Artikel top billede

It-studerende afslører kæmpe CPR-sikkerhedshul

To danske it-studerende har udviklet et program, der kan suge kundernes CPR-numre ud af teleselskaberne.

Læs også:

Borger afslører kommune i sjusk med CPR-numre

Kommune lukker webside efter sjusk med CPR-numre

På bare to dage udviklede to studerende på IT-Universitetet et program, der på baggrund af fødselsdato og adresse kan skaffe en persons CPR-nummer.

Det demonstrerer, at det er alt for nemt for it-kriminelle at få fat i følsomme oplysninger.

Mere konkret udnytter programmet, at en række danske teleselskaber benytter CPR-validering.

I praksis betyder det, at når brugeren eksempelvis opretter et mobilabonnement, skal vedkommende indtaste sit CPR-nummer og sin adresse, hvorefter systemet kontrollerer, om oplysningerne stemmer med dem, der står i CPR-registret.

Herefter udnytter de studerendes program den kendsgerning, at der kun er 270 gyldige CPR-numre til hver fødselsdato og køn.

"Når vi overhovedet gik i gang med at lave programmet, var det for at sætte fokus på, at CPR-numrene slet ikke er så godt beskyttet, som vi går rundt og tror."

"Det er alment kendt, at fødselsdatoer og adresser flyder rundt på åbne Facebook-profiler, uploadede cv'er og lignende, men at det ligefrem er så nemt at udvikle et program, der stort set giver uhindret adgang til folks CPR-numre, rystede os," fortæller Søren Louv-Jansen, der sammen med sin medstuderende Lasse Boisen Andersen har skabt programmet.

De to studerende understreger, at de kun har testet programmet på personer, der på forhånd har givet lov.

Dansk IT kræver forbud

Dansk IT er meget fortørnet over udmeldingen.

"Endnu et bevis for, at det er umuligt at holde CPR-numrene hemmelige," mener Dansk IT, der nu vil have sat en endelig stopper for, at CPR-nummeret anvendes som legitimation i kontakten med myndigheder, banker og andre.

"Vi har taget kontakt til Telekommunikations-industrien, så de teleselskaber, der bruger CPR-validering på en måde, der er let at misbruge, får mulighed for at lukke den åbne bagdør til CPR-registeret. Men det vil ikke løse det grundlæggende problem med, at CPR-numre er umulige at holde hemmelige," siger Klaus Kvorning Hansen, formand, Dansk IT.

Følsomme data sejler rundt på nettet

Ifølge Dansk IT er der store problemer med at holde på personlige oplysninger på nettet.

"Især fremkomsten af sociale medier, hvor folk deler oplysninger i flæng, har betydet, at personfølsomme oplysninger som CPR-numre flyder på nettet. Derfor bør de aldrig anvendes af myndigheder, banker og andre som en sikkerhedsnøgle til at bekræfte folks identitet," siger interesseorganisationen for it-branchen.

Problemet er ifølge Dansk IT, at såvel private virksomheder som offentlige myndigheder bliver ved med at sætte deres lid til, at stemmen i telefonrøret eller personen foran skranken er den samme, som gemmer sig bag de forjættede cifre, som vedkommende oplyser.

"Det er helt forfejlet på den måde at bruge personnummeret som legitimation," lyder det fra Klaus Kvorning Hansen.

"Med et CPR-nummer i hånden kan it-kriminelle opbygge en falsk identitet. I praksis kan de typisk skaffe fødselsattester, sundhedskort og lignende, som kan bruges til at tage lån, købe ind i andres navn eller få fat i personfølsomme oplysninger."

Dansk IT mener, at man i højere grad bør bruge NemID, billedlegitimation, underskrifter og biometriske løsninger til identifikation.

Læs også:

Borger afslører kommune i sjusk med CPR-numre

Kommune lukker webside efter sjusk med CPR-numre




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere