Artikel top billede

Revisor: Tidligere Jensby-firma har brudt loven år efter år

JMI Invest, der tidligere var styret af Asger Jensby, har brudt regnskabsloven år efter år, mener selskabets revisor.

Efter den 1. december 2008 blev JMI Invest A/S en endog meget studereret it-konstruktion.

It-selskabet var styret af Asger Jensby og ejede store dele af det berygtede IT Factory, der denne dag kollapsede i et historisk fald.

Imidlertid har de sidste fire års regnskaber hos JMI Invest indeholdt et forbehold fra selskabet revisor, KPMG, som i øvrigt også reviderede IT Factorys regnskaber.

Faktisk har KPMG hvert af årene tilkendegivet, at man ikke mener, at JMI Invest A/S, der ejer en stribe it-virksomheder og som lige nu lever på kreditorernes nåde, overholder regnskabsloven.

"Det er vores opfattelse, at årsregnskabet, på grund af det manglende koncernregnskab, ikke giver et retvisende billede af koncernens aktiver, passiver og finansielle stilling pr. 31. december 2011 samt af resultatet af koncernens aktiviteter og pengestrømme for regnskabsåret 1. januar - 31. december 2011 i overensstemmelse med årsregnskabsloven," står der i det netop aflagte 2011-regnskab.

Det samme forbehold er taget i 2010, 2009 og 2008-regnskabet.

"Selskabet har valgt ikke at aflægge koncernregnskab, hvilket efter vores opfattelse ikke er i overensstemmelser med bestemmelserne i årsregnskabsloven," står der eksempelvis i regnskabet for 2010.

Ekspert: Usædvanligt
Professor Claus Holm fra Aarhus Universitet kalder det "usædvanligt", at ledelsen af selskabet har valgt at se igennem fingre med revisorens vurdering.

For det at lave et koncernselskab "er et ufravigeligt krav som fremgår af EU's regnskabsdirektiver og som sådan også er implementeret i årsregnskabsloven".

Hvis ejerskabet af "datterselskaberne" blot er med videresalg for øje, altså værdipapirer eller aktiver med videresalg for øje inden for det nærmeste år, så kan ledelsen have ret i kategoriseringen og dermed have et argument for ikke at lave koncernregnskab, påpeger Claus Holm.

"Men det kræver at de restriktive betingelser for en sådan kategorisering er opfyldt. Når revisor finder, at det ikke er tilfældet, så er det meget usædvanligt at opretholde argumentet," fortæller Claus Holm til Computerworld.

Claus Holm ville selv, hvis han stod i spidsen for et selskab, der har været så tæt på IT Factory-svindlen, prioritere at overholde årsregnskabsloven.

I øvrigt har JMI Invest A/S-ledelsen på et tidspunkt anmeldt Asger Jensby til politiet for et ulovligt lån.

Nu skiftes KPMG ud

Den 18. juni 2012 valgte JMI Invest A/S at skifte sin revisor ud.

Ud trådte KPMG, og i stedet skal revisionen varetages af et selskab kaldet AP, Statsautorisede Revisorer I/S.

Kan du oplyse baggrunden for det? Herunder om det har tilknytning til de mange forbehold I har måtte tage i forbindelse med selskabets regnskaber igennem årene?

"Vi kan kun bekræfte, at JMI Invest har valgt et andet revisionsfirma i forlængelse af neddroslingen af selskabets aktiviteter," svarer presse - og kommunikationschef Michael Basland fra KPMG.

Her er JMI-ledelsens svar

Hos JMI Invest A/S understreger partner hos advokatfirmaet BechBruun, Ole Borch, der er bestyrelsesformand, at der ikke er tale om "en stribe forbehold i årsregnskabet, men alene ét om det manglende koncernregnskab". 

"Det er ledelsens opfattelse, at udarbejdelse af et koncernregnskab ikke - ud over at belaste selskabet med væsentlige meromkostninger - vil bidrage med yderlige information til regnskabslæseren," skriver Ole Borch til Computerworld.

Værdien af kapitalandele i koncernvirksomheder udgør under 0,6 procent af selskabets aktiver, oplyser han og henviser til et afsnit i regnskabet, "hvor baggrunden for ledelsens beslutning er omtalt". 

"Det bør også bemærkes, at revisor skriver, at "For så vidt angår årsregnskabet for moderselskabet, er det vor opfattelse, at årsregnskabet giver et retvisende billede af moderselskabets aktiver, passiver og finansielle stilling pr. 31. december 2011 samt af resultatet af moderselskabets aktiviteter og pengestrømme for regnskabsåret 1. januar - 31. december 2011 i overensstemmelse med årsregnskabsloven," lyder det afsluttende fra Ole Borch i mailen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere