Arkivfoto: Mikael Rieck.

Her betyder smarte it-tiltag forskellen på liv og død

Et stort forsøg viser, at døden kan holdes fra døren, hvis man tager helt bestemte it-metoder i brug.

Læs også:

Fremtidens læger undersøger dig hjemme i stuen

It-revolution i milliardklassen på vej til hospitalerne

Det britiske sundhedsvæsen har i en af sine største satsninger nogensinde kunnet måle, at det hjælper at tage it under armen, når man skal forbedre sin økonomi - og ikke mindst forlænge borgernes liv.

Et stort forsøg med telemedicin udført af det britiske sundhedsministerium med over 6.000 patienter - heraf godt 3.000 patienter med enten diabetes, hjertefejl eller kroniske lungesygdomme - har således vist, at korrekt telemedicinering har reduceret dødsraten med 45 procent.

Undersøgelsens foreløbige resultater viser også, at telemedicin har reduceret antallet af besøg på skadestuen med 15 procent, har bevirket en 20 procent reduktion i hasteindlæggelser, 14 procent nedgang i sengedage og ligeledes en nedskæring på 14 procent i antallet af frivillige indlæggelser.

Udover at patienterne kan fortsætte deres liv i egne, trygge rammer har forsøgene også vist, at der er en omkostningsreduktion på otte procent at hente ved at lade patienterne benytte telemedicin.

Det konkluderer det britiske sundhedsministerium, selvom myndigheden ikke har fået knækket alle tallene fra undersøgelserne endnu.

Hospitaler bestemmer selv
Undersøgelsen er blevet igangsat i 2008, og er udført således, at der var mindst 12 måneders data på alle deltagere.

Tre engelske regioner, Newham, Kent og Cornwall, har deltaget i forsøgene, og de deltagende hospitaler har selv måttet bestemme, hvilken form for telemedicin, som de har benyttet i forbindelse med forsøgene ud fra det overordnede spørgsmål:

"Gør brugen af teknologi som et fjernindgreb overhovedet en forskel?"

Resultaterne af de tusindvis af forsøg er siden blevet evalueret af forskere fra seks universiteter; City University London, University of Oxford, University of Manchester, Nuffield Trust, Imperial College London og London School of Economics.

Der har man kigget på data fra undersøgelserne i forhold til fem overordnede temaer, som dækker serviceudnyttelse, patientudtalelser om blandt andet livskvalitet, omkostningseffektivitet, bruger- og de professionelles erfaringer og organisatoriske muligheder for at indføre telemedicin.

Kan bruges i hele landet
Da hvert hospital brugte forskellige metoder med telemedicin som eksempelvis sensorer på kroppen til registrering af patienternes vitale kropsfunktioner, er de britiske sundhedsfolk overbeviste om, at telemedicin kan udrulles i en større skala til Englands omkring tre millioner personer med kroniske sygdomme.

Nu planlægger det britiske sundhedsministerium derfor en større kampagne - "Tre millioner liv" - i samarbejde med blandt andre landets sygesikring, it-industrien og dagplejehjælpen.

Der udstedes dog ingen garantier for, at alle tre millioner langtidssyge når at få behandling med telemedicin, men derimod ønsker sundhedsministeriet med sine forsøg med telemedicin at sætte en retning på sundhedsarbejdet i fællesskab med it-industrien.

Læs også:

Fremtidens læger undersøger dig hjemme i stuen

It-revolution i milliardklassen på vej til hospitalerne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Fri medarbejdermobilitet - med digital bodyguard
Om at gå fra adgangsstyring på personniveau til adgangsstyring på desktopniveau. I takt med at flere og flere medarbejdere arbejder remote og logger på jeres systemer og netværk uden for virksomhedens sikkerhedsværn, risikerer de at efterlade døren til forretningen på klem. Dermed bliver endpoints som pc’ere, Mac’s og servere et oplagt mål for hackere, som vil ind i virksomhedens infrastruktur. I blandt sker det også, at medarbejdere udnytter deres privilegerede adgangsrettigheder til skadelige formål. Det er derfor mere aktuelt end nogensinde at rette opmærksomheden mod jeres endpoints og de rettigheder, der ligger her.