystemer, så vi ikke kan udveksle data på kryds og tværs i EU," forklarer Neelie Kroes.

"Det er jo lidt pudsigt, at vi med it har grænseløs teknologi, mens vi ved at hænge fast i gamle, traditionelle organisationer ikke opnår gevinsterne i interoperable systemer."

"På den måde skal alle de danske fejl - eller erfaringer om man vil - med EPJ helst blive en gevinst for hele Europa igennem videndeling," fortsætter hun og understreger, at den europæiske videndeling ikke kun skal komme fra det danske EPJ-projekt.

Milliarder i sundheds-it
Den hollandske EU-Kommissær fortæller, at hun fik sit rigtige wake up call omkring sundheds-it på en konference i Odense i 2010, hvor hun undrede sig over, at den daværende danske finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) også var til stede.

"Vi fik talt om de økonomiske perspektiver i sundheds-it, og der gik det op for mig, at hvis vi ikke benytter de tekniske muligheder, så har fremover ikke råd til samme velfærd som nu.

Selv de lande med økonomisk krise i Middelhavsområdet har ikke råd til ikke at investere i sundheds-it," siger Neelie Kroes.

Hun vil dog ikke sætte konkrete beløb på medlemsstaternes besparelser og økonomiske gevinster for virksomheder med fokus på sundheds-it.

"Det drejer sig om milliarder af euro. Rigtig mange milliarder. Og i EU-landene trænger vi stærkt til sundheds-it, så vi har råd til sundhed for alle, især når vi tager i betragtning, at vi har en aldrende befolkning," nøjes hun med at sige. 

Tag nogle chancer
For at høste de økonomiske gevinster, der hænger uløseligt sammen med forbedret velfærd, vurderer Neelie Kroes, at det er uundgåeligt, at der skal tages chancer.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.