Artikel top billede

Arkivfoto: Mikael Rieck.

Her betyder smarte it-tiltag forskellen på liv og død

Et stort forsøg viser, at døden kan holdes fra døren, hvis man tager helt bestemte it-metoder i brug.

Læs også:

Fremtidens læger undersøger dig hjemme i stuen

It-revolution i milliardklassen på vej til hospitalerne

Det britiske sundhedsvæsen har i en af sine største satsninger nogensinde kunnet måle, at det hjælper at tage it under armen, når man skal forbedre sin økonomi - og ikke mindst forlænge borgernes liv.

Et stort forsøg med telemedicin udført af det britiske sundhedsministerium med over 6.000 patienter - heraf godt 3.000 patienter med enten diabetes, hjertefejl eller kroniske lungesygdomme - har således vist, at korrekt telemedicinering har reduceret dødsraten med 45 procent.

Undersøgelsens foreløbige resultater viser også, at telemedicin har reduceret antallet af besøg på skadestuen med 15 procent, har bevirket en 20 procent reduktion i hasteindlæggelser, 14 procent nedgang i sengedage og ligeledes en nedskæring på 14 procent i antallet af frivillige indlæggelser.

Udover at patienterne kan fortsætte deres liv i egne, trygge rammer har forsøgene også vist, at der er en omkostningsreduktion på otte procent at hente ved at lade patienterne benytte telemedicin.

Det konkluderer det britiske sundhedsministerium, selvom myndigheden ikke har fået knækket alle tallene fra undersøgelserne endnu.

Hospitaler bestemmer selv

Undersøgelsen er blevet igangsat i 2008, og er udført således, at der var mindst 12 måneders data på alle deltagere.

Tre engelske regioner, Newham, Kent og Cornwall, har deltaget i forsøgene, og de deltagende hospitaler har selv måttet bestemme, hvilken form for telemedicin, som de har benyttet i forbindelse med forsøgene ud fra det overordnede spørgsmål:

"Gør brugen af teknologi som et fjernindgreb overhovedet en forskel?"

Resultaterne af de tusindvis af forsøg er siden blevet evalueret af forskere fra seks universiteter; City University London, University of Oxford, University of Manchester, Nuffield Trust, Imperial College London og London School of Economics.

Der har man kigget på data fra undersøgelserne i forhold til fem overordnede temaer, som dækker serviceudnyttelse, patientudtalelser om blandt andet livskvalitet, omkostningseffektivitet, bruger- og de professionelles erfaringer og organisatoriske muligheder for at indføre telemedicin.

Kan bruges i hele landet

Da hvert hospital brugte forskellige metoder med telemedicin som eksempelvis sensorer på kroppen til registrering af patienternes vitale kropsfunktioner, er de britiske sundhedsfolk overbeviste om, at telemedicin kan udrulles i en større skala til Englands omkring tre millioner personer med kroniske sygdomme.

Nu planlægger det britiske sundhedsministerium derfor en større kampagne - "Tre millioner liv" - i samarbejde med blandt andre landets sygesikring, it-industrien og dagplejehjælpen.

Der udstedes dog ingen garantier for, at alle tre millioner langtidssyge når at få behandling med telemedicin, men derimod ønsker sundhedsministeriet med sine forsøg med telemedicin at sætte en retning på sundhedsarbejdet i fællesskab med it-industrien.

Læs også:

Fremtidens læger undersøger dig hjemme i stuen

It-revolution i milliardklassen på vej til hospitalerne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere