Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

CIO Mikael Ludvigsen fra Chr. Hansen.

Dansk top-CIO: Sådan får vi global it-setup til at køre

Interview: I firmaet Chr. Hansen er it-medarbejderne spredt ud over hele kloden. Her er erfaringerne fra en virksomhed, der har næsten 150-års erfaring med globalisering.

Læs også:

CIO i FLSmidth: Sådan måler vi vores performance

CIO i Novo Nordisk: Ansvarlig for it for milliarder

"Når it-projekter skabes på tværs af forretningsenheder og landegrænser, bliver resultatet bare mere professionelt."

Den erfaring har CIO Mikael Ludvigsen gjort sig gennem sine seks år som bestyrer for virksomheden Chr. Hansens it-afdeling.

"En ting er at være repræsenteret globalt. En anden ting er at få det til at fungere," siger han med et smil på læben.

I Chr. Hansen har man nemlig elimineret de problemer, man ofte hører om fra virksomheder, der forsøger sig med at bruge arbejdskraft spredt ud over hele kloden.

Virksomheden har 65 it-medarbejdere fordelt på 14 forskellige nationaliteter kloden rundt, der håndterer alt fra it-infrastruktur over support til data-modellering og forretningsproce- optimering.

"It-afdelingen er på sin vis en selvstændig gren i vores firma, hvor man refererer direkte til it-afdelingen og ikke ind i en salgsstruktur som i den øvrige del af organisationen. Gennem den korte kommandovej skaber vi en rød tråd på tværs af lande og på tværs af forretningen."

Mikael Ludvigsen beskriver it-afdelingen som værende i et helikopter-mode, hvor man kan overskue både forretningen og igangværende it-projekter.

Vil gerne genbruge

"Ved at se tingene fra oven kan it-gruppen overskue, hvor man bedst kan anvende løsninger eller ressourcer andre steder inden for virksomheden. Vi vil gerne genbruge vores løsninger i det omfang, det giver mening og undgå to ens løsninger til to forskellige divisioner," uddyber han.

"Det er ikke nok, at en landechef i Peru eller Moskva synes, det en løsning er god. Den skal passe ind i hele Chr. Hansen."

Ingen af forsyningskæderne i virksomheden kan i dag leve et liv uden it, og derfor har it-afdelingen valgt helikopterperspektivet som sit primære synsfelt.

Her skal vægten placeres for et veldrevet it-hold

Men det kræver disciplin at nå til de resultater.

"Vi har et solidt it-hold, der forstår at agere globalt, og det gør det, fordi vi har fokus på vores målsætninger, har en solid struktur og en veludviklet kommunikation," siger Mikael Ludvigsen.

Desuden bindes de forskellige kontorer sammen af en række erfarne medarbejdere, der forstår både den lokale og virksomhedens arbejdskultur og omgangstone, uddyber han.

"Naturligvis ville det ledelsesmæssigt være nemmere med alle mand på den samme gang i samme bygning, men vi har passeret det punkt, hvor eksempelvis kulturforskelle er et problem. "

Platform i forretningen

It-organisationen har desuden skabt en platform i forretningen i form af et såkaldt it-board, der består af repræsentanter fra alle dele af virksomheden.

"Alle divisioner eller større forretningsenheder er repræsenteret, og det er her alle prioriteringer og beslutninger, der har et teknologi- eller it-indhold, besluttes," fortæller Mikael Ludvigsen.

"Det handler ikke om, at forretningen skal blive klog på it eller at it skal fortælle forretningen, hvordan den skal drives. Det handler om at gå hånd i hånd, ellers giver det ingen mening."

Global i snart 140 år

Chr. Hansen har altid tænkt globalt siden oprettelsen i 1874. Blot fem år efter stiftelsen i Danmark, blev det første kontor åbnet i New York.

"Globalisering er en del at vores kultur, hvilket har givet en lang erfaring at arbejde ud fra," fortæller Mikael Ludvigsen.

"En vellykket global organisation kræver nemlig erfaring. Hvis man ikke har den ballast med sig i baggagen, så støder man med garanti på problemer på grund af eksempelvis kulturelle forskelle eller forskellige opfattelser af, hvordan man bestrider sit arbejde," fortæller han.

"Det skader ikke at være ydmyg, og når man oftest arbejder i Hørsholm, er der forhold i eksempelvis Asien eller Sydamerika, som ens kolleger derude ved mere om, hvilket man skal tage seriøst og lytte til."

"Når man kommer ud over disse problemer, kan man høste en stor bonus. Resultaterne bliver bare bedre, når man kan skabe dem med viden fra hele verden."

Seneste samarbejdsform i Global IT i Chr. Hansen er etableringen af virtuelle teams, hvor medarbejdere fra forskellige lande og forskellige afdelinger, er organiseret sammen om fælles mål og opgaver.

Det gør blandt andet, at virksomheden kan øge fokus på specifikke forretningsprocesser og de relevante interessenter i forretningen.

Læs også:

CIO i FLSmidth: Sådan måler vi vores performance

CIO i Novo Nordisk: Ansvarlig for it for milliarder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Giv grønt lys for de gode ideer med Power Platformen
Hvad er Microsoft Power Platform? – og hvordan gør den det nemmere at udvikle apps og skabe en god business case ud af selv mindre projekter? Her giver AlfaPeople et hurtigt og konkret overblik over, hvor du kan drage fordel af platformen.