Artikel top billede

Læs breve: Så hedt er kommuners oprør mod KMD

KMD er havnet i en opsigtsvækkende konflikt med landets kommuner om priser. Læs hele historien her.

I de seneste måneder er kommunerne og deres største it-leverandør, KMD, røget gevaldigt i totterne på hinanden.

Faktisk er seneste udvikling, at KL nu truer KMD med at hive selskabet i fogedretten, da selskabet ikke er åbent nok omkring dets priser.

Forhistorien er den, at KL i slutningen af 2008 skulle sælge KMD, der dog fortsat skulle levere en stribe monopol-systemer til kommunerne.

En såkaldt transitionsaftale skulle regulere blandt andet priserne på monopol-området.

Imidlertid oplever en række kommuner efter salget meget store prisstigninger. Faktisk på op imod 50 procent.

Læs også: KMD´s priser steget med 50 procent

Fokus bliver derfor også hurtigt rettet mod pris-området.  Og allerede i november 2009 udsender KMD en mail til kommunaldirektørerne, hvor selskabet utvetydigt gør det klart, at kommunerne ikke må udveksle priser på tværs.

Kontrakterne er nemlig indgået mellem den enkelte kommune og KMD.

Læs hele brevet fra KMD her.

Brænde på bålet

Senere bliver det besluttet at Udbetaling Danmark under ATP skal bruge 14 ud af 17 monopol-systemer fra KMD, når det i fremtiden skal udbetale 180 milliarder offentlige kroner.

I den forbindelse - den 5. april 2011 - sender KL's formand, Jan Trøjborg og Kombits direktør, Hans Berthelsen, breve ud til samtlige kommunaldirektører.

Kommunerne skal nemlig give Kombit fuldmagt til at indsamle prisdata med henblik på at kontrollere KMD's priser.

Læs hele brevet fra Kombit her.

Imidlertid droppes selve forhandlingerne, og ATP inddrages som en kommune i transitionsaftalen.

Men uenigheden om at sammenligne priser slutter ikke her - tværtimod.

Her er hele brev-krigen

KMD: Det må I ikke
Den 6. februar 2011 - i øvrigt samme dag som Computerworld kan beskrive Kombits breve til kommunerne om at få fuldmagt - sender KMD et brev ud til samtlige kommunaldirektører.

Her er budskabet "..at Kombit og KMD potentielt er i en konkurrencesituation, der vil betyde, at udlevering af de efterspurgte oplysninger ikke er lovligt efter konkurrencelovgivningen."

Læs brevet i fuld længde her.

Kombit: Det må I godt
Kort efter, den 8. februar 2012, sender Kombit så endnu et brev ud, som reaktion på KMD's brev.

Her fremgår det blandt andet, at "Kombit har meget svært ved at se, hvordan vores igangværende arbejde med at skabe gennemsigtighed og konkurrence kan være i konflikt med konkurrenceloven."

Og Kombits advokater afviser blankt KMD's juridiske argumenter.

Læs brevet fra Kombit her.

KL-boss: Det må I godt
Den 27. februar 2012 bakker KL's formand Jan Trøjborg op i et brev til kommunaldirektørerne.

Han fastholder, at kommunerne har ret til at sammenligne priserne og giver KMD en kontant svada med på vejen.

Læs brevet fra KL-formanden her.

KMD: Det må I ikke
Et af de foreløbigt sidste breve i ord-krigen bliver sendt onsdag den 29. februar 2012, hvor KMD-direktør Karen Nielsen igen sender et brev til landets kommunaldirektører.

Heri fastholder hun, at kommunerne ikke må sammenligne priserne.

Læs hele brevet fra KMD-direktøren her.

Det har flere kommunerne dog allerede blæst på, fremgår det af et brev fra Kombit, der oplyser at nogle kommuner har valgt at sende pris-oplysningerne til Kombit trods advarslerne.

Læs hele mailen fra Kombit her.

Drejer sig om milliardbeløb

Af en opgørelse fra KMD fremgår det i øvrigt, at parterne skændes om pris-detaljeringsgraden på omkring 1,1 milliard kroner, der i 2011 blev betalt KMD for de såkaldte kritiske monopol-systemer.

Undervejs har IT-Branchen i øvrigt meldt sig på banen med en kritik af, at Kombit bliver et nyt monopol, ligesom Venstres it-ordfører Michael Aastrup-Jensen også er blevet usikker på, hvem skurken reelt er i opgøret. 

Omvendt forsøger ATP som medejer af KMD og samtidig ansvarlig for Udbetaling Danmark at balancere rundt midt i den højspændte konflikt

Foreløbig seneste udvikling er, ifølge Politiken, at KL nu truer KMD med at hive selskabet i fogedretten, hvis KMD ikke afleverer alle oplysningerne inden 1. april 2012.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere