Artikel top billede

Strid om KMD-priser: Byråd blæser på advarsler

Lokalpolitikere har besluttet, at se stort på KMD's advarsler imod at sende pris-oplysninger videre til Kombit.

I Norddjurs Kommune er man fløjtende ligeglade med advarlser fra it-giganten KMD om, at udlevering af priser til kommunernes it-selskab, Kombit, kan stride mod konkurrenceloven.

Således har kommunalbestyrelsen på et møde den 17. april 2012 besluttet, at kommunens priser skal sendes til Kombit på trods af KMD's modstand.

Økonomiudvalget har behandlet sagen på sit møde den 10. april 2012 "og indstiller, at Norddjurs Kommune skal udlevere de modtagne oplysninger til Kombit uden KMD's samtykke."

"Kommunalbestyrelsen godkender indstillingen," står der i referatet.

KMD: Strider imod konkurrenceloven
Af referatet fra mødet fremgår det, at politikerne har været fuldt oplyste om KMD's holdning til sagen.

"KMD mener ikke, at de detaljerede oplysninger kan fremsendes til Kombit på baggrund af, at det kan være i strid med konkurrenceloven, når Kombit udbyder og ejer it-løsninger, som KMD potentielt kan have et konkurrerende
forhold til," står der i sagsfremstillingen.

"Det vil efter KMD's vurdering være ulovligt for KMD at sende disse detaljerede oplysninger til Kombit, da det vil være en overtrædelse af konkurrencereglerne," slås det fast.

Ifølge kommunen har KMD blandt andet følgende eksempler på løsninger, der danner baggrund for vurderingen af Kombit som
udbyder og ejer af it-løsninger: DUBU og Umbrella.

"Derudover mener KMD, at Kombit skal formidle en serviceplatform til de kommuner, som ønsker at være med. Dette er en serviceplatform, som KMD også mener, at de kunne være leverandør af," fremgår det.

Strid i milliardklassen

Hos alle kommuner drejer det sig om sammenligning af priser for langt over en milliard kroner.

Alene i 2011 var kommunernes regning til monopol-systemerne, hvoraf nogle nu skal bruges til Udbetaling Danmark under ATP, på 1,1 milliard kroner.

Bølgerne er gået voldsomt højt undervejs, hvor KL's tidligere formand var ude med riven, men hvor også Kombits rolle er blevet debatteret.

Af kommunens sagsfremstilling fremgår videre, at KMD har opfordret Kombit til, at de sammen går til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen for at få afklaret den juridiske problematik.

Men Kombit har bedt advokatvirksomheden Bech-Bruun om en udtalelse, skriver kommunen.

Kombit-notat: I må gerne
"Bech-Bruun vurderer i deres notat, at udleveringen af den enkelte kommunes datagrundlag til Kombit ikke vil udgøre en informationsudvekslingspraksis, der er i strid med konkurrencelovens forbud mod konkurrencebegrænsende aftaler."

"Notatet indeholder desuden følgende vurdering:

"Kombit udfører ikke på nogen måde aktiviteter, herunder udviklings- eller it-servicerelaterede, der kan føre til at anse Kombit for en aktuel eller potentiel konkurrent til KMD for så vidt angår kritiske it-løsninger til kommunerne," står der i referatet fra Norddjurs Kommune. 

På bundlinjen vælger byrådet altså at sende prisoplysningerne videre til Kombit.

Mere end 12 kommuner har sendt

I øvrigt selvom KMD i en medfølgende mail med priserne gør 
"opmærksom på den fortrolighedsbestemmelse, der er i aftalen mellem kommunen og KMD."

"Det er forvaltningens vurdering, at KMD ikke vil være indstillet
på at acceptere en videresendelse af oplysningerne til Kombit," hvilket altså ikke har påvirket politikerne.

Endelig oplyses det i sagsfremstillingen, at per 20. marts 2012 har 12 kommuner udleveret deres oplysninger til Kombit.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere