Artikel top billede

Frit browser-valg gælder ikke for din tablet-pc

Det er uklart, om Microsofts aftale med Europa-Kommissionen fra 2009 om frit browser-valg også gælder for tablets.

Læs også:

Anklage: Microsoft holder rivaler ude af markedet

Computerworld News Service: EU oplyser, at der stadig holdes nøje øje med, om Microsoft overholder sine forpligtelser om at sikre den fri konkurrence på browsermarkedet, efter Mozilla har klaget over, at Firefox udelukkes fra Windows RT.

Europa-Kommissionen bemærker dog, at dens aftale med Microsoft fra 2009 om at regulere selskabets adfærd kun gælder for "klient-pc'er," og at det ikke umiddelbart fremgår klart, om det inkluderer tablets, som er hovedformfaktoren for Windows RT.

Mozilla klagede i sidste uge over, at Windows RT - der er den udgave af Windows 8, der er designet til brug på mobile enheder med ARM-processorer - begrænser udvalget, hvilket muligvis er et brud på den aftale, som Microsoft indgik med Europa-Kommissionen.

Windows RT giver ifølge Mozilla kun fuld adgang for Internet Explorer og blokerer effektivt alle andre browsere fra at få adgang til vigtige funktioner. Mozillas klage bakkes op af Google, som udvikler browseren Chrome.

"Kommissionen er opmærksom på disse påstande og vil fortsat være årvågen med hensyn til, om Microsoft fuldt ud overholder sine forpligtelser i forbindelse med Kommissionens beslutning fra 2009 om browsere," udtaler talsmand Antoine Colombani.

"Denne beslutning gælder Microsofts styresystem Windows til pc'er," tilføjer han.

EU's konkurrencemyndigheder indgik i 2009 en aftale med Microsoft, hvilket afsluttede en undersøgelse af, om Microsoft misbrugte sin dominerende stilling på markedet for styresystemer til pc'er til at fordreje konkurrencen på browsermarkedet.

Siden da har der været et krav til Microsoft om at vise en valgskærm i Windows med links til andre browsere heriblandt Googles Chrome og Mozillas Firefox.

Risikabelt for Microsoft

Kommissionen ville tirsdag ikke oplyse, om den mener, at Microsoft krænker vilkårene i denne aftale. Colombani fremhæver dog, at beslutningen fra 2009 "ikke rækker udover" pc'er.

Windows RT er hovedsageligt tiltænkt tablets, men styresystemet vil ifølge Microsoft også kunne anvendes på desktop-pc'er med ARM-processorer.

Det er meget muligt, at Microsoft har vurderet, at det er diskutabelt, om browseraftalen fra 2009 gælder for Windows RT, foreslår analytiker Roger Kay fra Endpoint Technologies.

Han tilføjer dog, at det kan vise sig at være en risikabel satsning. "Hvis de (Microsoft, red.) tager fejl, så står de kort sagt til at få et rap over fingrene," vurderer Kay.

Microsoft ønsker ikke at udtale sig om selskabet holdning til, om også Windows RT bør vise en browservalg-skærm.

Microsofts aftale med EU (pdf) er juridisk bindende og gælder i fem år.

Microsoft kan blive pålagt bøder på op til 10 procent af selskabets årlige omsætning, hvis selskabet ikke overholder vilkårene.

Oversat af Thomas Bøndergaard.

Læs også:

Anklage: Microsoft holder rivaler ude af markedet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere